StoryEditor

Apple urobil najväčšiu zmenu v iPhone od roku 2007

10.06.2013, 15:57
IT gigant dnes prezentoval nový systém pre iPhone, ale aj počítače Mac.

Komentár HN

Apple síce na tlačovej konferencii neukázal svoje hodiny iWatch, no prezentoval mnoho nových zmien, ktoré sa dotknú počítačov Mac, ale aj iPhonov či iPadov. Tim Cook začal svoju reč tradične. Číslami oznámil úspechy, no tiež nové rekordy, ako napríklad 50 miliárd stiahnutých aplikácií z obchodu App Store. 

Jednou z prvých noviniek bol operačný systém OS X Maverick, ktorý onedlho príde na platformu Mac. Prinesie mnoho zmien ako aplikáciu pre Apple mapy či vylepšené notifikačné centrum. Po prebudení uvidí používateľ všetky zmeškané údalosti spolu na jednom mieste - maily, správy z facebooku či nové aktualizácie podobne ako na telefóne. Na rad prišiel aj MacBook Air, no zmena je skôr generačná než revolučná. Mnoho majiteľov by sa potešilo zrejme kvalitnejšej obrazovke. Tá zostala na rovnakej úrovni. Zlepší sa však výkon, ale aj výdrž, až na 12 hodín. 

Malú revolúciu Apple spôsobil pri prezentovaní nového operačného systému iOS 7 či počítači Mac Pro. Nový OS dostal úplne nový vzhľad a mnoho fukncií, ktoré mu chýbali. Ide zatiaľ o najrazantnejšiu aktualizáciu od roku 2007. Systém bude po novom plný prehľadných okien a viac zosynchronizovaný s iCloud. Do systému sú integrované gestá alebo aj multitasking, ktorý bol doteraz v iOS takmer tabu. 

Novinkou je aj iTunes Radio, ktoré ponúkne streamovanie akejkoľvek hudby do telefónu alebo na počítač. Oba operačné systémy budú dostupné neskôr v tomto roku.

Rozhodne najväčším „wow“ efektom prezentácie bol nový systém pre iOS zariadenia, ktorý môže prilákať aj mnoho nových zákazníkov. Zmena je však tak razantná, že môže odradiť súčasných. To najlepšie a najrevolučnejšie si Apple zrejme necháva na koniec roka. 

 


Video, ktoré sumarizuje nový  iOS 7

https://www.youtube.com/embed/4xzLr7xSr-g

 


 

Všetky novinky nájdete aj na prehľadne spracovaných stránkach spoločnosti Apple

 

Prezentácia funkcií nového iOS7 (dostupný pravdepodobne pred koncom roka)

Nový Mac Pro (dostupný pravdepodobne pred koncom roka)

OS X Maverics pre počítače Mac (dostupný v najbližších mesiacoch)

Ďalšia generácia MacBooku Air (dostupný v USA od dnes, na Slovensku v najbližších týždňoch)

iTunes Radio - stream hudby cez internet (dostupné len v USA)



Záznam z tlačovej konferencie si môžete pozrieť na stránkach spoločnosti Apple

21:02  Tim Cook sumarizuje

Tlačová konferencia sa ukončuje záverečným príhovorom Tima Cooka a uzatvára ho nové reklamné video spoločnosti Apple. 

20:58 Pre vývojárov iOS 7 už dnes

iOS 7 bude dostupný pre všetky iOS zariadenia, teda pravdepodobne aj staršie iPady či iPhony. Pre vývojárov je dostupný už od dnes, pre ostatných niekedy koncom roka, zrejme až s príchodom nového iPhonu. Apple taktiež zmenil aj ochranu strateného telefónu. Ak ho raz nadiaľku zablokujete, už by nemalo byť možné ho znovu aktivovať. Jedine s prístupovým heslom a kódom od vášho účtu v Apple.

20:53 iTunes Radio

Apple podľa dohadov uviedol aj aplikáciu pre streamovanie hudby. Dostupná bude pre iOS, OS X, ale aj počítače s Windows. Podmienka je mať nainštalovaný iTunes. Služba bude zdarma. 

