StoryEditor

Potešil som priateľku. Vymenil som iPhone za "starého dedka"

21.08.2014, 00:00
Pozrite sa, ako sme vymenili Nokiu za iPhone, a tá nás dostala. Navyše sa otestujte, či dokážete zahodiť smartfón aj vy.

Možno si poviete, že týždeň bez smartfónu, podotýkam nie mobilného telefónu, je úplne bezproblémový. Absolútne to nie je pravda. Ak ste na jeho funkcie a najmä možnosti zvyknutý, máte problém. A o to väčší, ak s ním aj pracujete. 

Počas jedného týždňa bez iPhonu som zistil, že existuje celý rad činností, na ktoré som zabudol, že existujú. Napríklad zapamätať si presný čas porady, nezabudnúť adresu alebo si vlastne vôbec uvedomiť, že nemám navigáciu a na ulicu, ktorú hľadám, sa musím opýtať ľudí v okolí. Mapu Bratislavy vo vrecku bežne nenosím a bez smartfónu som bol párkrát doslova hotový.


Pozrite sa, ako sme začali Nokiu testovať


Ako na drogách 

Ak už nepočítam pracovné veci, pripadal som si totálne neinformovaný a v stave, že ak by vypukla tretia svetová vojna, zistil by som to až v momente, keď by som videl prvú raketu dopadajúcu na Bratislavu a okolie. Zostal som hluchý, teda bez hudby, pri behu a znudený. Hra háďa spĺňala moje predstavy o zábave asi tak v desiatich rokoch. 

Navyše som si napríklad uvedomil, že nutkanie kontrolovať si telefón mám vo výťahu, v aute, na obede či počas chôdze. Neviete, aký pocit mám na mysli? Ak fajčíte, skúste prestať. 

„Mám 24 rokov, volám sa Drahomír Piok a som závislý.“ Presne túto vetu som si v duchu povedal, keď som si uvedomil, že bez internetu v telefóne som stratený. Skutočne. Bez toho, o čom som pred 10 rokmi ani nevedel, že existuje a úplne bez problémov som s tým existoval, si dnes neviem predstaviť život. 

Najhoršie pocity som mal počas prvých 24 hodín. Stále som si chcel pozrieť maily či nutne skontrolovať počasie alebo Facebook. Počas následujúcich dní som strávil, že to 16 ročná Nokia nezvládne, bol som šťastný aj za napísanú SMS správu. Nakoniec som zistil, že bez smartfónu sa z obeda (ak som sám) vrátim o 15 minút skôr, pri toalete platí rovnaké číslo, či si dokonca poviem s priateľmi viac. 

Mýtus je vyvrátený 

Okrem toho som bol často jediný, ktorý občas nesklonil hlavu a neskontroloval, čo sa práve stalo na najznámejšej sociálnej sieti či neodpísal kamarátovi na chate. (Veď som ani nemal kde.)Trošku nám tá technika prerástla cez hlavu. 

Išiel som úplne proti prúdu a keďže môj telefón vyzeral ako policajná vysielačka, vyberal som ho len ak to bolo skutočne nutné. O podivné pohľady nebola pri telefonovaní na promenáde pri Eurovei (nákupné stredisko pri Dunaji) núdza.

Technologická očista mi ukázala, akí sme často uzatvorení len do svojho digitálneho sveta. Občas skutočne treba vypnúť. Prišiel som na to aj ja. 

Týždeň bez smartfónu bol pre mňa zrejme najzaujímavejším testom za posledné mesiace. Ukázal mi, že telefón môžete nabíjať len raz za týždeň! Čo je niečo neuveriteľné. Takmer som stratil nabíjačku. 

Okrem toho môžem vyvrátiť mýtus, že na telefónoch s klasickou (alfanumerickou) klávesnicou sa píše lepšie, je to utrpenie. Radšej som si prepísal svoje kontakty do zošita, než to vyťukávať nanovo.

A rovnako neplatí, že čím je väčšia anténa, tým je lepší signál. S touto Nokiou 5110 som bol na tom úplne rovnako ako s moderným telefónom. 

Otestuje sa aj vy

A posolstvo na záver? Všetkým vám, ktorí používate smartfón, okamžite odporúčam zahodiť ho na týždeň. Kašlite na to, čo na vás okolie povie. Je to úplne retro a ak nebudete podvádzať, budete sa na tie zariadenia, ktoré každý deň nosíte vo vrecku, pozerať úplne inak. 

Pokiaľ sa budete chcieť podeliť o svoje skúsenosti pri teste, budem veľmi rád, ak mi napíšete na mojej FB stránke. Samozrejme, že len cez počítač :). 

Svoj „čin“ označujte hashtagom - #zahodilsomsmartfon

 

 

 

Snímky: Peter Frolo

ANKETAMáte nato a vyskúšate týždeň bez smartfónu? Áno 172 (44%) Nie 84 (21%) Nemám smartfón 136 (35%) Hlasovalo 392 ľudí, aj vy
01 - Modified: 2006-09-22 13:07:28 - Feat.: 0 - Title: Reklamné kampane poisťovní očami odborníka
01 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Dopravné značky, ktoré musia vodiči dokonale poznať. Mnohí však zaváhajú 02 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 03 - Modified: 2024-04-18 08:21:17 - Feat.: - Title: Nokia oznámila nárast zisku napriek nižším tržbám. Dôvodom sú menšie náklady na technológiu 5G 04 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Rodinný elektromobil s brutálnym výkonom: potešil kvalitou i jazdou, no nie dojazdom 05 - Modified: 2024-04-13 22:33:46 - Feat.: - Title: Luxusné SUV, ktoré vyzerá i jazdí skvele. Briti však spravili krok, ktorý mnohých nepoteší
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 08:07