StoryEditor

Poznáme najvýznamnejšiu IT technológiu súčasnosti. Cloud

11.12.2014, 07:53
Podľa odborníkov z praxe je práve cloud najvýznamnejším posunom v informačných technológiách.

Používa ho takmer každý používateľ internetu, stovky firiem a prakticky mení model, ako v súčasnosti funguje celý IT priemysel. Cloud pochopili a používajú ho giganti ako Apple či Google alebo aj najmenšie slovenské firmy. „Cloud je najväčším aktuálnym trendom v IT technológiách. Je flexibilný a má obrovské možnosti “, povedal pre HN Jakub Probola z hub:raum. 

Cloud je najväčší posun v IT

Síce si to neuvedomujeme, no cloud je najväčšou IT technológiou pre 21. storočie. Okrem úplne bežných možností, s ktorými sa dostáva do kontaktu takmer každý používateľ počítača či smartfónu v aplikáciach, ako napríklad Dropbox či Gmail, mení samotný cloud biznis model desiatok spoločností. 

„Stačí sa len pozrieť na aplikácie ako Spotify, ktoré distribuujú hudbu prostredníctvom internetu a cloudu,“ povedal cez HN konferenciu Jakub Probola. Tieto aplikácie menia vďaka svojmu postaveniu model, akým sa predáva napríklad hudba. Tento proces má pokračovať. Softvér, ktorý beží na cloudoch, bude silnejší a dômyselnejší. 

„Cloud je najvýznamnejší posun v sektore informačných technológií za posledné roky,“ povedal Martin Ďurov, product manager zo spoločnosti Benestra počas HN konferencie. Systém cloudu výrazne ovplyvňuje spoločnosti a mení tiež chod IT oddelení. Vďaka tomu, že sa nemusia starať o fyzický chod serveru, ako aj zapájanie nového, môžu pracovať efektívnejšie pri jeho virtuálnej správe. Napríklad pri vývoji firemných aplikácií či zlepšení podpory.

Okrem toho cloud rieši aj mnohé finančné otázky v spoločnostiach. „Základom pri výbere služieb v clode je dostupnosť služieb, spoľahlivosť partnera a samozrejme aj cena v porovnaní s internými nákladmi pre správu a prevádzku daných IT služieb,“ okomentoval pre HN Martin Hrnko, managing director zo spoločnosti QBSW.

Pozor na skryté položky

Ak vaša firma rastie, potrebuje stále viac výpočtového výkonu, ktorý sa ale môže časom meniť. Pri vlastných serveroch musíte do nákladov okrem samotného hardvéru započítavať aj energie, priestory či personálne náklady, ktoré sa často javia ako skryté položky pri správe vlastného systému. Ten navyše časom starne alebo navyše môže dôjsť aj k jeho poškodeniu. 

„Pri cloude máte na pozadí stále inovovanú infraštruktúru, o ktorú sa stará dodávateľ.“ povedal Ivan Pšenák, CEO zo spoločnosti HT Solution s.r.o. Navyše si výkon svojho cloudu viete prispôsobovať behom pár minút a odpadne vám starosť pri licenciách. Dnes už nie je otázkou, či vo firme používať cloud, alebo nie, ale otázka je v akej miere. 

Avšak základom pre spoľahlivé používanie cloudu vo firme má svoje podmienky. „Keď sa rozhodujete pre cloudové riešenie, potrebujete silného partnera, musíte vedieť, kde sú tie dáta a ako sú zabezpečené.“, uviedol Jaroslav Šatánek, manažér ICT biznis riešení zo spoločnosti Slovak telekom. Samozrejmosťou by navyše mala byť aj záložná internetová linka. 

Pozor na zmluvu

Súčasný trend výrazne ukazuje, že cloud sa stáva súčasťou nie len veľkých spoločností, ktoré v ňom používajú niekedy všetko od dochádzkového systému až po vlastné navrhnuté riešenia, ale aj pre menšie firmy. Už len jednoduché riešenie online dokumentov od Googlu, ktoré je prakticky zadarmo, vie zefektívniť prácu a zlepšiť niektoré procesy vo firme.  

Cloud rieši aj právne otázky zodpovednosti. Napríklad zodpovednosť za techniku, bezpečnosť cloudu či pri ochrane osobných údajov nesie poskytovateľ služby, no za obsah dát zas klient. Okrem toho by ste si podľa Jany Alušíkovej z advokátskej kancelárie Malata, Pružinský, Hegedüš & partners mali v zmluve jasne vymedziť záruky či zoznam krajín, v ktorých môžu byť dáta spracované. 

Na HN konferencii sa navyše zohľadňovali rôzne bezpečnostné problémy, ako napríklad čo s dátami pri odchode z cloudu, alebo ako prejsť z jedného cloudu do druhého. „Toto by som bral ako riziko, keďže prechod medzi jedným poskytovateľom cloudových služieb k druhému nebude jednoduchý.

Treba si tak napríklad zmluvne ošetriť vlastníctvo údajov. Čo s nimi a ako sa budú migrovať v prípade zmeny dodávateľa cloudových služieb,“ povedal pre HN Martin Hrnko, managing director zo spoločnosti QBSW. Technológia tak už v tomto segmente dnes nepozná žiadne obmedzenia. 

Snímky: Autor

01 - Modified: 2007-01-21 11:16:00 - Feat.: 0 - Title: Dunajskostredské dílerské drogové duo skončilo v policajnej cele
01 - Modified: 2022-08-18 06:00:00 - Feat.: - Title: Toto sú najlepšie cloudové úložiská. Ponúkajú až 20 GB zadarmo i pokročilé šifrovanie 02 - Modified: 2022-03-30 09:40:44 - Feat.: - Title: Robí vám problém nedostatok pamäti v iPhone? Takto telefón odľahčíte v pár jednoduchých krokoch 03 - Modified: 2022-01-26 05:45:52 - Feat.: - Title: Microsoft zvýšil tržby aj zisk o pätinu. Môže za to veľký dopyt po cloudových službách 04 - Modified: 2021-11-04 16:05:05 - Feat.: - Title: Boj gigantov. Gatesov Microsoft po viac ako roku prekonal Apple 05 - Modified: 2021-06-15 13:37:37 - Feat.: - Title: Digitalky: Uvoľnený technologický podcast. O výmene batérií v elektronike a o tom, čo sa stane s Google fotkami (podcast)
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 11:51