StoryEditor

Apple vs Microsoft. Povieme vám, kde je rozdiel

24.09.2015, 07:28
Vyskúšali sme tvrdý test. Odovzdať počítač od Apple a pracovať len s Windowsom. Prečítajte si, ako to dopadlo.

S novým Windowsom 10 prišiel námet na zaujímavý test, aktuálne totiž pracujem na počítači od spoločnosti Apple. No tak si poďme priamo vyskúšať prechod na novinku a otestovať, ktorá platforma je v čom dokonalejšia. A bez predsudkov. 

Úloha, s ktorou som mal na začiatku problém, znela jasne. Na týždeň sa pripraviť o Mac a pracovať len s Windowsom. No, je to asi ako hodenie neplavca do hlbokej vody, no o tom až neskôr. Aby bol test korektný, vybral som si špičkový notebook Dell XPS 13, ktorý považujem za jeden z najlepších. Za približne 1 500 eur je brutálne výkonný, malý a navyše s prepracovaným dizajnom.  

Nový svet

Prvý rozdiel sa ukázal ihneď po vybraní počítača z krabice. Apple dáva priestor aj „malému zážitku“ pri nastavovaní nového počítača, ktoré navyše trvá o niečo kratšie. Windows je v tomto prípade „suchší“, ale poďme ďalej. 

Windows 10 a najnovší OS X (meno operačného systému, ktorý používajú počítače Apple) majú na trhu asi rovnaký podiel. Je to ideálna štartovacia pozícia na odštartovanie „porovnávačky“. 

Prvé dva dni som do svojho týždenného testu nezahŕňal, kvôli nastaveniam a opätovnému sa naučeniu používaniu Windowsu, ako svojho primárneho počítača. 

Čiže začiatky boli skôr plné nadávok, výrokov, prečo to tu funguje takto, a občasného búchania do stola. Nepoznáte skratky, nemáte svoje nastavenia a ani používané programy. Avšak po rozbehaní sa mi otvoril úplne iný svet Microsoftu, aký som opúšťal ešte počas doby Windowsu 7.

Je to svet, kde funguje cloud, kde sa vývojári postarali o výbornú prácu s oknami či možnosťami menu Štart. Apple najmä pri práci s oknami ťahá za kratší koniec. To, čo ma ale šokovalo najviac, bola ale jedna zaujímavá vlastnosť. Začal som používať dotykovú obrazovku na notebooku. 

Toto Apple chýba 

Nie pre všetky úkony, no už teraz „zblbnutému“ z dotykových telefónov či tabletov mi prišlo prirodzenejšie pohnúť dokumentom či stránkou na dotykovom displeji. Nevyužíval som ho na hry alebo písanie, ale úkony, ktoré súviseli napríklad s posúvaním stránok, som občas robil len pomocou prsta. Bolo to tak navýkové, že som to začal následne po teste robiť aj s MacBookom, ktorý to samozrejme nepodporuje. V tom momente mi ostal len „zacapkaný“ displej.

Teraz by som už pri kúpe pozeral aj na túto výhodu. Mať dotykový displej pri notebooku nie je nezmysel. Windows je navyše oproti Applu pri tejto technológii popredu. Systém je na to dokonale pripravený. 

Čo je ale tragické, je touchpad. Po rokoch som si musel k počítaču pripojiť klasickú myšku. Windowsu chýbajú gestá, presné ovládanie pomocou touchpadu. Nie je to len doménou testovaného Dellu, ale všetkých klasických notebookov. Touchpad nie je na prácu, ale plán B, ak si zabudnete myš. 

Proti bežným používateľom Windowsu hrá ešte jeden fakt. Počas doby, ktorú testujem notebooky, sa mi do rúk dostal možno len raz „čistý“ Windows. A bol to Surface, ktorý tvorí sám Microsoft. Doslova neznášam predinštalované programy, ktoré do systému umiestňujú výrobcovia. Výrazne to znižuje komfort a otravuje ma to. Chcelo by to zvoliť inú cestu.

Na druhú stranu pri Macu som sa mnohokrát stretol s tým, že program, ktorý som chcel, nefungoval, návody neexistovali. Windows má v tomto obrovský luxus. Každého zaujíma a nájdete naň čokoľvek.

Mala to byť revolúcia 

Oba počítače mali počas testu obdobné parametre, v rýchlosti som zásadný problém nezaznamenal, až na občasné komplikácie. Jednoducho vo Windowse sa stane častejšie, že nejaký ten program prestane pracovať. Napríklad nový prehliadač Microsoft Edge. Nevidím v ňom nejakú zásadnú revolúciu.

Tešil som sa aj na nové notifikácie Windowsu 10, tie však sklamali. Sú chované v malej ikone a týmto spôsobom ma nebavilo ich kontrolovať či otvárať. Na Macu stačí jediné gesto a máte všetko pred sebou. Celý ten systém od Apple je skutočne robený „blbuvzdorne“, a to je skutočne správna cesta.

Windows 10 dostal aj mnoho nových aplikácii na správu mailu, kalendár či prístup do obchodu, ktorý už pár rokov buduje svoje postavenie na trhu. Jeho obsah je však slabší (nie že by to na Macu bola nejaká výhra).

Najväčšou achilovou pätou pri mojom prechode na Windows bolo prepojenie s telefónom. Nech to znie akokoľvek sebecky, Apple má najlepšie prepracované prepojenie s počítačom a mobilným telefónom.

Fotografie, hudba či dokonca prijímanie hovorov alebo dopisovanie mailov, ktoré ste začali tvoriť na telefóne, môžete dokončiť na počítači. iPhone s Macom funguje výborne, Windows s iPhonom - pochopiteľne slabšie. A ani s Windows Phonom by spolupráca nebola na rovnakej úrovni. 

Najdlhších päť dní v mojom živote

Testovaný Dell som mal používať týždeň. Vydržal som päť dní. Búchal som do stola, občas bol nervózny a nedokázal som si zvyknúť na systém, ktorý odo mňa stále niečo chcel. Apple vyhral u mňa najmä faktom, že okrem počítača používam aj jeho iné produkty, ktoré sú medzi sebou dokonale previazané.

Microsoft je však s Windowsom omnoho všestrannejší. Paradoxne mi ale bude chýbať dotykový displej. A navyše, ak si občas chcete aj niečo zahrať alebo sa pripojiť do firemnej siete bez toho, aby vás nenávidelo IT oddelenie,  Windows je určite na to dokonalým nástrojom. 

Notebook Dell nám zapožičal obchod Alza.sk

01 - Modified: 2024-04-12 07:26:47 - Feat.: - Title: Apple čoskoro spustí výrobu čipov M4. Chce nimi vybaviť počítače Mac 02 - Modified: 2023-02-07 17:06:24 - Feat.: - Title: Microsoft rozširuje vzdelávacie programy 03 - Modified: 2022-03-04 11:51:18 - Feat.: - Title: Rusi sa už neposadia do švédskych sedačiek v teplákoch od Nike. Svoju činnosť pozastavuje v Rusku aj Airbnb 04 - Modified: 2021-11-28 18:19:35 - Feat.: - Title: Hľadáte bezdrôtové slúchadlá? Tu je náš pestrý výber do 200 eur 05 - Modified: 2021-10-29 13:26:40 - Feat.: - Title: S týmito telefónmi spravíte najlepšie fotky
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 13:19