StoryEditor

Slovenský futbal zaujala supertechnológia od Nemcov

12.10.2014, 12:45
Autor:
dpidpi
Technológiu, ktorá pomohla Nemcom vyhrať majstrovstvá sveta vo futbale, odprezentovali slovenským trénerom.

Je to ako videohra. Tréner či ktokoľvek z realizačného tímu presne vidí, čo sa deje na ihrisku a má k dispozícii detailné štatistiky. Táto technológia bola na mieru pripravená pre nemecký reprezentačný tím, ktorý si jej využitie počas šampionátu v Brazílii veľmi chválil. Dokonca aj hráči dostali do mobilov aplikáciu, kde si mohli prezerať údaje či vidieť, ako odohrali zápas oni alebo súper. 

Celé riešenie naprogramovala spoločnosť SAP, a tá ho ukázala aj na Slovensku. „Veríme, že zapájanie najmodernejších technológií do prípravy futbalistov pomáha zvyšovať výkonnosť a konkurencieschopnosť doma aj na medzinárodnej scéne. Nemecká reprezentácia je výborným príkladom, ako sa dá špičkový softvér využívať na zlepšenie už aj tak kvalitnej hry národného tímu,“ povedal Richard Guga, generálny riaditeľ SAP Slovensko.

Bola by to obrovská výhoda

„Je to určite vynikajúca spätná väzba pre trénera. Toto je systém, ktorý hráčov, obrazne povedané, vyzlečie donaha a dá nielen trénerovi, ale aj im možnosť odhaliť silné a slabé stránky a priestor na ďalšie zlepšovanie sa,“ povedal Martin Ševela, tréner AS Trenčín. „Je to výborné na objektivizovanie tréningového procesu a verím, že v budúcnosti povolia pravidlá aj využívanie takýchto riešení online počas zápasov,“ doplnil ho tréner ženskej reprezentácie Slovenska Zsolt Pakusza.

Štefan Tarkovič, asistent reprezentačného trénera Jána Kozáka, poznal SAP Match Insights už na základe jeho využívania nemeckou reprezentáciou. Oceňuje, že systém je online. „Poskytuje veľmi dôležité informácie pre kaučing zápasu. Samozrejme, je nevyhnutné, aby ho mali k dispozícii oba tímy, pretože ak takéto informácie máte, je to veľká konkurenčná výhoda.“

Ako to funguje?

Technológia v reálnom čase analyzuje obraz z ôsmych špeciálnych kamier. Tie sú určené len pre potreby analýzy a bežný divák obraz z nich v rámci priameho televízneho prenosu nevidí. Do budúcnosti sa pracuje na jedinej kamere, ktorá bude zavesená nad trávnikom.

Na rozdiel od iných technológií však systém pri zápasoch FIFA nemôže využiť špeciálne senzory, ktoré majú na tréningu hráči v podkolienkach. Všetko tak vychádza len zo záberov kamier. Tie vlastne presne registrujú, kde je hráč a kde je lopta. Pri iných ligách je možné využiť aj systém založený na čipoch, ktoré majú hráči a lopta. 

Nová technológia umožňuje okamžite prehrať situáciu pri inkasovaní gólu, či už pri rozbore hry protivníka, na tréningu, alebo v rámci práve prebiehajúceho zápasu. 

Rýchlo sa tak zistí, ako sa konkrétny hráč pohyboval po ihrisku, prípadne ako riešil konkrétne herné situácie. Všetkému pomáha názorná grafika. Tréner pritom môže vidieť iné údaje ako tie, ktoré sú určené individuálnym hráčom. 

Niektoré údaje, ktoré má realizačný tím a hráči k dispozícii, vidíte v prehľade pod článkom. 

 

Aké štatistiky vidí tím a hráč 

 

Tím :

Držanie lopty - čas

Kontakt s loptou - počet kontaktov s loptou 

Priemerný čas držania lopty - čas

Percentuálne držanie lopty - percento držania lopty pre každý tím, 100% je celkom pre oba tímy 

Získané lopty - koľkokrát sa tímu podarilo získať loptu od súpera 

Zásahy brankára - počet striel, ktoré brankár chytil 

Strely na bránu - počet striel, ktoré tím vyslal na bránku súpera 

Úspešné prihrávky - počet úspešných prihrávok 

Počet prihrávok - celkový počet prihrávok 

Úspešnosť prihrávky - podiel úspešných prihrávok na celkovom počte prihrávok 

hráča 

 

Štatistika striel: 

Najrýchlejšia strela - rýchlosť najrýchlejšej strely na bránu 

Strely na bránu - počet striel, ktoré konkrétny hráč vyslal na bránku súpera 

Úspešné prihrávky - počet úspešných prihrávok 

Počet prihrávok - celkový počet prihrávok 

 

Pohyb: 

Ubehnutá vzdialenosť - celková vzdialenosť, ktorú hráč nabehal počas zápasu 

Aktuálna rýchlosť - rýchlosť, akou sa hráč práve pohybuje po ihrisku 

 

Dynamika: 

Zrýchlenie - koľkokrát konkrétny hráč výrazne zrýchlil 

Spomalenie - koľkokrát konkrétny hráč výrazne spomalil 

 

Manipulácia s loptou: 

Držanie lopty - čas, počas ktorého hráč držal loptu 

Kontakty s loptou - počet kontaktov s loptou 

Priemerný čas držania lopty - čas, počas ktorého konkrétny hráč priemerne držal loptu 

Percentuálne držanie lopty - podiel držania lopty konkrétneho hráča na celkovom držaní lopty celého tímu 

Vyhrané lopty - koľkokrát sa hráčovi podarilo získať loptu od súpera 

Snímky: SAP, archív, TASR

01 - Modified: 2006-11-15 07:35:00 - Feat.: 0 - Title: Zástupcovia 10 zamestnávateľských zväzov diskutovali o kolektívnych zmluvách
01 - Modified: 2024-04-16 16:51:58 - Feat.: - Title: Slovan hľadá novú jednotku. Belasí potrebujú brankára aspoň na tri sezóny. Borjana však fanúšikovia „žrali“ 02 - Modified: 2024-04-15 18:50:05 - Feat.: - Title: Expert na Bundesligu pre HN: Leverkusen trafil pri posilách jackpot. Kľúčom k titulu bol aj kouč či mentalita 03 - Modified: 2024-04-13 16:27:25 - Feat.: - Title: Slovan Bratislava získal rekordný štrnásty titul majstra Slovenska 04 - Modified: 2024-04-13 13:47:12 - Feat.: - Title: Slovenský brankár Dúbravka s piatym čistým kontom, Newcastle nedal šancu Tottenhamu 05 - Modified: 2024-04-13 07:47:39 - Feat.: - Title: VIDEO Fanúšik v Saudskej Arábii zbičoval futbalistu. Po prehratom zápase mu spôsobil poriadne rany na chrbte
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 17:45