StoryEditor

Notebook na pláž, ale aj do kancelárie

26.06.2014, 10:59
Redakčným testom prešiel Asus, ktorý by som pokojne odporučil aj generálnemu riaditeľovi.

Je malý, kovový, používa Windows a prenáša dotyk. Luxusné vyhotovenie úplne nového ultrabooku od Asusu, ktorý sa práve dostáva na trh, je konečne niečím špeciálnym. Novinka sa zbavila nepekného kovového vrúbkovania na zadnej stane displeja, na ktorom je teraz položené odolné sklo.

Notebook tak podľa môjho názoru nabral na vážnosti a vyzerá omnoho atraktívnejšie. Páči sa mi aj snaha Asusu byť iným, nie len skopírovať dizajn od známej americkej značky s jablkom v logu.

Aj s mojitom v ruke

Rada ZenBookov patrí k overeným modelom a v rukách sa mi ocitol jeden z najvýkonnejších zástupcov tejto značky. Teda pri mojej štandardnej práci s kancelárskym softvérom alebo internetom si môžete pokojne zvyknúť na bleskové reakcie vašich požiadaviek. A nezáleží na tom, či ležíte pod slnečníkom s mojitom v ruke alebo sedíte na porade.

Počítač používa nový Windows 8.1 a ako takmer každý nový prenosný počítač s týmto systémom reaguje aj na dotykové gestá na obrazovke. Je to veľmi nákazlivé a občas to skutočne vie zrýchliť niektoré požiadavky. Napríklad potvrdzovanie „vyskakovacích okien“ či spúšťanie aplikácií v režime Štart.

Snaha ovládať počítač dotykovo je občas taká návyková, že mi následne ostáva aj pri mojom klasickom počítači, kde, samozrejme, nefunguje. Nie je to síce vec, ktorú by som od pracovného počítača s Windowsom požadoval, no poteší. Obrazovka je navyše chránená odolným sklom, a tak sa nemusíte báť, že by ste ju akokoľvek poškodili.

Slnko za chrbtom nepoteší

Vlastnosť, ktorou má notebook nepotešil, je vyrovnávanie sa s odrazom svetla a odleskov obrazovky. Poznám ultrabooky, ktoré rovnako ako môj testovaný kúsok majú lesklý displej a dá sa s nimi pohodlnejšie pracovať aj napríklad vonku alebo ak vám svieti slnko spoza chrbta.

Chválim však prvotriedne spracovanie, ktoré je z hliníka a minimálne sa podpísalo na hmotnosti zariadenia. Nie je to nič tragické. Navyše mám radšej kovové či akékoľvek iné ako plastové vyhotovenia pracovných notebookov. Hrúbka navyše dosahuje len 17,2 mm, čo je v porovnaní s konkurenciou špička. Prvotriedna klávesnica s podsvietením je už v tejto triede samozrejmosťou.

Nereštartujte ho

Testovaný Asus aj napriek tomu, že sa radí do prostredia ultrabookov, ponúka obrovský priestor na ukladanie dokumentov. Čo je iste pre mnohých budúcich majiteľov výhodné, vnútri sa nachádza až 750 GB disk, no ide o pomalší hybridný typ. Ten kombinuje klasické platne s rýchlym SSD.

Čo to znamená? Napríklad po reštartovaní tohto počítača máte z neho úplne obyčajný počítač v hodnote 500 eur. Kým systém naberie vlastnosti SSD diskov, teda omnoho rýchlejšiu odozvu, trvá to asi 20 minút. Počítač tak prakticky radšej len hibernujte, nevypínajte. Pravdou však je, že cena ultrabooku so 750 GB SSD diskom by bola omnoho vyššia.

Výdrž batérie závisí od vašej činnosti, no päť až šesť hodín práce s internetom a dokumentmi Asus pohodlne zvládne. Teda čas stačí aj na dvojicu filmov počas dlhej chvíle. Ultrabook je navyše veľmi tichý a vďaka výkonnému hardvéru nedá o sebe často vedieť hlučným chladením.

Podľa môjho názoru je Asus ZenBook UX302 veľmi vydarený pracovný nástroj, ktorý by sa nemusel zľaknúť dokonca ani strihu videa, nieto bežnej kancelárskej práce. Vynikajúce zariadenie v luxusnom balení má len pár chýb a keďže v práci sedím chrbtom k oknu, prekážalo mi najviac spracovanie lesklého displeja, ktoré by mohlo mať menej odleskov.

Snímky: Asus

Distribútor: Shark

01 - Modified: 2006-07-12 08:02:00 - Feat.: 0 - Title: Soul podporuje neformálne rokovania s KĽDR
01 - Modified: 2024-04-24 07:12:44 - Feat.: - Title: Vysoký výkon, skvelé objektívy a zaujímavé príslušenstvo. Takto to vyzerá, keď sa z mobilu stane fotoaparát 02 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Dopravné značky, ktoré musia vodiči dokonale poznať. Mnohí však zaváhajú 03 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 04 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Rodinný elektromobil s brutálnym výkonom: potešil kvalitou i jazdou, no nie dojazdom 05 - Modified: 2024-04-13 22:33:46 - Feat.: - Title: Luxusné SUV, ktoré vyzerá i jazdí skvele. Briti však spravili krok, ktorý mnohých nepoteší
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 10:29