StoryEditor

Celú firmu strčte do vrecka, vďaka cloudu

02.12.2015, 09:30
Moderné spoločnosti nevyhnutne potrebujú datacentrá, ktoré však pohodlne dokáže zastúpiť aj cloud. A ten si strčíte aj do vrecka.

Stačí menšia „potopa“ či nešťastný výpadok kritického servera. A ten môže znefunkčniť celú firmu. A navyše prevádzka „serverovne“ musí byť dostatočne preverená a bezpečná. Či už fyzicky alebo vo virtuálnom svete, čo stojí ďalšie prostriedky. Cloud preto môže riešiť viacero výrazných problémov. Odpadnú vám náklady za energie, personál či za priestory. To všetko je len základnou výhodou, ktorú moderné technológie ponúkajú. Čo by ste povedali na to, že by ste vlastnú spoločnosť skontrolovali za pár minút cez mobilný telefón? Alebo ak by sa niečo pokazilo, tak váš technik to dá do poriadku o šiestej ráno z postele len vďaka smartfónu?


Pracovať môžete kdekoľvek a kedykoľvek. Ilustračná snímka: Pixabay.com

Stačí internet v mobile

„Cloudové služby sú poskytované cez Internet a principiálne by mali fungovať kdekoľvek a na akomkoľvek zariadení,“ hovorí Miroslav Pikus, ICT expert zo spoločnosti Telekom a dodáva, že vývojári aplikácií, ktorí poskytujú svoj softvér ako službu z Cloudu, preto vždy myslia aj na mobilné zariadenia. „A tak áno, smartphone sa dá použiť na kontrolu firmy, je dnes už úplne bežné, že je zákaznícky informačný systém (CRM), alebo účtovný systém, ponúkaný formou SaaS, optimalizovaný na prácu cez smartphone,“ vysvetľuje. Vystaviť faktúru z mobilu, napísať Excelovú tabuľku, či pozrieť si grafy predaja z telefónu je preto úplne jednoduché.

Bez aplikácii, len v browseri

Záleží na tom, či máte vo firme telefóny s Androidom, iPhone alebo Windows operačným systémom? „Na platforme vôbec nezáleží, SaaS býva väčšinou prístupný cez prehliadač a nie cez appky,“ vysvetľuje Pikus.

Pripojiť sa na server so zdieľanými súbormi je možné teda bez akéhokoľvek dodatočného softvéru. „A na základe toho by som doporučoval napríklad službu TelekomDrive, ktorá je na tomto štandarde postavená,“ hovorí Pikus. To znamená, že si v mobile len otvoríte prehliadač a dokumenty či akékoľvek iné dáta si môžete prezerať alebo sťahovať po prihlásení do firemného cloudu. A problém so zabudnutou prezentáciou či neskopírovanou správou vyriešite reálne do maximálne piatich minút.

Ako skontrolovať

„Na kontrolu firmy by som odporučil softvér "keepi" slovenskej firmy Softip, dodávaného aj cez aplikačný obchod Telekomu. Obsahuje štandardné nástroje účtovníctva aj s prehľadnými grafmi a štatistikami vhodnými na kontrolu.

Cloud neprináša zmeny v tom, čo informatika poskytuje biznisu. Cloud len robí informatiku rýchlejšou a lacnejšou. Ale aj to samo o sebe stačí na to, aby spôsobil úplnú revolúciu. Užitočné nástroje informatiky, ako sú komunikácia a kolaborácia medzi ľuďmi, analytika, výpočty, simulácie a podobne, sa zrazu stávajú rýchlo a kdekoľvek dostupnými z pohľadu času aj nákladov.

Systém cloudu výrazne ovplyvňuje spoločnosti a mení tiež chod IT oddelení. Vďaka tomu, že sa nemusia starať o fyzický chod serveru, ako aj zapájanie nového, môžu pracovať efektívnejšie pri jeho virtuálnej správe. Napríklad pri vývoji firemných aplikácií či zlepšení podpory.

Okrem toho je obrovským plus aj fakt, že firma má k dispozícii obrovský výkon na dosah ruky. A to napríklad aj keď ho potrebuje len na pár dní v mesiaci. Cloud sa tak pomaly stáva strategickou technológiou, ktorá dáva firmám flexibilitu, efektívnosť a dokáže reálne šetriť náklady.

(PR info)

01 - Modified: 2007-11-26 10:24:13 - Feat.: 0 - Title: SR sklamaná, že Maďarsko odmieta rokovať o Gabčíkove
01 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Vyklápací smartfón, ktorý stojí polovicu ceny Z Flipu od Samsungu? Áno, ale nákup nebude jednoduchý 02 - Modified: 2024-04-09 22:00:00 - Feat.: - Title: Toto sú najpredávanejšie telefóny všetkých čias. Vládne im roky sa trápiaca značka 03 - Modified: 2024-04-03 05:58:18 - Feat.: - Title: Spolupráca s Leicou sa vyplatila. Kompaktná vlajková loď z Číny ale dokáže viac ako len fotiť 04 - Modified: 2024-03-29 11:00:00 - Feat.: - Title: Nabitú strednú triedu dopĺňa čínska novinka. Láka takmer bezrámčekovým displejom a fotografickou výbavou 05 - Modified: 2024-03-20 11:00:00 - Feat.: - Title: Motorola chystá predstavenie špičkového smartfónu. Spoločnosť odhalila jeho dizajn a prítomnosť AI
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 09:12