StoryEditor

Naučiť sa niekoľko jazykov je možné. Experti radia, ako na to

31.08.2016, 00:00
Autor:
bonbon

Svetoví odborníci a odborníčky na komunikáciu a štúdium jazyka, ktorí prednášajú o reči na prestížnej biznis konferencii TED, každý apelujú na iné dôležité zásady pri učení sa jazyka a komunikácie, ktoré na prvý dojem pôsobia jednoducho a dostupne.

Nebáť sa a mať taktiku
Podľa Barbary Oakley, spoluzakladateľky jednej z najväčších on-line jazykových inštitúcií, predovšetkým spôsob učenia sa je najdôležitejšou devízou celého vzdelávania. Jej tipy na príhovore v rámci TED apelujú najmä na vytvorenie správnych študijných návykov, ktoré vám ušetria čas aj úsilie.

Expert na komunikáciu Julian Treasure zase radí, ako zlepšiť svoje komunikačné schopnosti v kolektíve, lebo podľa neho, najmä ak sa prestaneme báť hovoriť, či už v cudzom alebo natívnom jazyku, budete hovoriť lepšie.

Hravo, tvorivo, spoločne
Svet už dávnejšie obehol návod od 33-ročného rečového génia Matthewa Youldena z britského Manchesteru, ktorý hovorí plynule 9-timi jazykmi, ako sa čo najrýchlejšie a najefektívnejšie naučiť cudzí jazyk.

Jeho rady pôsobia celkom logicky a zvládnuteľne. Jednou z hlavných zásad pri výučbe je podľa neho motivácia, lebo pre žiadny nedostatočný alebo pro forma dôvod v štúdiu nevytrváte. Svoj vnútorný cieľ – napríklad, komunikáciu s cudzokrajnou osobnou, vycestovanie do zahraničia, novú pracovnú príležitosť, by sme si dali doložiť zoznamom vecí, ktoré ste schopní pre svoj cieľ urobiť a časovým horizontom, v ktorom to chceme zvládnuť.Keďže Youlden sa učil reči spoločne alebo paralelne so svojím dvojčaťom, vyzdvihuje pri štúdiu jazyka aj zapojenie študijného partnera. Vzájomná podpora aj zdravá rivalita môže vaše štúdium prevzdušniť a zefektívniť. Hovoriť so sebou a hovoriť s ľuďmi by malo byť praxou po každej lekcii jazyka. Je vhodné vymedziť si presné pravidelné časové úseky na cudzojazyčnú konverzáciu, ktoré budete brať zodpovedne, aj keď vám to spočiatku nepôjde.

Pri všetkej cieľavedomosti by ste však výučbu cudzej reči mali brať aj s určitou hravosťou a vymyslieť si s ňou spojenú zábavku či aktivitu - spoločenskú hru, učenie sa piesní, dabovanie filmov alebo cudzojazyčné dopisovanie.

Pamätať si zmyslami
Mladý talentový „spíker“ tiež tvrdí, že mnoho sa dá zapamätať len správnym štýlom výučby. Keď budete často počúvať a čítať v cudzej reči, lepšie si zvyknete na jej intonačné pauzy, výslovnosť, formulácie a samotné učenie slovíčok bude jednoduchšie. Učiť sa dá aj očami alebo kombináciou zmyslov, a tak, keď niekto rozpráva, mali by sme sa mu pozerať na tvár, ústa a mimiku. Lepšie si tak zapamätáme, ktoré slovo je späté s ktorým pohybom a vizuálne si prepojíme s obsahovým.

01 - Modified: 2024-03-23 07:00:00 - Feat.: - Title: Posvieťte si na váš jazyk. Už aj jeho sfarbenie vám veľa napovie o vašom zdraví 02 - Modified: 2024-02-21 10:11:06 - Feat.: - Title: Medzislovančina je umelý jazyk, ktorému rozumieš aj ty. Dohovorí sa ním 300 miliónov ľudí, takto vyzerá v praxi 03 - Modified: 2024-02-29 12:11:00 - Feat.: - Title: Šéf odbornej školy: Zamestnávatelia potrebujú všetkých našich absolventov 04 - Modified: 2024-01-25 23:00:00 - Feat.: - Title: Na jej škole sa učia po novom: Keď sa deti unavia, majú prestávku. Klasická hodina vie trvať aj 90 minút 05 - Modified: 2023-12-15 13:14:03 - Feat.: - Title: Obrovské trápenie twiinsky Daniely. Dcéra Linda nerozpráva, radia jej osteopatiu
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 13:54