StoryEditor

Apple Watch vyzerajú ako 15 eurové hodinky. Toto je náš test

31.05.2015, 00:00
Otestovali sme prvý produkt Applu, ktorý pripravil po smrti Steva Jobsa.

Je 6.30 h ráno a mňa budia hodinky, na ktoré čakal celý svet. Za jeden deň si ich len v USA kúpil milión ľudí, čím prekonali akúkoľvek konkurenciu. A ja chcem vedieť prečo. Do testu nám ich zapožičala spoločnosť PCexpres. 

Napriek tomu, že je budík pomerne tichý, mňa zobudila odozva hodiniek, ktorá vám akoby klope na zápästie. Nie je to obyčajné vibrovanie, ale novinka, ktorú má len Apple. Hodinky, ktoré nám som si nabíjal predchádzajúci večer a teraz mám ešte 95 percent batérie. Teda deň začínam s takmer s plnou batériou, a navyše tento budík zobudil len mňa a nie priateľku. 

A keďže mám Apple Watch vo verzii Sport, ideme behať. No nie som maratónec a stačí mi päť kilometrov. Práve športové funkcie hodiniek je to najlepšie, čo na nich nájdete. Vidíte čas, prejdenú vzdialenosť a to najdôležitejšie – svoj tep. 

Motivujú vás športovať

Apple na tento účel pripravil špeciálnu aplikáciu, ktorá si poradí aj bez telefónu. Vzdialenosť meria na základe senzorov. Hodinky si rozumejú však aj mnohými populárnymi aplikáciami, napríklad i s Runtasticom. No na jej používanie už smartfón potrebujete. Tak ako pre všetky ostatné, ktoré si do hodiniek doinštalujete.

A tak bez iPhonu využijete asi desať percent funkcií Apple Watch. Čas našťastie ukazujú stále, ale nie príliš dlho. Ale o tom neskôr. Okrem toho ranné behanie nie je môj rituál, ale keď už mám tie hodinky…

A práve toto je ďalšou výhodou inteligentných hodiniek. Motivujú vás, aby ste niečo robili. Apple kvôli tomu predpripravil aplikáciu, ktorá vás bude aj trochu „šikanovať“. Keď už o desiatej sedím v práci, tak ma upozornia, že som už dlho nevstal a mal by som sa poprechádzať. Systém je veľmi jednoduchý.

Určíte si, koľko fyzickej aktivity chcete počas jedného dňa absolvovať a Apple Watch vám na každý deň ukáže nový graf, ktorý musíte zaplniť. V jednoduchosti vypĺňate farebný kruh a dostávate rôzne odznaky a ocenenia. Teda môžete to brať ako hru. 

Približne po dvanástej ma čaká malé stretnutie, kde sa môžu hodinky prejaviť naplno. Telefón mám vo vrecku a na malom displeji sa mi ukazujú všetky notifikácie. Viem teda o každom e-maile, o tom, kto mi volá a kto mi poslal správu na Facebooku.

Neviem však odpovedať. Teda viem, ale anglická fráza alebo smajlík nie sú to, čo chcete vždy napísať. Približne v polovici dňa mám asi 45 percent energie a hromadu notifikácií. Tie sa stávajú čoraz otravnejšie. Našťastie si ich môžete v nastaveniach manažovať.

Hodinky dokážu ukazovať čas v rôznych zobrazeniach, ktoré si viete výborne prispôsobiť. Pri pohľade na displej, ktorý sa rozsvieti, len ak hodinky zaznamenajú špecifický pohyb zápästím, vidíte podľa nastavenia počasie, vašu aktivitu, dátum, najbližšiu udalosť v kalendári či budík. A čím viac sa na hodinky pozeráte alebo sa s nimi „hráte“, tým rýchlejšie ubúda z batérie. 

A tak večer, keď odchádzam z práce, mám približne 20 percent batérie. Zabudnite na dvojdňovú výdrž. Navyše vás čaká ďalšia záťaž. V taške začnete so sebou nosiť ďalší kábel. Ten, ktorý vám nabije hodinky. 

