StoryEditor

Google vyrobil robotickú žirafu, ktorá vie umyť aj riad

27.06.2016, 08:00

Robotická spoločnosť Boston Dynamics, ktorá ako Google patrí pod konglomerát Alphabet, prišla s novým modelom. Vyzerá ako žirafa a zvládne aj umyť riad, píše idnes.cz.

Spoločnosť Boston Dynamics, ktorú pred niekoľkými rokmi kúpil Google, sa zaoberá vývojom rôznych robotov, ktoré boli učené predovšetkým na vojenské účely. Teraz táto spoločnosť ukázala novinku s označením SpotMini, ktorá je určená do domácnosti. Pri vývoji SpotMini boli využité skúsenosti z vývoja robotickej rady BigDog, čo sú také robotické "nákladiaky" určené na prepravu materiálu pre armádu. Je to zhruba 25 kilogramový stroj (Alpha Dog rady BigDog váži 110 kg) - a je vysoký cez 60 centimetrov.

Na rozdiel od väčších verzií sa SpotMini nespolieha na hydrauliku, ale je úplne elektrifikovaný. Údajne by to tak mal byť najtichší stroj firmy. Na jedno nabitie môže bežať po dobu až 90 minút. SpotMini príde vybavený sadou navigačných a navádzacích senzorov a zmyslovými senzormi, ktoré umožňujú určitý stupeň autonómie. Bude schopný zvládnuť mnoho úloh v domácnosti.

Najvýraznejšou súčasťou SpotMini je rameno manipulátora, ktorého koniec môže pripomínať hlavu. Odtiaľ je tiež prirovnanie k žirafe. SpotMini zvláda pohyb aj prácu v domácom prostredí - vie podliezať pod stolom, dať pohárik do umývačky alebo napríklad vyhodiť plechovku do koša. SpotMini je stále vo fáze prototypu, ako väčšina produktov firmy.

Boston Dynamics sa zaoberá výrobou robotov, ktoré môžu slúžiť pre potreby armády, ale aj v priemysle. Testuje tak napríklad humanoidného robota, ktorý sa sám dokáže prechádzať lesom. Nedávno vyvolal záujem aj štvornohý robot, ktorý môže nosiť náklad a je tak stabilný, že aj keď do neho kopete, nespadne.

Google kúpil Boston Dynamics v roku 2013. Alphabet (materská firma, ktorá teraz vlastní Google a ďalšie pridružené firmy) však teraz chce robotický tím Boston Dynamics predať a hľadá záujemcov napríklad medzi firmami ako Toyota alebo Amazon. Práve japonský výrobca áut je vraj ku kúpe najbližšie. K Toyote napokon prešli aj James Kuffner, spoluzakladateľ robotickej divízie Google či Joseph Bondaryk, ktorý riadil operácie Boston Dynamics v rámci Google.

01 - Modified: 2024-04-12 04:47:45 - Feat.: - Title: Roman Kýr z Henklu: Zmenami v portfóliu reagujeme na ekologické výzvy aj náladu spotrebiteľov 02 - Modified: 2024-04-05 07:31:08 - Feat.: - Title: Návod, ako na minimalizmus v domácnosti 03 - Modified: 2024-03-25 23:00:00 - Feat.: - Title: Univerzálny pomocník? Stavte na citrón, pomôže s čistením aj s pleťou, hneď niekoľkými spôsobmi 04 - Modified: 2024-03-16 12:30:00 - Feat.: - Title: Tieto veci doma robí každý z nás, ročne nás stoja desiatky eur. Pozri si, ako ušetriť v domácnosti, intráku či podnájme 05 - Modified: 2024-02-15 16:21:35 - Feat.: - Title: Zápach v zásuvke či šatníku? Vyrobte si domáce prírodne osviežovače a zbavíte sa ho okamžite
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 08:28