StoryEditor

Chcete byť v práci efektívnejší? Takto to robia vo Facebooku

19.05.2015, 00:00
Autor:
bopbop
Divíte sa, ako ľudia okolo vás stíhajú spraviť dvakrát toľko práce ako vy? Nemusíte byť lenivý, skôr zle pristupujete k práci.

Na sociálnej sieti Quora, ktorá slúži na kladenie a zodpovedanie otázok, zaznela jedna zaujímavá požiadavka: poznáte málo známe tipy na zväčšenie produktivity v práci? Najobľúbenejšou odpoveďou sa stala reakcia Justina Rosensteina, ktorý vytvoril interný nástroj na produktivitu zamestnancov v americkom gigante Facebook. Podľa vlastných slov, v minulosti bol touto témou doslova posadnutý.

Justin prináša niekoľko tipov, ktoré súvisia s troma základnými sférami. Prostredie, myseľ a pracovné procesy.

Snímky: Flickr.com

Optimalizujte prostredie

- Odstráňte všetky veci, ktoré odpútavajú vašu pozornosť. Robenie viacerých činností naraz nám dáva pocit, že sme šikovný, rýchly a produktívny. Avšak opak je pravdou. Časté prerušovanie práce nás otupuje a je stále ťažšie a ťažšie sa začať opäť plne sústrediť.

- Nastavte si svoj telefón do letového režimu.

- Zavrite všetky okná internetového prehliadača, ktoré priamo nesúvisia s vašou prácou.

- Ak pri práci píšete e-maily, nastavte si prostredie v schránke tak, aby ste nevideli nové prichádzajúce správy.

- Vypnite si notifikácie pre nové správy.

- Nechatujte.

Optimalizujte myseľ

- Čím viac robíte, tým viac stihnete. Toto tvrdenie nie je pravdivé. Vyberajte si preto každých 90 minút štvrťhodinovú pauzu. Nie ste robot a mozog si potrebuje oddýchnuť od aktuálnych úloh, aby po prestávke opäť pokračoval v plnej sile.

- Pite, telo musí zostať hydratované.

- Jedzte správne. Jedlo plné cukrov je zabijak poobednej produktivity.

- Cvičte. Kardio tréning aspoň dvakrát týždenne spájajú vedci so zvýšenou produktivitou.

- Postite sa. Najprv jeden deň v mesiaci, potom jeden deň v týždni.

- Čas po práci trávte tak, aby vás obohatil. Nebuďte lenivý a to ani vtedy, keď sa cítite unavený. Nesadajte k počítaču alebo televízii. Telo aj hlava potrebujú zmenu činnosti, aby si oddýchli a aby ste boli ďalší deň efektívny.

- Ak začínate prokrastinovať, je to kvôli strachu alebo náročnosti ďalšej úlohy. Nájdite si jeden ľahký krok, jednu ľahkú úlohu a tou začnite.

Optimalizujte pracovné procesy

- Uvedomte si, ktoré úlohy majú prioritu. Veľa práce, ktorú robíme, je v danej chvíli zbytočná a kvôli tomu nestíhame tú, ktorá je naozaj dôležitá.

- Pri ťažších úlohách si nájdite partnera, s ktorým sa vám dobre spolupracuje. Aj keď tí bývajú niekedy len elementom, ktorý odvádza vašu pozornosť, často môžu pomôcť spraviť prácu, ktorá by vám trvala dva dni za dve hodiny.

- Verejne sa zaväzujte k uzávierkam. Aj keď nie je oficiálne stanovené, kedy máte mať úlohu hotovú, povedzte svojmu nadriadenému, do kedy ju dokončíte. Pomyselný termín vás bude tlačiť do práce.

 

01 - Modified: 2007-06-05 06:14:00 - Feat.: 0 - Title: Parkanová naspievala pre Busha pieseň o radare
01 - Modified: 2024-04-12 08:50:32 - Feat.: - Title: Že roboti kradnú prácu je mýtus, nové technológie zvyšujú význam úlohy ľudí, vraví manažér Amazonu 02 - Modified: 2024-04-11 18:10:37 - Feat.: - Title: Globálna ekonomika je slabá, dôvodom je spomalenie produktivity, tvrdí Medzinárodný menový fond 03 - Modified: 2024-04-10 07:56:10 - Feat.: - Title: Zlomené srdce nie je výmysel: Poradíme vám, ako ho vyliečiť a prekonať pocity straty 04 - Modified: 2024-04-05 12:19:23 - Feat.: - Title: Čokoláda, koláčiky či kolový nápoj: Častú chuť na sladké prekabátite niekoľkými spôsobmi 05 - Modified: 2024-03-29 09:33:04 - Feat.: - Title: Dovolenka s deťmi: Viete, ako by mala vyzerať, aby si ju naplno užili všetci?
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 22:57