Verzia pre „chudákov“ stojí 400 eur

Pokiaľ by ste si ho zabudli pri ceste na dovolenku, môžete mať z hodiniek „luxusný náramok“. Síce Apple Watch disponujú šetriacim režimom, no ten nie je ideálny. Zobrazí čas len pri stlačení tlačidla, a to asi s trojsekundovou odozvou. A to je niekedy o nervy. No a keď sme pri  luxuse, na test som mal najlacnejšiu verziu Apple Watch za 400 eur. Mala lacno vyzerajúci gumený náramok, no špičkovo spracované telo. 

Najdrahšia verzia Apple Watch stojí 18-tisíc eur, a dokáže to isté čo „moje“ hodinky za 400 eur, ktoré končia večer opäť na nabíjačke. Tá ich nabije „bezdrôtovo“. Stačí, ak ich priložíte na špeciálny magnet. Plne nabité sú asi za dve hodinky. 

Apple však integroval do hodiniek aj šikovné riešenia. Napríklad výmena náramkov je okamžitá. Ako pri všetkom od jablčnej spoločnosti, stačí si ich len kúpiť.

Zaujímavosťou je i možnosť zaheslovania hodiniek. Keďže v nich máte množstvo súkromných a pracovných mailov, je to rozumné. No predstava zadávania hesla každý raz, keď sa chcete pozrieť na čas, je ako z iného sveta. Vymysleli to však inak. Heslo zadáte len raz. Apple vie, že hodiny máte stále na ruke, a až keď si ich dáte dole, automaticky sa zaheslujú. 

Nabíjanie vás zabije

Pri používaní Apple Watch som však zistil paradox. Čím dlhšie som ich mal, tým viac som si uvedomil, že ich vlastne vôbec nepotrebujem. Reálne využitie vidím len pri športe, hľadaní telefónu (hodinky vedia aktivovať zvonenie) či niektorých notifikáciách (dôležitý mail).

Po pár dňoch vás jednoducho prestane baviť čítať si správy, prezerať kalendár alebo počasie na miniobrazovke. To už radšej vytiahnete telefón, kde už niečo môžete aj reálne urobiť. Hodinky začnete používať len na jeden účel, a tým je ukazovanie času. 

To, čo vás však bude otravovať najviac, je nabíjanie. A to každý jeden deň. Nepíšem, že toto je slepá cesta, no Apple Watch nie je vec, ktorá vám radikálne uľahčí život. Len v určitých chvíľach pomôže s maličkosťou. V budúcnosti by som očakával prepracovanie zdravotných funkcií či hlavne dlhšiu výdrž batérie, čo výrazne pomôže pri ich používaní. 

 

Kľúčové vlastnosti:

- Výdrž je len jeden deň.

- Základná cenovka je 400 eur.

- Nabíjanie je bezdrôtové.

- Obrazovka patrí na špičku. 

- Základný náramok je len z gumy.

- Na zadnej strane je snímač tepovej frekvencie.

- Hodinky dokážu obmedzene fungovať aj bez iPhonu.

- Na výber je z desiatich obrazoviek času.

- Dokážu telefonovať.

Apple Watch Sport

Obrazovka: 1,5” 

Hmotnosť: 25 g 

Procesor: Apple S1

Veľkosť: 38 x 33 x 10 mm

Batéria: 18 hodín

Cena: 400 eur

 

Snímky: Peter Mayer / HN

Video: Matej Duman / HN

01 - Modified: 2007-06-13 15:34:00 - Feat.: 0 - Title: Policajtom kúpia ponožky za takmer 100 miliónov korún
01 - Modified: 2024-03-24 12:11:11 - Feat.: - Title: Hodinky nie sú len praktickým, ale aj estetickým doplnkom: Naučte sa ich ladiť aj so zvyškom outfitu 02 - Modified: 2024-03-04 09:43:48 - Feat.: - Title: Hodinky G-SHOCK: Odolnosť overená v boji 03 - Modified: 2024-02-29 06:30:00 - Feat.: - Title: V službách času: Spoznajte zákutia slovenského hodinárstva, lukratívneho remesla, ktoré (ne)vymiera 04 - Modified: 2024-01-25 10:25:39 - Feat.: - Title: Hodinky, ktoré zachraňujú život. Zabezpečia pomoc v krízovej situácii 05 - Modified: 2024-01-18 09:35:13 - Feat.: - Title: Colníci silnejší ako Terminátor. Schwarzenegger nepreclil luxusné hodinky, zadržali ho na letisku
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 14:11