StoryEditor

Používate prehliadač Chrome? Váš notebook sa vybíja rýchlejšie

20.07.2014, 10:37
Autor:
iDnes.cziDnes.cz
Internetový prehliadač zbytočne zaťažuje procesor a vybíja baterku. Kvôli svojim náročným požiadavkám.

Časopis Forbes publikoval zaujímavé zistenie o probléme prehliadača Google Chrome bežiacom na operačnom systéme Windows. Podľa neho nedovolí kvôli neustálym kontrolám prehliadač využiť naplno úsporné funkcie, čo sa negatívne prejaví na výslednej výdržou batérie.

Ian Morris z Forbesu zverejnil už nejakú dobu kolujúcu informáciu, že prehliadač Chrome je vo Windows pomerne náročný na spotrebu. Novinár prehliadač Chrome využíva hojne a v podstate ho nevypína. Ako píše na serveri, má na ňom neustále spustené služby Googlu ako Gmail, webový kancelársky balík Google Docs a ďalšie. Samozrejme ho tiež využíva na prechádzanie webov. 

Veľmi ho preto prekvapilo, keď zistil, že práve tento prehliadač mu výrazne rýchlejšie vybíja batériu notebooku a môže byť zodpovedný aj za spomaľovania systému. 

Zlá správa

Po ďalšom skúmaní sa potom dopátral príčiny problému. Je ním zlá správa: vysielanie požiadaviek na procesor, ktoré ho nútia byť neustále v pohotovosti, a zamedzujú mu tak prejsť do úsporného režimu. Konkrétne ide o veličinu označovanú ako taktovacia frekvencia systémových hodín (system clock tick rate). 

Bežne sa majú aplikácie vo Windows "pýtať" procesora pri nečinnosti každých 15,625 ms, ale Chrome vysiela požiadavku na milisekundu. To v prepočte znamená, že prehliadač "budí" zodpovedajúcu časť procesoa tisíckrát za sekundu, zatiaľ čo iné nečinné procesy by to mali robiť 64-krát. Z toho vyplýva, že systém tak nemôže dostatočne využívať úsporné procesy a to má vplyv ako na celkovú spotrebu, tak predovšetkým na notebookové batérie. Energia z nich tak môže unikať až o 25 percent rýchlejšie. 


Ukážka problému prehliadača Chrome, ktorý znižuje schopnosti Windows využiť naplno úsporné režimy. V čiernom boxe v príkazového riadku vidíte požiadavky na procesor.

Riešenie neexistuje 

Problém nastáva v okamihu, keď v prehliadači ukončíte priebeh nejakého náročnejšieho procesu, napríklad prehrávanie videa cez YouTube. Zatiaľ čo v Internet Exploreri po zatvorení záložky klesnú požiadavky na spomínaných 16,625 ms, pri Chrome zostávajú na jednej milisekunde, kým nie je celý prehliadač vypnutý. 

Na vývojárskych fórach sa užívatelia tomuto problému už dva roky venujú, ale zatiaľ bez jasného výsledku. 

iDnes.cz

vse

01 - Modified: 2006-08-10 20:05:32 - Feat.: 0 - Title: Poznámka: Talent Ruže sa môže predať
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Ohybný displej, AI a ideálna výbava do kancelárie. Novinky od Lenova sa dočkali zaujímavých vylepšení 02 - Modified: 2024-03-15 07:49:32 - Feat.: - Title: Takmer dokonalý spoločník pre prácu a kreativitu. Novinka prináša doteraz najlepšie využitie dvoch displejov 03 - Modified: 2024-02-26 11:00:00 - Feat.: - Title: Priehľadná obrazovka a AI. Lenovo ukazuje novým konceptom schopnosť inovovať 04 - Modified: 2024-03-01 07:42:56 - Feat.: - Title: Vyskúšali sme unikátny ASUS Zenbook DUO. Očarí výkonom aj jedinečným dizajnom, pre toto si ho zamiluje úplne každý 05 - Modified: 2024-02-21 10:59:35 - Feat.: - Title: Nepriestrelná Tesla Cybertruck má problémy. Množia sa sťažnosti na hrdzu
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 05:22