StoryEditor

Nokia má najlepší fotomobil. S 41 Mpx snímačom (video)

12.07.2013, 16:39
Telefón by sa mal stať najlepším dostupným smartfónom pre fotografovanie a nahrávanie videa.

https://www.youtube.com/embed/vUMNm9-dgJ0

Nokia v New Yorku predstavila svoju novú vlajkovú loď - Lumiu 1020. Ešte hodiny pred oficiálnym odhalením sa však na internet dostali takmer všetky dôležité informácie, s výnimkou ceny. Serveru The Verge sa podarilo získať skoro kompletné špecifikácie a oficiálne fotky, na YouTube potom bola niekoľko desiatok minút k dispozícii reklama amerického operátora AT & T, ktorá odhaľuje detaily o fotoaparáte.

Nokia Lumia 1020 ponúkne podobný senzor ako Nokia 808 so 41 miliónmi obrazových bodov, senzor tentoraz ponúka spätné osvietenie a šéf Nokie Elop sľubuje "najlepšie obrázky vo dne i v noci". Podobne ako Nokia 808 potom bude Lumia 1020 využívať veľký obrazový senzor pre vytváranie detailnejších a ostrejších obrázkov v rozlíšení 5 MPx, ktoré je ľahšie zdieľať. Veľké rozlíšenie možno tiež použiť namiesto zoomu, detaily sa dajú zväčšiť použitím výrezu.
 
Lumia 1020 sa snaží ohúriť vysokými číslami - bude mať 41megapixelový fotoaparát, podobne ako Nokia P808 PureView, ale hardvérové parametre samotného telefónu za absolútnou špičkou zaostávajú. Lumia1020 má AMOLED displej s uhlopriečkou 4,5 ", no podľa očakávania ponúkne iba nižšie rozlíšenie 1280 × 768 oproti FullHD obrazovkám špičkových androidov.

Lumia 1020 má k dispozícii 2 GB RAM, čo je súčasný štandard u najvyšších radov telefónov, a 32 GB vnútornej pamäte. Telefón zaostáva aj v čistom výkone procesora. Dvojjadrový Snapdragon S4 od Qualcommu používali prvé telefóny už pred viac než rokom.

Hlavným lákadlom telefónu však nebude výkon, ale fotoaparát. Rekordné rozlíšenie snímača 41 megapixelov dopĺňa xenónový blesk, oproti bežne používaným prisvetlovacím LED diódam. Podobne ako Lumia 920 má mať aj Lumia 1020 k dispozícii optickú stabilizáciu obrazu OIS a schopnosť zaobstarať detailnejšie zábery v nepriaznivých svetelných podmienkach.

Ani Nokia 808, ani Lumia 920 s netradičným riešením fotoaparátu nakoniec neohromili. V prípade Nokie 808 ocenili výhody vysokého rozlíšenia hlavne pokročilí používatelia, ktorí dokázali nájsť optimálne manuálne nastavenie pre jednotlivé zábery. Lumia 920 potom ponúkla lepšie snímky za šera, ale v bežných denných podmienkach boli zábery len priemerné, aj keď časť nedostatkov odstránila Nokia úpravami firmvéru.

Prvé reakcie novinárov z New Yorku na fotografie novej Lumie sú pozitívne a čoskoro budú k dispozícii obrázky, ktoré redakcie prítomné na predstavení nadobudli v reálnej prevádzke. Zatiaľ to nevyzerá na opakovanie problémov, ktoré sprevádzali predstavenie Lumie 920 so sfalšovanými nočnými snímkami.

Predčasne zverejnená reklama amerického operátora AT & T predstavila funkcie videokamery. V HD Ready rozlíšenie 720p podporuje nová Lumia šesťnásobný zoom a sľubuje obzvlášť kvalitné nahrávanie zvuku vďaka špeciálnym mikrofónom.


Uniknuté fotografie však odhaľujú nové ovládacie prostredie fotoaparátu. Všetky hlavné voľby by mali byť dostupné na jednej obrazovke cez kruhový ovládací panel, podobný tomu, ktorý použil Samsung v novej Galaxy Camera. Podľa informácií The Verge tiež bude možné zhotovovať fotografie v dvoch rôznych rozlíšeniach zároveň, jedno k rýchlemu zdieľaniu a vyšší na archiváciu a ďalšie spracovanie.

Nokia bude k telefónu dodávať aj príslušenstvo, ako je špeciálne púzdro Camera Grip, s ktorým pôjde Lumia 1020 namontovať na statív. Camera Grip sa bude pripájať na zadnú stranu telefónu a ponúkne vlastný USB konektor či batériu. Voliteľne si tiež zákazníci budú môcť dokúpiť kryty, ktoré umožnia bezdrôtové nabíjanie. Cenu gripu Nokia stanovila na 79 dolárov, v prepočte na 60 eur.

Cena telefónu pre fotografických nadšencov je vysoká. V USA pôjde asi o najdrahší telefón, dostupný v rámci zmluvy s operátorom. Telefón bude v Štátoch exkluzívne ponúkať iba AT & T za 300 dolárov k dvojročnému úväzku. Ostatné špičkové telefóny sa predávajú najčastejšie za 200 dolárov ku kontraktu.

Telefón sa začne predávať v USA 26. júla, do ďalších častí sveta (do Číny a vybraných európskych krajín) sa Lumia 1020 dostane ešte v tomto štvrťroku. Nedotované ceny telefónu pre európsky trh firma neoznámila. Z tlačovej správy je však zrejmé, že podobne ako u Lumie 920 nie je Slovensko v prvej ani druhej vlne krajín, ktoré sa nového telefónu dočkajú.

Nokia v rámci predstavenia nového telefónu oznámila tiež príchod nových aplikácií, ako je Hipstamatic (s možnosťou zdieľania do siete Instagram) a Flipboard pre WindowsPhone 8.

Snímky: Nokia, theverge.com

iHned.cz

menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 05:33