StoryEditor

Nové šialenstvo ovládlo Bratislavu. Park zaplavili lovci pokémonov

19.07.2016, 00:00
Do slovenských mobilov sa oficiálne dostala trendová aplikácia Pokémon Go.

V posledných dňoch zažívajú mobilné telefóny doslova prevrat. A to vďaka mobilnej hre Pokémon Go, ktorá dokonale spája virtuálny svete s tým reálnym. Navyše si ju obľúbilo viacero generácií a vo svete spôsobuje šialenstvo. Okrem toho je od víkendu už oficiálne dostupná aj na Slovensku. 

Čo je základom hry?

Obrovským rozdielom oproti obyčajným hrám je, že tu musíte reálne s telefónom chodiť po meste či parku, aby ste niečo dosiahli. Vidíte sa na virtuálnej mape prevzatej napríklad z Google Maps a chodením hľadáte Pokémonov či útočíte a ovládate unikátne miesta na mape. Reálne vás tak Pokémoni nútia nachodiť kilometre, ale aj spoznávať nové miesta. 


Pokémon vo vašej obývačke

Za obrovskú popularitu môže hra ďakovať aj rozšírenej realite. Pokémonov lovíte cez fotoaparát na vašom telefóne, ktorý vám ich zobrazí priamo pred vami. A teda či už ste v práci, v MHD či na prechádzke alebo v obchode, vidieť ich tam môžete kdekoľvek. 


Ako vznikla herná séria?

Sú to 20 rokov staré postavičky, ktoré vznikli najskôr ako herná séria pre Nintento Game Boy. Na Slovensku si však získala fanúšikov až s príchodom animovaného seriálu, ktorý sa u nás vysielal koncom 90. rokov. Pre Nintendo je v súčasnosti najúspešnejším modelom hry Super Mario, no je veľmi pravdepodobné, že Pokémoni Maria hravo prekonajú. Je to navyše len prvá hra od Nintenda na telefónoch. 


Kde si hru môžete zahrať? 

Aplikácia Pokémon Go je dostupná pre telefóny s operačným systémom Android a iOS. A je zadarmo. Pozor si však treba dávať na batériu, ktorú hra pomerne rýchlo vybíja. Na jej spustenie potrebujte prístup na internet a zapnuté GPS. Hra však môže byť v blízkom čase prístupná aj na telefónoch Windows. Bojuje za to i sám Microsoft.  


Na hre výborne zarába aj Apple 

Aplikáciu Pokémon Go vytvorila pre Nintendo spoločnosť Niantic, ktorá má už s podobným titulom skúsenosti. Postavila hru Ingres, ktorá je de facto základom pre Pokémonov. Aj keď je samotná hra zadarmo, dokážete si tu dokupovať špeciálne predmety. A zisk sa rozdeľuje v prípade iOS približne nasledovne: Apple 30 percent, Niantic 30 percent, Nintendo 10 percent a spoločnosť Pokémon ďalších 30 percent. Tretinu tejto firmy však vlastní Nintendo. 


Mŕtvola aj lúpeže 

Pokémon má za sebou už niekoľko medializovaných udalostí. Hráčka v Spojených štátoch našla pri hraní a hľadaní Pokémonov mŕtvolu, inde sa zas zlodeji sústredili na jeden z bodov, kde sa hráči schádzali. Niektorých z nich aj okradli. Naposledy vyvolalo objavenie jedného zo vzácnych Pokémonov v New Yorku doslova šialenstvo. Ľudia takmer zastavili dopravu. 


Pokémon porazil „legendu“

Hru len za pár dní okamžite hralo viac než 8 milión ľudí. Dnes sa tento počet odhaduje na desiatky miliónov. Navyše Pokémon vo vyhľadávaní na internete predbehol aj porno. A stal sa tak neoficiálnym kráľom Googlu. 

Chytá ich takmer každý

Na sociálnych sieťach sa táto hra stala okamžite hitom. Pokémonov lovia známe osobnosti, či dokonca snímku s jedným z nich uverejnil aj izraelský prezident. Pridal tiež ironický komentár, nech niekto zavolá ochranku. 

Biznis sa dostane na nový level 

Odhaduje sa, že za jediný deň zarobí hra viac ako 5 miliónov dolárov. Navyše hráči, ktorí sa sústredia pri rôznych bodoch, robia tržbu aj podnikom v okolí. Bloomberg priniesol správu, že takto zarábať kvôli prítomnosti virtuálnych arén sa darí najmä barom a pizzeriám.


Aktuálne najsťahovanejšie aplikácie na Slovensku (podľa Apple)

1. Pokémon GO
Úspešná hra, ktorá je aktuálne hit aj na Slovensku.

2. Prisma
Unikátny editor fotografií, ktorý ich premení na umelecké diela.


3. WOWFOTO
Špeciálne efekty, ktoré inde nenájdete. WOWFOTO upravuje fotografie pridaním rôznych predmetov či filtrov. 

4. Messenger
Aplikácia na písanie správ či zasielanie fotografií a správ od Facebooku. 

5. YouTube
Populárna služba na zdieľanie videí. 

6. Instagram
Známa sociálna sieť pre fotografie. 

7. Facebook
Najväčšia sociálna sieť na svete. 

8. WhatsApp
Ďalšia úspešná aplikácia na chatovanie či zasielanie fotografií. 

9. Snapchat
Nová služba, ktorú využívajú najmä mladí ľudia na komunikáciu. 

10. Google Maps
Najkvalitnejšie mapové podklady do mobilných telefónov. 

01 - Modified: 2024-04-15 13:42:00 - Feat.: - Title: Alagič sa kajá: Firma jej zrušila biznisovú spoluprácu kvôli Pellegrinimu. Najprv penila, teraz toto! 02 - Modified: 2024-03-24 10:59:30 - Feat.: - Title: Šéf exportérov: Prezident má otvárať dvere našim firmám v zahraničí. Doteraz sa to nedialo, sú demotivovaní 03 - Modified: 2024-03-17 08:00:00 - Feat.: - Title: Prečo sekáče a aplikácie na predaj nepotrebného oblečenia neriešia problém s odpadom? Vysvetlíme ti, v čom je problém 04 - Modified: 2024-03-08 09:28:23 - Feat.: - Title: Dokonalý biznis plán? Dvojica študentov prespáva v nehnuteľnostiach, aby majiteľom ukázali, že v nich nestraší 05 - Modified: 2024-02-27 13:30:00 - Feat.: - Title: Zomrel bankár Jacob Rothschild. Kto to bol a prečo je táto rodina už stáročia terčom najhlúpejších konšpirácií?
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 16:14