StoryEditor

Používate Facebook? Toto potrebujete vedieť

03.11.2013, 01:57
Autor:
dpidpi
Pozrite sa na svoj profil ako cudzí človek či posielate súbory aj cez chat.

Možno používate najväčšiu sociálnu sieť sveta pre zdieľanie množstva vašich zážitkov či myšlienok a možno ju len využívate na čítanie aktuálnych správ. Každopádne Facebook obsahuje veľké množstvo rôznych nástrojov, o ktorých ste možno ani nevedeli.  

1. Klávesové skratky

Urýchliť používanie Facebooku dokážete aj klávesovými skratkami. Tie však podľa testov nefungujú na každom prehliadači. Overiť si ich môžete na vlastnej koži. Pod „Q“ by ste mali začať vyhľadávať medzi priateľmi na chat či po stlačení „L“ označiť fotografiu ako páči sa mi to. 

Tip: Zoznam všetkých skratiek uvádza Facebook na tejto stránke

2. Váš profil očami iných

Dávajte si pozor na súkromie. Môžno ani neviete, čo zdieľate s ostatnými. Presne nato slúži nástroj, v ktorom si môžete vlastný profil prezrieť ako človek, ktorý vás vôbec nepozná či ako niekto z vašich priateľov. Jednoducho tak zistíte, čo vidia ostatní a čo zdieľate so svetom.

Tip: Doplnok aktivujete kliknutím na zámok v hornej lište, následne „Kto môže vidieť môj obsah?“ a nakoniec „Zobraziť ako“. 

3. Posielajte súbory cez chat

Okrem klasického dopisovania dokážete cez okno chatu posielať aj súbory. Facebook vám síce nedovolí posielať všetko, no hudbu, PDF či „wordovské dokumenty“ pošlete priateľom veľmi ľahko a rýchlejšie ako cez email. 

Tip: Maximálne môžete naraz zaslať 25 MB. 

4. Hry, hry a hry

Facebook má vlastný herný systém, ktorý obsahuje aj svojské a „obľúbené“ posielanie žiadostí a pozvánok. Zábavu na sociálnej sieti už nemusíte náhodne vyhľadávať. Centrum aplikácií ich všetky zbiera na jednom mieste.

Tip: Všetky hry v Centre aplikácií nájdete cez tento odkaz. Určite si pozrite aj poslednú položku „Vaše aplikácie“. Nájdete tu všetky doplnky, ktoré sú spárované s vašim Facebookom. 

5. Všetky narodeniny priateľov aj bez Facebooku

Kalendár, ktorý nájdete v ľavej lište na základnej stránke s udalosťami, môžete aj exportovať. Dokonca si môžete vybrať či chcete údaje, ktoré obsahujú udalosti alebo len narodeniny. Stiahnutý súbor následne dokážete nahrať do Outlooku, Google kalendára či kalendára v OS X. 

Tip: Facebook nedávno pridal do kalendára aj predpoveď počasia na najbližšie dni. 

6. Chatovanie aj bez prehliadača

Vstavaný IM alebo inak povedané chat môžete využívať aj bez priameho prístupu webového prehliadača na stránky Facebooku. Skrátka si stiahnete program, ktorý vám vyhovuje. Facebook vám v tomto napovie. 

Tip: Pre Facebook chat stačí navštíviť tento link a vybrať si jeden z ponúkaných programov. 

7. Vytvorenie reklamy

Pokiaľ vlastníte aj ten najmenší eshop alebo chcete zvýšiť počet svojich fanúšikov na stránke, Facebook vám pomôže. Dokonale a jednoducho vytvoríte vlastnú reklamu, ktorú viete presne cieliť. Nepotrebujete žiadne špeciálne znalosti. Stačí pár klikov, určiť si rozpočet a analyzovať výsledky. 

Tip: Jednoduchý editor reklamy, Ad Create Tool, nájdete priamo na tejto adrese

8. Stopovanie samého seba

Nástroj Activity Log zapisuje všetku vašu činnosť na sociálnej sieti v chronologickom poradí. Teda prezriete si každú fotku, ktorú ste označili, že sa vám páči či prečítate spätne každý komentár. Šikovná pomôcka, napríklad ak hľadáte obsah, na ktorý si neviete presne spomenúť, kde ste ho videli, ale komentovali ste ho.

Tip: Activity Log najjednoduchšie vyvoláte napísaním do poľa na vyhľadávanie. A čo zadať? Jednoducho Activity Log.

9. Sledujte, čo robí vaša reklama

Nástroj Facebooku Conversion Tracking vám dokáže odhaliť, aká efektívna je vaša reklama, a čo používateľ, ktorý cez ňu navštívi vašu stránku, urobí. Viete vystopovať, či sa u vás zaregistroval alebo dokonca či nakúpil. 

Tip: Facebook vám v tomto prípade dáva do rúk veľmi silnú analytickú pomôcku. Tá však vyžaduje aspoň pokročilé vlastnosti práce s počítačom.

10. Aplikácia pre Adminov

Pages Manager vám pomôže jednoducho spravovať vaše vytvorené stránky z mobilu alebo tabletu. Dokáže pristupovať k štatistikám klikov alebo dosahu. Ponúka takmer všetky možnosti ako klasická desktopová verzia v internetovom prehliadači. 

Tip: Aplikácia je dostupná zadarmo pre iOS a Android.  

Snímky: archív

Zdroj: mashable.com

01 - Modified: 2005-08-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Koruna čaká na rozhodnutie Koaličnej rady
01 - Modified: 2024-04-16 08:24:30 - Feat.: - Title: Musk chce prinútiť nových užívateľov, aby za príspevky na sieť X platili 02 - Modified: 2024-04-12 13:00:00 - Feat.: - Title: Toxickí ľudia na Instagrame dostanú stopku. Sociálna sieť ide do boja proti vydieraniu prostredníctvom intímnych fotografií 03 - Modified: 2024-02-29 10:10:27 - Feat.: - Title: TikTok už čoskoro stíchne. Kvôli autorským právam stratí hudbu aj od Taylor Swift, Billie Eilish či The Weeknda 04 - Modified: 2024-02-20 12:00:00 - Feat.: - Title: Krajne pravicová umelá inteligencia dobýva internet. Na jej čele stojí chatbot s Hitlerom, Stalinom či bin Ládinom, s ktorými si môžeš pokecať 05 - Modified: 2024-02-04 08:00:00 - Feat.: - Title: Facebook oslavuje 20 rokov. Toto je príbeh najväčšej sociálnej siete na planéte, ktorá vznikla v izbe na Harvarde
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 18:14