StoryEditor

Ste závislí na mobile? Skúste sa nájsť medzi týmito šiestimi príznakmi

18.05.2016, 08:00

Inteligentné telefóny a ďalšie mobilné zariadenia menia svet a sociálne správanie medzi ľuďmi. Možno aj vy patríte medzi jedincov, ktorí aj v spoločnosti priateľov neustále visia na svojich mobilných telefónoch a často sa pristihnete, že neviete, o čom je vlastne reč. Ako spoznáte, že už ste na mobilnom zariadení závislý, zisťovala Marcela Svobodová pre idnes.cz.

Mobilné telefóny nás izolujú v kybernetickom priestore a elektronická komunikácia pozvoľna preberá miesto osobným kontaktom. Navyše podľa narastajúceho počtu odborných štúdií môže byť závislosť na mobilnom telefóne rovnako ťažká ako alkoholizmus alebo fajčenie.

Mobilná slasť
Klinický psychológ a psychoterapeut Tomáš Holcner vysvetlil, že z neurofyziologického hľadiska je nutkavé kontrolovanie obsahu v mobilnom telefóne pokusom o stimuláciu "centra slasti" v mozgu. "Jedná sa o podobný proces ako pri závislosti na hracích automatoch alebo počítačových hrách. Keď pri používaní telefónu zistíme informácie, ktoré potrebujeme vedieť, keď nám niekto volá alebo píše, má to za následok zvýšenie hladiny dopamínu, ktorý sa spája so šťastím. To nás núti opakovane používať mobilný telefón, napríklad len preto, aby sme sa uistili, či nám neprišla nejaká správa či čo je nové na sociálnych sieťach, hoci žiadnu správu nečakáme," uviedol psychológ Holcner.

Závislosť na mobilnom telefóne je častejšia u mladších ročníkov. Nový americký prieskum spoločnosti Common Sense Media ukázal, že každý druhý z opýtaných násťročných jedincov sa cíti byť závislý na svojom mobilnom zariadení a 59% opýtaných rodičov sa obáva, že ich deti sú závislé. Prieskum ďalej zistil, že 72% všetkých opýtaných cíti potrebu odpovedať na esemesky a správy zo sociálnych sietí okamžite a 80% z nich kontroluje svoj telefón každú hodinu.

Podľa nedávnej analýzy uverejnenej v americkom denníku The Washington Post priemerný užívateľ mobilného telefónu skontroluje svoj telefón stopäťdesiatkrát denne. Počet ľudí závislých na mobilných telefónoch neustále stúpa a inteligentné telefóny sa pre mnohých stali natoľko dôležité, že vznikla nová fóbia - nomofóbia. Týmto pojmom psychológovia označujú strach z odlúčenia od mobilných telefónov.

Flickr


Životu nebezpečná

Podľa psychológa Tomáša Holcnera môže byť závislosť na mobilnom telefóne dokonca nebezpečná. „Tu by som ale rozlíšil nebezpečenstvo bezprostredné a dlhodobý dopad excesívneho užívanie mobilného telefónu. V prvom prípade môže byť zvýšená potreba používať mobilný telefón obzvlášť nebezpečná v situáciách vyžadujúcich maximálnu pozornosť. Príkladom je riadenie automobilu, pri ktorom sa zvyšuje riziko dopravnej nehody, čo je empiricky podložený fakt.

Z dlhodobého hľadiska vidím problém najmä v tom, že nutkavé používanie mobilného telefónu pôsobí rušivo v medziľudských vzťahoch napríklad tým, že nevenujeme dostatočnú pozornosť našim blízkym. Spoločný čas je narušovaný písaním či prijímaním textových správ, komunikáciou cez sociálne siete či surfovanie na internete, čo v niektorých prípadoch vedie k vzájomnému odcudzeniu. Dobre to ilustruje napríklad situácie dvoch mladých ľudí, ktorí spolu sedia v kaviarni a namiesto toho, aby sa spolu bavili, venujú sa svojím mobilným telefónom," vysvetľuje psychológ.


Jasné príznaky 

Profesor James Roberts z Baylorskej univerzity identifikoval šesť príznakov závislosti na mobilnom telefóne. A tie zahŕňajú:
* salienciu - mieru dôležitosti, stav, keď sa daná aktivita stane tým najdôležitejším v živote jedinca
* eufóriu - zmeny nálad jedinca, ktorý môže zažívať vzrušenie či pocity úľavy
* toleranciu - dotyčný potrebuje k dosiahnutiu viac aktivity než na začiatku
* syndróm z odňatia - podráždenosť a náladovosť, pri závislosti na telefóne však chýbajú fyzické abstinenčné príznaky
* konflikt - ťažkosti vo vzťahu či v zamestnaní, pocity straty kontroly alebo výčitky svedomia
* relaps - návrat k pôvodným vzorcom správania po období abstinencie

Týchto šesť vyššie zmienených znamení sa týka akejkoľvek behaviorálnej alebo drogovej závislosti. Aké sú však konkrétne príznaky závislosti na mobilnom telefóne?

