StoryEditor

Ruský vrtuľník nad Sýriou nezostrelili islamisti, takmer s istotou sa zničil vlastnou raketou

14.07.2016, 14:00
Pozorná analýza videozáznamu skazy ruského Mi-35M naznačuje, že vrtuľník zničila vlastná chybná raketa S-8.

Na konci minulého týždňa sa objavili správy o zostrelení vrtuľníka vládnych síl v Sýrii, ktoré čoskoro nasledovalo aj video zverejnené Islamským štátom. Podľa prvých informácií malo ísť o sýrsky Mi-25 (exportné označenie Mi-24), ako sa ukázalo, skutočnosť bola iná, píše server iDnes.cz.

Na videu možno rozpoznať roztiahnutý podvozok a pri natočení vrtuľníka kratšie pomocné krídla. Vrtuľníky Mi-24 majú zaťahovací podvozok a dlhšie krídla; pevný podvozok (z dôvodov jednoduchšej konštrukcie) a kratšie pomocné krídla nájdeme práve u Mi-35M, ktoré v Sýrii prevádzkuje iba Rusko. To stratu stroja cez víkend tiež potvrdilo.

Vlastná chybná raketa

V kokpite zahynuli podľa správ dvaja členovia posádky. Jedným z nich bol skúsený plukovník Rjafagat Chabibulin. Päťdesiatjedenročný veliteľ leteckej základne v Korenovsku neďaleko Krasnodaru mal za sebou misie vo vojne v Čečensku, Dagestane a Južnom Osetsku. Druhým padlým členom posádky je Jevgenij Dolgin.

"Oficiálne reakcie Kremľa a ministerstva obrany (na zostrel vrtuľníku - pozn. red.) ešte nezazneli, ale vysoko postavené zdroje tvrdia, že incident nezostane bez následkov, ako tomu bolo po predchádzajúcich stratách v boji," napísal v reakcii na zostrelenie ruský denník Kommersant.

Za vinníka zostrelu sa v súčasnosti považuje kanón S-60 kalibru 57 mm, alebo prenosná protilietadlová strela kategórie MANPADS (MAN-Portable Air-Defense System), prípadne dokonca americká protitanková strela TOW.

Avšak na ruských fórach začína silnieť názor, že zostrel Mi-35M spôsobila vlastná chybná raketa vrtuľníka, presnejšie povedané neriadená raketa S-8 ráže 80 mm. Ide o relatívne jednoduchú neriadenú strelu s maximálnym doletom 4,5 km a bojovou hlavicou o hmotnosti cca 3,5 až 4,5 kg podľa verzie.

Analýza videozáznamu

Na videozázname zostrelu možno vidieť odpal troch neriadených rakiet S-8 pri útoku Mi-35M na pozície povstalcov. Prvé dva odpaly prebehli v poriadku, tretí odpal ale prebiehal inak - štartovací zážih raketového motora tretej rakety bol veľmi slabý.

Bližší pohľad na video tiež odhalí abnormálne tlmený záblesk v odpaľovacom bloku bezprostredne po odpale tretej rakety. Následne dôjde k explózii v chvostovej časti vrtuľníka a k odtrhnutiu vyrovnávacieho rotora.

Tretej rakete S-8 tak mohol pri odpale zlyhať štartovací motor. Raketa nenabrala dostatočnú rýchlosť, po určitej dobe sa odistila a následne zasiahla vyrovnávací rotor. Ako si navyše všíma Jeremy Binnie zo známeho magazínu o vojenstve IHS Janes, explózie a dym smerujú preč od vrtuľníku.

Nech už vrtuľník zasiahlo čokoľvek, priletelo to z prednej polosféry stroja. Odpadá tak aj možnosť, že nešťastný Mi-35M zostrelil druhý ruský vrtuľník, ako napríklad referovala moskovská nezávislá investigatívna skupina CIT (Conflict Intelligence Team).

Vyvrátenie iných eventualít

Nesedí ani zásah protitankovou strelou TOW. Strela je nielen určená na pomalé pozemné ciele (je navádzaná "po drôte"), ale raketový motor relatívne pomalej (250 - 300 m/s) masívnej strely TOW by bol jasne viditeľný.

Mohla za zostrel Mi-35M raketa zem-vzduch typu MANPADS? Väčšina "manpadov" má hlavicu s infračerveným senzorom, ktorý strelu navádza na teplo motora. Pri použití tejto strely by tak došlo k explózii u horúceho motora, nie u vyrovnávacieho zadného rotora.

Z prípadnej nepriateľskej aktivity sa tak javí ako najpravdepodobnejší šťastný zásah delostreleckým granátom ráže 57 mm protileteckého kanónu S-60 z prednej polosféry.

Rusi v Sýrii zatiaľ stratili tri vrtuľníky. V novembri povstalci zo Slobodnej sýrskej armády zasiahli stroj Mi-8 na zemi, keď priletel zachrániť zranených. Bojový stroj Mi-28N sa zrútil kvôli technickej poruche. Celkovo Rusko v Sýrii oficiálne priznáva 13 padlých vojakov.

01 - Modified: 2024-04-23 21:43:17 - Feat.: - Title: Päť kilometrov za desať dní. Ruské invázne sily dosiahli na Ukrajine významný postup 02 - Modified: 2024-04-23 20:35:28 - Feat.: - Title: Námestník ministra obrany v Rusku bol zadržaný pre podozrenie z korupcie 03 - Modified: 2024-04-23 19:25:08 - Feat.: - Title: Fínsko stojí po vstupe do NATO na frontovej línii. Dĺžka hraníc s Ruskom sa zdvojnásobila 04 - Modified: 2024-04-23 18:59:14 - Feat.: - Title: Kremeľ podniká vzdušnú a informačnú operáciu s cieľom zničiť Charkov, chce prinútiť ľudí k úteku 05 - Modified: 2024-04-23 17:53:21 - Feat.: - Title: Eurokomisia podnikne kroky proti ruskej tieňovej flotile ropných tankerov. Analytici varujú pred eskaláciou
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 05:34