Americký bojový dron PredatorReuters
StoryEditor

Azerbajdžan ako prvý v dejinách použil novú smrtonosnú zbraň: Kamikadze dron

08.04.2016, 10:26
Autor:
ČTKČTK
Bezpilotné kamikadze-lietadlá ako novú smrtonosnú zbraň prvýkrát v dejinách vojen nasadil Azerbajdžan proti Náhornému Karabachu.

Arméni tvrdia, že zostrelili šesť takýchto strojov, jeden vraj zlikvidoval roľník loveckou puškou, napísal ruský internetový denník Gazeta.ru.

Jedným z charakteristických rysov bojov, ktoré prepukli po 22 rokoch na línii dotyku medzi Náhornom Karabachom a azerbajdžanskými silami, sa stalo uplatnenie bezpilotných lietadiel. Nečakané bolo hlavne použitie dronov útočiacich nárazom. Arméni v dôsledku útokov utrpeli straty na životoch.

Dron zaútočil na autobus

Už ráno 2. apríla, len pár hodín po prepuknutí veľkých bojov, hovorca arménskeho ministerstva obrany Arcrun Ovannisjan, ktorého stránka na Facebooku sa stala bezmála hlavným zdrojom informácií z bojiska, zverejnil zábery zostreleného azerbajdžanského bezpilotného lietadla.

Neskôr sa objavili správy, že azerbajdžanský dron zaútočil na autobus, v ktorom išli na front arménski dobrovoľníci. Sprvu bolo oznámených päť, neskôr sedem zabitých. O útoku na autobus pri Martakerte informoval hovorca vlády neuznávanej republiky v Náhornom Karabachu.

V ten istý deň sa objavili správy o ďalšom útoku drona na ďalší autobus. Vozidlo s novinármi dron minul o niekoľko desiatok metrov.

Až neskôr vyšlo najavo, že smrtonosnym azerbajdžanským strojom je izraelské bezpilotné lietadlo Harop od spoločnosti Israel Aerospace Industries (IAI). Na internete sa objavili zábery, ako útočia na arménskej pozície.

Je to naozajstné kamikadze, ktoré - na rozdiel od známeho amerického bezpilotného lietadla Predator s raketami Hellfire - sa sám navádza na cieľ, ktorý zničí tým, že na neho dopadne ako kameň.

Zrúti sa na cieľ aj s bojovou hlavicou

Do vzduchu sa dostáva zo špeciálnych mobilných kontajnerov, ktorých sa na nákladné vozidlo vojde tucet. Pre útok na pozemné cieľ je vybavený bojovou hlavicou s váhou 15 kilogramov. Vo vzduchu môže číhať až šesť hodín. Môže lietať vysoko, čo znižuje jeho zraniteľnosť. Akonáhle nájde a zameria cieľ, zrúti sa na neho aj s bojovou hlavicou. Ak nenájde počas letu vhodný cieľ, vráti sa na miesto štartu.

Podľa údajov na webe výrobcu môže byť Harop diaľkovo riadený operátorom, alebo sa môže naviesť na cieľ úplne autonómne pomocou radaru či elektrooptického systému. Harop je ideálny prostriedok pre boj s protivzdušnou obranou protivníka, pretože malé rozmery znemožňujú jeho odhalenie pozemnými radarmi. Ide o zdokonalenú verziu dronu Harpy, ktorý nemohol byť riadený diaľkovo.

Možno tvrdiť, že sa objavil úplne nový typ zbrane. Nemožno však s istotou uviesť, ktoré krajiny disponujú podobnými bezpilotnými lietadlami. Firma IAI podľa správy z júna 2015 predala rôznym klientom stovky týchto strojov.

"Žiadny vojnový konflikt sa v súčasnosti neodohrá bez bezpilotných lietadiel, s ich pomocou sa obstaráva všetok prieskum. Je to jeden zo základných trendov v rozvoji zbraňových systémov pre najbližších desať až pätnásť rokov," uviedol námestník ruského ministra obrany pre výzbroj Jurij Borisov.

Pastier zostrelil dron puškou

Izraelské drony boli podľa denníka The Washington Post v posledných mesiacoch spozorované na Ukrajine a v Sýrii.

O izraelské bezpilotné lietadlá sa Azerbajdžan začal zaujímať v roku 2011, ale spolupráca oboch krajín vo vojenskej oblasti začala ešte v roku 2004, kedy Baku začalo dostávať izraelské zbrane z Turecka. Azerbajdžan v roku 2011 plánoval kúpiť od Izraela 60 bezpilotných lietadiel Aerostar a Orbiter.

Arménske médiá informovali o šiestich zničených azerbajdžanských bezpilotných lietadlách. Naozajstným hrdinom arménskeho internetu sa stal nemenovaný pastier, ktorý si podľa novinára Chačatura Melkumjana zo Stepanakertu všimol stroje lietajúce nad Martakertom, usúdil, že nemôže byť arménsky, a tak ho zostrelil loveckou puškou.

Podobné historikmi s roľníkmi, likvidujícími moderné stroje starými puškami, sa objavili aj skôr. Počas irackej vojny v roku 2003 Saddám Husajn zablahoželal farmárovi, ktorý vraj zostrelil americký bojový vrtuľník Apache. Farmár neskôr priznal, že skutočnosť bola prikrášlená a že zostrelený stroj jednoducho našiel na poli.

01 - Modified: 2024-04-20 14:09:00 - Feat.: - Title: Ukrajina, Izrael, Taiwan aj TikTok. V Kapitole začalo ostro sledované rokovanie 02 - Modified: 2024-04-19 22:07:49 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 03 - Modified: 2024-04-19 21:33:32 - Feat.: - Title: Izraelský útok na Isfahán si podľa iránskeho ministra zahraničia nevyžiadal obete. USA sa nevyjadria 04 - Modified: 2024-04-19 21:16:06 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 05 - Modified: 2024-04-19 19:29:30 - Feat.: - Title: Bidenova administratíva "nemôže podporiť" izraelskú ofenzívu do Rafahu, tvrdí Blinken
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 20:26