StoryEditor

Technologická revolúcia. iPhone mení po desaťročiach svoje slúchadlá

09.09.2016, 00:00
vyhnal najstarší konektor. Ako bude vyzerať budúcnosť slúchadiel?

Nový iPhone 7 vyhnal najstarší konektor. Ako bude vyzerať budúcnosť slúchadiel? Na pozíciu klasického 3,5 mm slúchadlového konektoru sa tlačia univerzálne digitálne porty Lightning a USB-C a aktuálne predstavená novinka spoločnosti Apple tomuto trendu výrazne pomôže. Zmena prinesie lepší zvuk, nové funkcie, ale aj dočasné zdraženie. Všetko podstatné o novom trende pre iDnes.cz prehľadne zhrnul Václav Nývlt.

V mori neustále sa meniacich a vyvíjajúcich konektorov bol slúchadlový "jack" po mnoho rokov stálicou a istotou. Či išlo o prvé stereofónne slúchadlá Koss SP3 z roku 1958, prvé otvorené dynamické slúchadlá Sennheiser HD414 z roku 1968, prvé slúchadlá určené k vreckovému hudobnému prehrávaču Sony MDR-3 z roku 1979 či tohtoročnú in-ear novinku ER4SR od Etymotic Research, k zdroju zvuku ste ich vždy pripojili rovnakým konektorom Jack 3,5 mm.

Počas stredajšieho večera skončila aj táto istota. Nový iPhone 7 slúchadlový konektor Jack 3,5 mm nemá, slúchadlá tak môžete pripojiť buď bezdrôtovo pomocou Bluetooth, alebo firemným konektorom Lightning. Hoci iPhone nie je prvým smartfónom bez slúchadlového konektoru - toto prvenstvo drží Motorola Moto Z, kde jeho funkciu prebral USB-C port - má popularita smartfónov s nahryznutým jablkom na chrbte silu trh slúchadiel prevrátiť naruby.

Prvé lastovičky boli k videniu aj na veľtrhu IFA 2016. Je samozrejme otázne, ako rýchlo sa tento trend rozšíri aj medzi ďalších výrobcov telefónov a teda ako dlho ešte zostane klasický Jack 3,5 mm štandardným vybavením telefónov a prehrávačov, avšak je isté, že na neho výrobcovia slúchadiel musia zareagovať. Reuters Budúcnosť bezdrôtových slúchadiel?
Existuje stále rastúci kategórie slúchadiel, ktoré konektory neriešila ani v uplynulých rokoch - slúchadlá bezdrôtová. U nich je prenos zvukového signálu najčastejšie realizovaný pomocou Bluetooth, ktorý je dnes súčasťou základného vybavenia prakticky všetkých múdrych telefónov a mnohých hudobných prehrávačov.

Jeho skorší nedostatok, mizernú kvalitu prenášaného zvuku s kodekom SBC, sa postupne podarilo takmer eliminovať - jednak vďaka vyšším prenosovým rýchlostiam posledných verzií Bluetooth, jednak vďaka sofistikovaným kodekom aptX a LDAC, ktoré dokážu zvukový signál pre prenos významne skomprimovať bez zásadného poškodenia. A možno povedať, že najmä pre počúvanie na cestách dnes Bluetooth slúchadlá s aptX alebo LDAC môžu poskytovať veľmi kvalitný prednes.

Niektorí výrobcovia sa tak rozhodli ísť práve bezdrôtovou cestou. "Najlepším riešením, nech už sa špekulácie o konci slúchadlového konektoru potvrdí, či nie, sú bezdrôtové slúchadlá. Teraz máme excelentné radu slúchadiel s Bluetooth a nové modely sa na trh chystajú. Akonáhle poslucháči raz okúsia slobodu, ktorú poskytujú bezdrôtové slúchadlá, ich voľba je jasná, " uviedol pre redakciu Technet.cz Michael Koss Jr, viceprezident spoločnosti Koss.

Je to vlastne pokračovaním trendu, o ktorom na IFA 2016 hovoril Jonathan White, marketingový riaditeľ divízie Video & Sound spoločnosti Sony Europe: "Na európskom trhu v posledných troch rokoch mierne klesá záujem o lacnejší slúchadlá s drôtovým pripojením a zároveň rastie záujem o drahšie bezdrôtové slúchadlá."