* Siahate po telefóne hneď po prebudení: Saliencia je správanie, ktoré sa hlboko začlení do vašej každodennej rutiny a ktorá dominuje vášmu myslenie a emóciám. Textové a emailové správy tak mnohým užívateľom mobilných telefónov riadia život.
Podľa prieskumu 68% dospelých Američanov umiestňuje svoj mobilný telefón pred spaním na nočný stolík k posteli, aby ho mali kedykoľvek po ruke. Profesor Roberts radí nekontrolovať správy na mobilnom telefóne pred ôsmou hodinou rannou.    

* Používate mobilný telefón, keď sa nudíte: Eufória je vzrušenie alebo napäté očakávanie, ktoré pociťujete tesne predtým alebo bezprostredne po použití vášho mobilného telefónu. Zavalí vás vlna vzrušenia a akonáhle začujete známy tón alebo vibráciu oznamujúce prichádzajúci textovú či emailovú správu, automaticky nechávate všetko tak. Profesor Roberts vysvetľuje, že tento malý príval energie poskytuje vysoko návykovú "opitosť" a odporúča mobil častejšie stlmiť alebo vypnúť zvonenie a vibráciu.   

* Trávite čím viac času na mobilnom telefóne: Tolerancia je potreba dodávať stále sa zvyšujúce dávku, aby ste dosiahli požadovanú "opitosť". Závislosť na mobilnom telefóne možno podľa Robertsa prirovnať k závislosti na alkohole. Neustále sa zdokonaľujúce funkcie inteligentných telefónov a rýchly nárast nových aplikácií spôsobuje zvyšovanie dávky a vzrušenia. Profesor Roberts však podotýka, že na prvom mieste by mali byť ľudia okolo vás, technológie až na druhom.  

* Ste znepokojený alebo rozrušený, keď nemáte mobil po ruke: Abstinenčné príznaky ako stres, úzkosť, podráždenosť, zúfalstvo a panika, ktoré sa objavia, keď ste z nejakého dôvodu odtrhnutí od svojho mobilného telefónu hoci aj na malú chvíľu, sú jasným dôkazom závislosti. Nedávny výskum na túto tému ukázal, že 68% dospelých ľudí má iracionálny strach z toho, že stratí svoj mobilný telefón.   

* Ľudia okolo vás si sťažujú na vaše používanie telefónu: Konflikt je častý výsledok závislosti na mobilnom telefóne. Možno je to váš partner, kolega alebo vaše deti, ktorí sa sťažujú, že ste neustále na telefóne a im sa málo venujete. Alebo sa necháte telefónom vyrušovať pri spoločenských udalostiach, v práci či na dovolenke. Roberts radí v prípade očakávaní dôležitého hovoru upozorniť vopred ostatných, že budete musieť hovor prijať. A keď už niekto zavolá, snažte sa hovor urýchliť.

* Nedokážete sa na dlhšiu dobu vzdať telefónu, aj keď sa snažíte: Relaps sa objaví vo chvíli, keď máte v úmysle znížiť čas trávený na vašom telefóne, ale zistíte, že je to nad vaše sily. Podľa Robertsa si musíte rozkázať a nastaviť si v hlave, že pokušeniu odoláte. K tomu vám môže pomôcť vytváranie si nových návykov, ktoré nezahŕňajú mobilný telefón. Roberts radí snažiť sa byť bez telefónu aspoň niekoľko hodín denne.

Flickr


Ako ste dopadli?

Našli ste sa v niektorom z vyššie spomínaných príznakov a radi by ste sa závislosti zbavili? Podľa profesora Robertsa nemusíte hneď svoj telefón zahodiť, ale skúste si stanoviť čas, ktorý budete tráviť bez mobilných zariadení a vytvorte si nové návyky a správanie. Nechajte telefón doma alebo v kabelke. Alebo ho jednoducho vypnite, keď idete s priateľmi na večeru. Na noc mobil odložte do inej izby.

Psychológ Tomáš Holcner radí si v prvom rade problém uvedomiť. Už táto skutočnosť môže mať podľa jeho skúseností pozitívny vplyv na obmedzenie nadmerného užívania mobilného telefónu. "Ďalším krokom, ktorý by mal nasledovať, je urobiť si predstavu, koľko času s mobilným telefónom v ruke strávime. Kedy je potrebné a zmysluplné ho používať a kedy je to naopak. Cielene sa potom môžeme začať vyhýbať tomu, aby sme mobilný telefón používali, keď to nie je nutné. Určite je tiež užitočné stanoviť si čas, po ktorom nebudeme mobilný telefón používať vôbec, napríklad medzi deviatou hodinou večer a siedmou hodinou ráno," uzatvára psychológ Holcner.

01 - Modified: 2024-04-16 19:01:34 - Feat.: - Title: Nie len ráno, ale aj večer by ste sa mali držať niekoľkých rituálov: Zistite, ako správne zakončiť deň 02 - Modified: 2024-04-16 11:44:33 - Feat.: - Title: Nepriatelia, ktorí bránia nášmu organizmu v dôležitom hormonálnom tanci 03 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Sú generiká také bezpečné ako originálne lieky? Mnohí nad nimi váhajú, kolujú o nich mýty 04 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Obchod so spánkom. Koľko stoja zdravé sladké driemoty 05 - Modified: 2024-04-11 22:00:00 - Feat.: - Title: Onkologička: Muži majú horšiu prognózu rakoviny prsníka ako ženy
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 23:46