20:48 Nová Siri, integrácia do vozidiel a fotografie

Zmenou prešla aj hlasová asistentka či aplikácia pre fotografie. Siri bude poskytovať nové hlasy - napríklad aj mužský a aplikácia pre fotografie bude triediť snímky podľa miesta, kde boli zachytené, či podľa času. iOS 7 dostane aj novú integráciu do automobilov, ktorá bude spolupracovať so Siri. Výrobcovia budú tieto riešenia postupne zavádzať do automobilov. Novinkou je aj správa, že všetky aplikácie sa budú odteraz aktualizovať automaticky, nie ako doteraz, kde bolo potrebné aktualizáciu ručne potvrdiť.  

20:38 Nový správca aplikácii

Multitasking bude v iOS 7 riešiť aj nový správca aplikácií. Ľahšie bude tiež prenášanie súborov medzi dvojicou iPhonov.

20:35 Nové Safari pre mobily

Prehliadač Safari je najpoužívanejším zo všetkých na mobilných telefónoch. Apple ho aktualizoval a prinesie nové funkcie ako mód pre čítanie, gestá pre ovládanie či najnavštevovanejšie stránky ihneď pri spustení. 

20:31 Notifkačná lišta zo spodnej strany a multitasking

Kedykoľvek v systéme bude možné spustiť lištu, ktorá bude vychádzať zo spodnej strany. Apple taktiež láme ľady, pripustil multitasking pre všetky aplikácie v systéme.

20:28  Nové funkcie a gestá

Apple prepracoval zrejme všetky aplikácie a pridal množstvo aminácii, napríklad pri počasí. iPhone bude možné ovládať aj jednoduchými gestami, napríklad pre krok späť. Notifikačné centrum bude dostupné napríklad už zo zamknutej obrazovky. 

20:20 Kompletne redizajnovaný

Nový operačný systém je úplne redizajnovaný, používa nové ikony a amimácie. Množstvo prvkov sa zjednodušilo a používať sa bude veľa priehladných tabuliek s efektom ako funkcia Aero pri Windows 7. Pribudnú nové funkcie v sťahovacej lište, iPhone bude mať aj nový systém odomykania. Je to doteraz najväčšia zmena v systéme iOS od roku 2007, keď bola prezentovaná jeho prvá verzia.

20:18 iOS 7 oficiálne

Tim Cook oznámil iOS 7, začína sa jeho predstavenie.

20:14 Tim Cook hovorí o úspechoch iOS

Webová prevaha iOS je stále vysoká. Používatelia, ktorí surfujú na internete mobilne, využívajú najmä iOS výrobky ako iPad či iOS. Cook taktiež poukazuje na neroztrieštenosť systému ako pri Androide, kde až 93 percent používa najnovšiu aktualizáciu iOS 6. 

20:12 Editovanie iWork dokumetov na Windowse

Kompatibilita bola prezentovaná aj na počítači s Windows, kde použili prehliadač Chrome. Vytvárať dokumety tak bude možné kdekoľvek - rovnaký nápad mal však Microsoft prvý. 

20:08 Kancelársky softvér bude online

iWork, obdoba Office od Microsoftu bude po aktualizácii dostupná na webových stránkach iCloudu (www.icloud.com), teda pre používateľov, ktorí ju majú kúpenú. Vytvárať dokumenty bude možné tak online a kdekoľvek. O jeho sychronizáciu na počítač či do iPadu alebo iPhonu sa postará iCloud. Problém nerobí otvárať a editovať dokumenty, ktoré sú primárne uložené vo formáte od Microsoftu ako .xls, .doc či .ptt.

20:04 iCloud je najrýchlejšie rastúcou cloudovou službou

Apple registruje až 300 miliónov účtov, ktoré synchronizujú množstvo dát. Facebook potreboval k podobnému číslu päť rokov. iCloud približne len tri. 

19:57  Po rokoch sa obnoví najvýkonnejší Mac

Mac Pro prešiel generačnou zmenou. Apple dá do rúk grafickým dizajnérom, programátorom a fotografom nový pracovný nástroj. Má to byť podľa Apple budúcnosť desktopových počítačov. Zmenou prešiel aj tvar, je to valec. Vo vnútri bude dvanásť-jadrový procesor od Intelu či nový Thunderbod 2. Oproti predchádzajúcemu Macu Pro bude aj výrazne menší, približne dvakrát. Vyrábať sa bude v USA a dostupný bude na konci roka. 

19:52 Reč je o MacBooku Air

Nová generácia najtenšieho počítača od Apple vydrží na batériu aj 12 hodín, bude výkonnejšia a spustí sa za sekundu. Dizajn sa nezmenil. Cena zostáva rovnaká ako pri súčasných MacBookoch Air. V predaji budú od dnes. Zmena displeja sa nekoná. 