Remko Vlot, produktový špecialista Harmann International, ktoré patria značky ako AKG a JBL, tento trend ešte upresňuje: "Analytická spoločnosť Futuresource predpovedá, že v roku 2019 budú bezdrôtové slúchadlá z hľadiska príjmov tvoriť viac ako polovicu celého trhu so slúchadlami." Predikuje aj, že cena základných bezdrôtových modelov "áčkových" značiek sa tento rok dostane pod 50 eur.Nové možnosti s konektormi Lightning a USB-C
Na začiatku je potrebné povedať, že prechod z analógového konektora Jack 3,5 mm na univerzálne digitálne porty nie je otázkou "zbavme sa jedného konektora, ktorý nám kazí dizajn", ale že reálne prináša možnosti, ktoré s pôvodným konektorom možné neboli. Kým doteraz bola všetka elektronika v prehrávači, u slúchadiel s novými konektormi budú zvukové obvody - najmä D/A prevodníky a zosilňovače - súčasťou slúchadiel.

Pri niektorých modeloch sa pre ne nájde miesto v ozvučniciach, u iných napríklad v module s ovládačmi na prívodnom kábli. Na rozdiel od bezdrôtových slúchadiel nebudú hmotnosť zvyšovať akumulátory, napájanie zaistí prostredníctvom kábla prehrávač (tj. najčastejšie smartfón). Čo so sebou nesie výhody aj nevýhody.

Výhodou môžu byť napríklad nové funkcie. "Súčasťou slúchadiel sa stanú aj nové senzory, napríklad monitor srdcového tepu, dotykové ovládanie alebo napríklad kalibrácia zvuku slúchadiel na mieru konkrétnemu uchu," menuje príklady nových funkcií slúchadiel JBL Remko Vlot. "Vďaka napájaniu z prehrávača môžu slúchadlá ponúkať aktívne potlačenie okolitého hluku aj bez zvýšenia hmotnosti a objemu akumulátormi," dopĺňa Vlot.

"Využitie digitálnych konektorov so sebou prinesie aj nové zvukové možnosti, napríklad 3D priestorový zvuk," načrtáva ďalšie možnosti Maurice Quarre, riaditeľka divízie Select & Audiophile spoločnosti Sennheiser. Čiastočne tým naráža aj na veľtrhu IFA predvádzaný mikrofón Ambea  využiteľný na prípravu prirodzeného priestorového zvuku v prostredí virtuálnej reality.

Medzi nevýhody bude naopak patriť zmena pomeru ceny a kvality zvuku - za rovnaké peniaze platíte nielen kábel, ozvučnici a elektroakustické meniče, ale aj všetku súvisiacu elektroniku. To by však malo byť len dočasné.

Po šiestich desaťročiach čas na zmenu
Jack je dosť možno najstarším stále používaným konektorom vôbec. Jeho väčšia 6,3 mm verzia, dnes používaná pri kvalitnejších domácich slúchadlách, vznikla v 19. storočí a slúžila pre prepojovanie hovorov v manuálnych telefónnych ústredniach. Jeho zmenšená 3,5 mm verzia je mladšia, začala sa objavovať v 60. rokoch 20. storočia.

Je zrejmé, že po viac ako šiestich desaťročiach, prichádza 3,5mm slúchadlovému konektoru moderný digitálny nástupcu. Prinesie so sebou nové funkcie, možnosti, aj zvukovú kvalitu. Dočasne aj vyššiu cenu. Čo je však tiež jasné, slúchadlá a prehrávače s klasickými konektormi nezmiznú cez noc.

01 - Modified: 2024-04-16 05:30:00 - Feat.: - Title: Sony predstavila slúchadlá a reproduktory novej série. Prinesú silný zvuk a mohutné basy 02 - Modified: 2024-04-12 05:30:00 - Feat.: - Title: Nové smartfóny od Applu prídu vo viacerých farbách. Čo vieme o dizajne pripravovaných iPhonov 16? 03 - Modified: 2024-04-11 14:00:00 - Feat.: - Title: Apple ukázal, že prejsť na iPhone 15 z predchodcu nemá zmysel 04 - Modified: 2024-04-10 05:30:00 - Feat.: - Title: Spoločnosť Nothing chystá vydanie dvojice nových slúchadiel. Unikli ich parametre 05 - Modified: 2024-04-09 22:00:00 - Feat.: - Title: Toto sú najpredávanejšie telefóny všetkých čias. Vládne im roky sa trápiaca značka
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 22:20