StoryEditor

Google otvára nový biznis. S génmi

07.08.2014, 00:00

Americký IT gigant Google sa púšťa do nového revolučného biznisu. Najhodnotnejšia spoločnosť sveta totiž objavila veľký potenciál genetiky. Najnovšie chce zozbierať genetický materiál z takmer dvoch stoviek ľudí a vytvoriť z neho akýsi prototyp zdravého človeka.

Google tvrdí, že táto štúdia by dokázala pomôcť pri rýchlejšej diagnostike chorôb. Experti však v jej plánoch vidia skryté hrozby. „Som si takmer istý, že nakoniec pôjde o komercionalizáciu nejakého testu alebo produktu, ktorý bude chcieť Google predať. Ak sa bude so získanými informáciami manipulovať, môže to dopadnúť zle. Ak sa však budú používať len na pozitívne účely, môže to byť veľkým prínosom,“ povedal pre HN Gabriel Minárik, slovenský molekulárny biológ a spoluzakladateľ firmy Geneton.

Hrozba alebo pomoc?

Snaha americkej spoločnosti preraziť v zdravotníctve sa začala predstavením Google šošoviek, ktoré majú pomôcť diabetikom. To však Googlu nestačí. Ďalším cieľom je genetika. „Štúdia je zatiaľ v úplných základoch. Výskumníci plánujú prijať 175 zdravých dobrovoľníkov na konci tohto roka,“ informuje Standfordská univerzita, ktorá sa na projekte podieľa spolu s Googlom.

Dobrovoľníci prejdú fyzickými testami, pri ktorých im bude odobratá krv, sliny či iné vzorky. „Tie budú skúmať nové molekulárne testovacie nástroje,“ vysvetľuje univerzita ďalší postup.

Výskumníci dúfajú, že nová štúdia im pomôže lepšie pochopiť rôzne zdravotné problémy a choroby. Na základe včasnej diagnostiky by potom malo byť jednoduchšie chorobu úplne zastaviť.

Google garantuje dobrovoľníkom anonymitu. Napriek tomu však projekt môže ukrývať riziká. „Genetické testy sú pre každého človeka individuálnou informáciou. Preto by mala podliehať nejakým etickým pravidlám týkajúcim sa toho, ako sa s ňou bude narábať,“ tvrdí Minárik, ktorý však v projekte vidí aj plusy. „Ak niekto bude vďaka týmto testom napríklad vedieť, že sa uňho schyľuje k infarktu, môže si záchranku zavolať aj sám,“ opísal slovenský biológ.

Miliardový biznis

Pre spoločnosť Google tak ide o ďalší pokus preraziť v zdravotníctve, ktoré je podľa ekonómov jedným z najdynamickejšie sa rozvíjajúcich odvetví v USA. „Prechod do zdravotníckeho segmentu môže byť veľmi ziskový,“ pripúšťa pre HN Peter Bukov, analytik Capital Markets.

Práve spojenie zdravotníctva a biotechnológií predstavuje v budúcnosti obrovské pole pôsobnosti aj potenciálnych tržieb. Google ako technologický gigant pritom môže v spolupráci so zdravotníckymi výskumníkmi priniesť na trh veľa nového. „Populácia starne a stále nie sú známe lieky na všetky vážne choroby. Dokonca sa objavujú nové a zákernejšie choroby,“ tvrdí Bukov.

Podľa neho môže výskum a vývoj v oblasti zdravotníctva priniesť miliardové zisky už len pri objavení jediného lieku na vážnu chorobu. „Proces vývoja a prípravy liekov je však veľmi dlhý. Lieky v USA pritom schvaľuje Úrad pre kontrolu potravín a liečiv, ktorý je veľmi prísny. Google tak pravdepodobne bude musieť investovať veľa peňazí, no výsledok môže byť impozantný,“ vysvetlil Bukov dôvod, prečo sa americký gigant tlačí práve do zdravotníckeho priemyslu.

Platforma Google X

Americká spoločnosť Google využíva na tvorbu nových technológií svoju platformu Google X. Tá na verejnosti nie je veľmi známa. Práve Google X bude viesť aj spomínaný nový projekt. Medzi nápady tejto výskumnej dielne, ktoré sa nazývajú moonshoty, patrí napríklad auto, ktoré nepotrebuje šoféra, okuliare Google Glass či šošovky pre diabetikov.

Laboratóriá Google X od roku 2010 vedie Astro Teller, ktorý je známym podnikateľom a vedcom. Študoval na Standfordskej univerzite, ktorá má na novom projekte spolupracovať. „Google X je továrňou na moonshoty, ktorá verí, že kúzelné a úžasné nápady môžu byť prostredníctvom vedy a techniky uvedené do reality,“ predstavuje Teller na svojej webovej stránke vedeckú platformu americkej firmy.

Pravda však je, že svet o tejto vedeckej sekcii Googlu veľa nevie. To, čo sa odohráva v jej laboratóriách, totiž nie je pre verejnosť dostupné.

01 - Modified: 2006-09-07 10:02:46 - Feat.: 0 - Title: Štát chce znovuovládnuť predané firmy
01 - Modified: 2024-04-15 13:42:00 - Feat.: - Title: Alagič sa kajá: Firma jej zrušila biznisovú spoluprácu kvôli Pellegrinimu. Najprv penila, teraz toto! 02 - Modified: 2024-04-12 20:19:13 - Feat.: - Title: Sledovanie súkromných rozhovorov vládou je realitou. Americký zákon dáva moc tajným službám 03 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Výhody a riziká AI a problém s tým, kto bude strážiť strážnikov? Hrozí, že ohlúpneme, tvrdí expert 04 - Modified: 2024-04-04 12:46:28 - Feat.: - Title: Expert na umelú inteligenciu pre HN: Zabudnite, že rozoznáte deepfake od reality. Už teraz je to nemožné 05 - Modified: 2024-03-24 10:59:30 - Feat.: - Title: Šéf exportérov: Prezident má otvárať dvere našim firmám v zahraničí. Doteraz sa to nedialo, sú demotivovaní
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 17:28