19:40 Apple Mapy prídu aj na počítače

Aplikácia, ktorá dovolí pracovať s mapami, príde aj na operačný systém OS X. Dovolí posielať naplánované trasy do iPhonu, obdobne ako Google Maps. 

19:35 Vylepšené Safari

Prehliadač Safari v novom systéme OS X Maverics má byť najrýchlejší zo všetkých dostupných na trhu, bude vraj aj menej náročný. 

19:28 Konečne plná podpora viacerých displejov

OS X neodvádzal práve najlepšiu prácu s viacerými displejmi, predovšetkým, ak sa používal full screen mód. Tieto neduhy bude riešiť posledná aktualizácia. Ako displej bude možné bezdrôtovo využiť aj pripojenú Apple TV. 

19:22 Poznáme nový OS X

Pokračovanie operačného systému OS X nesie názov OS Maverics. Prinesie lepšiu podporu pre viacero displejov, taby do súborového systému (podobne ako pri internetových prehliadačoch) či tagovanie súborov pre ľahšie vyhľadávanie. Zlepšiť sa má aj výkon, najmä dokonalejších vyladením systému.

 

19:19 Mac stále rastie

Za päť rokov narásla platforma Mac o 100 percent. 

19:15 Prvý trapas

Prerezentácia, ktorá mala ukázať silu iOS zariadení, zlyhala. Na prvýkrát sa systém, ktorý mal šoférovať auto, nefungoval. 

19:10 Úspech App Store

Rastie aj digitálny obchod, onedlho oslávi App Store 5 rokov a za ten čas sa stiahol z tohto obchodu 50 miliárd aplikácii, čo je asi 900 tisíc mesačne.

19:04 WWDC 2013 odštartoval

Na pódiu je súčasný šéf Apple, Tim Cook a hovorí o úspechoch spoločnosti. Za 71 sekúnd sa vypredali lístky na túto akciu, kde je viac než tisíc inžinierov a vývojárov. Apple má v súčasnosti 407 obchodov po celom svete, posledný práve otvoril v Berlíne. 

18:59 Aj zakladateľ Applu je v hľadisku

Steve Wozniak, ktorý spolu so Stevom Jobsom zakladal Apple, je v hľadisku.

18:55 O päť minút odštartuje WWDC 2013

Miestnosť je už plná novinárov a návštevníkov, ktorí si kúpili lískty. Live Stream môžete sledovať aj cez túto adresu, musíte však vlastniť iPhone, MacBook alebo Apple TV. 

 

 


Čo dnes Apple môže predstaviť?


V San Franciscu dnes odštartuje veľkolepá konferencia WWDC 2013, ktorú začne tlačová konferencia spoločnosti Apple. Práve na nej sa majú predstaviť novinky spoločnosti, ktoré prídu čoskoro na trh.

Takmer s istotou sa hovorí o novom operačnom systéme pre zariadenia iPad, iPhone a iPod. Už siedma generácia iOS prinesie podľa dohadov svieži dizajn a zrejme aj nové funkcie. Ďalším bodom by malo byť odhalenie aktualizácie operačného systému pre počítače Mac. Logicky sa tak vychádza z ročného cyklu, ktorý Apple odštartoval.

Ďalšie špekulácie sú v súvislosti so službou iRadio, teda vývojom vlastnej aplikácie Applu pre streamovanie hudby. V Spojených štátoch amerických je veľmi populárna služba napríklad cez Spotify.

Nový iPhone sa síce dnes neukáže, no Apple pravdepodobne predstaví ďalšiu generáciu prenosných MacBookov. Dokonca sa hovorí aj o novom iPade.

Najväčší záujem však vzbudzujú špeciálne hodinky, zatiaľ nazývané ako iWatch. Síce je na uvedenie tohto produktu zrejme príliš skoro, Apple by mohol aspoň ukázať možnosti či víziu tohto výrobku a odštartovať tak záujem verejnosti o nový druh techniky. Sám Tim Cook sa prednedávnom na konferencii D11 vyjadril, že Apple vidí v inteligentných hodinkách budúcnosť. Naopak, okuliare spoločnosti Google vtedy zavrhol, pretože nedokážu osloviť toľkých ľudí ako potenciálne smart hodinky.

Snímky: archív, nashable.com, Apple, Reuters

01 - Modified: 2004-11-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Hŕstka konkurentov
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 17:35