StoryEditor

Apple prezradil budúcnosť. Chce hodinky a lacný iPhone

31.05.2013, 00:10
TIm Cook v rozhovore skritizoval Google Glass a vyzdvihol výrobcu športového oblečenia.

Má Apple problémy? Nie, rozhodne nie. Rýchlu odpoveďu na zásadnú otázku začal "krížový výsluch" šéfa Applu na konferencii D11, ktorú organizuje server All Things D zo skupiny Dow Jones. Tima Cooka spovedal Walt Mossberg a Kara Schwisher.

Hodinový rozhovor priniesol veľa vyhýbavých odpovedí aj odmietnutých otázok, ale tiež veľa nepriamo potvrdených zámerov firmy. Cook uviedol, že sa stále zaujíma o oblasť televízneho vysielania a o priestor na zápästí ľudskej ruky, teda unikátne hodinky. Nechýbala ani tradičná kritika konkurenčných produktov.

Hneď na úvod rozhovoru Cook odvracal pochybnosti o zdraví firmy vo vzťahu k hodnote akcií pripomenutím toho, ako divoko sa hodnota akcií pohybovala v minulosti nezávisle od výsledkov hospodárenia firmy. Kontroval tiež čísla predaných zariadení (85 miliónov iPhonov a 42 miliónov iPadov za posledný štvrťrok), ktoré už nevykazujú mohutný rast, no stále porážajú konkurenciu pri porovnaní jednotlivých modelov a taktiež v ziskovosti.

Na ďalšiu otázku, ktorá spochybňovala schopnosť Applu vytvoriť alebo pretvoriť nejakú oblasť, Cook odpovedal, že firma má ešte v zálohe niekoľko zásadných inovácií, na ktorých už nejakú chvíľu pracuje. Cook sa pochválil 13 miliónmi predaných AppleTV - multimediálnych prehrávačov napojených na iTunes, ktoré dokážu zobraziť video a aplikácie na televízore z iOS zariadení i počítačov Mac.

Polovica z AppleTV sa podľa Cooka predala v uplynulom roku aj vďaka začleneniu podpory bezdrôtovej komunikácie do MacBookov. Na otázky o vyjednávaní s hollywoodskymi štúdiami rok po prvom oznámení plánov "urobiť niečo s televíziou" Cook odmietol odpovedať s tým, že ide o oblasť, o ktorú sa firma stále zaujíma.


Skôr hodinky než okluliare

Podobne vyhýbavý bol Cook pri priamych otázkach na oblasť wearable computingu, kde sa špekuluje o uvedení hodiniek "iWatch" napojených na telefón od Applu. Cook sa najprv vyjadril ku Google Glass s tým, že nejde o produkt, ktorý by oslovil masový trh. Viac sa venoval náramku Nike Fuel, ktorý šéf Applu nosí: "Nosím toto, Nike odviedlo skvelú prácu a Fuelband má výbornú integráciu s iOS".

Na ďalšiu otázku, ktorá časť tela je podľa Cooka najvhodnejšia pre „počítač na telo", uviedol, že zaujímavé je zápästie s tým, že aj tak bude potrebné ľudí presvedčiť, aby niečo na tele nosili. "Nosím okuliare preto, aby som niečo videl. Nepoznám veľa ľudí, ktorí by nosili okuliare, pokiaľ nemusia, presadiť počítač v okuliaroch ako mainstreamovú záležitostí by bolo ťažké ".

Rozhovor sa venoval Androidu a tomu, ako Cook konkurenciu vníma. "Samozrejme tú oblasť sledujem, nemám hlavu strčenú v piesku. Nikdy nám ale nešlo o to vyrábať toho najviac, ale o skvelý produkt. Vyrábame najlepšie PC a nepredávame ich najviac. Máme najlepší hudobný prehrávač a nikdy sme neplánovali predávať ich najviac, aj keď sa to stalo. Vyrábame tiež najlepšie tablety, ktoré sú najpredávanejšie, a vyrábame najlepšie telefóny, ale nepredávame najviac telefónov na svete, "hodnotil postavenie produktov Applu na trhu Tim Cook.

Premena iOS pod taktovkou designera 

Keď Walt Mossberg aj Kara Schwisher povedali, že už z produktov Applu nie sú tak nadšení, ako bývali, prešiel Cook trochu do defenzívy a potom sľúbil výrazné zmeny, ktoré sa predstavia 10. júna na vývojárskej konferencii WWDC, kde Apple predstaví nové verzie iOS a OS X.

Dramatickou zmenou prejde dizajn operačného systému iOS, Cook potvrdil, že na tejto úlohe pracuje Jonathan Ive. "Jony hrá zásadnú rolu. Aby sme mali skvelý produkt, potrebujeme skvelý hardvér, softvér aj služby v takej kombinácii, že nerozoznáte hranicu medzi týmito prvkami, "odpovedal Cook. "Jonathan sa zásadne podpísal na tvári Applu v oblasti hardvéru a myslím, že sa mu to podarí aj u softvéru".

Ďalšia otázka sa týkala rozdielu ponuky medzi iPodom s rôznym dizajnom a vlastnosťami za rozdielne ceny a iPhonom, ktorý má jeden aktuálny model a nižšie poschodia trhu Apple oslovuje súbežnou ponukou starších modelov. Prečo Apple neponúka viac iPhonov s rôznou cenou? "Zatiaľ neponúkame, ale to neznamená, že to vylučujeme v budúcnosti," odpovedal Cook s tým, že je ťažké navrhnúť skvelý telefón, a tak firma vložila energiu do jedného telefónu namiesto niekoľkých , pričom zatiaľ vychádzal iPhone s retina obrazovkou ako najlepšie možné riešenie.

V časti otázok venovaných daniam, kvôli ktorým si Cooka predvolal aj americký Kongres, Cook pokračoval vo vysvetľovaní toho, že firma využíva legálne možnosti optimalizácie daní, a že aj tak spoločnosť odviedla za posledný rok na daniach 6 miliárd dolárov, viac než ktokoľvek iný v USA . Cook tiež uviedol, že Apple v aktuálnom fiškálnom roku (od 30. septembra 2012) kúpil už deväť firiem, ale neprezradil akých.

iHned.cz

Snímky: archív

menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 16:04