StoryEditor

Slabý signál, málo služieb, všetko za 4 centy. Vyskúšali sme nového operátora

08.10.2015, 00:00
Vyskúšali sme si služby a pokrytie nového slovenského operátora 4ka.

Ihneď v prvý deň odštartovania prevádzky som išiel na poštu a hľadal ponuku nového operátora. Mal som šťastie, na pošte som nestretol „tisíc ľudí“ a ihneď sa dostal k SIM karte. Pracovník bol navyše dobre vyškolený a predstavil mi základnú ponuku. SIM karta následne ihneď putovala do telefónu a začalo sa testovanie. 

No keďže dnes už mobil ani zďaleka neslúži len na telefonovanie, tu sa ihneď zastavím a všetci, čo milujete internet v telefóne, radšej spozornite. Ak dáte do svojho smartfónu kartu s logom 4ka, dostanete sa len do modernej 4G siete (LTE) alebo staršej 2G siete. Čo to v preklade znamená? 

4ka nemá žiadnu 3G sieť a takisto ak nepoužívate telefón, ktorý 4G podporuje, dostanete sa len na veľmi, opakujem veľmi, pomalé pripojenie na internet. Samozrejme, že Wi-Fi môžete používať stále, hovorím len o klasických mobilných dátach.

Teda ak máte smartfón, ktorý 4G nezvládne, a často mobilné dáta používate, o 4kou ani neuvažujte. Na druhej strane, ak takýto moderný smartfón vlastníte alebo si ho na pošte zakúpite, v meste si môžete zasurfovať pomerne pohodlne.

4ka totiž na svojom webe tvrdí, že pokrýva týmto signálom 40 percent obyvateľstva. Je to štandardná formulka, ktorú používajú aj ostatní operátori, no to neznamená, že LTE signál nájdete na 40 percentách územia, ale najmä vo väčších mestách. Chcete presnú mapu? Žiaľ, podobnú, akú má konkurencia, nedostanete, čo je pre mňa mínus.

Dozviete sa len, že v Bratislave je pokrytie čiastočné či v Košiciach úplné. Tak jediné, čo mi ostalo, bolo, že som zobral mobil do ruky a vozil sa po meste, kde asi aký signál je. Centrum je pokryté pomerne pohodlne, no okrajové časti mesta majú problém.

Tam, kde totiž nedostanete signál operátora 4ka, máte národný roaming od Telekomu. Pomalú 2G sieť, ktorá však na druhej strane pokojne a bez problémov obslúži hovory či SMS-ky. A hoci teraz sedím takmer v centre Petržalky, telefón si aj vďaka sile signálu vybral Telekom. 

Inak je sieť na klasické hlasové hovory pripravená úplne štandardne a nebudete cítiť žiadne obmedzenia. V rámci testu som volal aj niekoľkokrát na infolinku, kde som často musel aj pár minút čakať. Operátori však následne vedia poradiť a v malej ponuke sa nestrácajú. 

Ceny, ktoré nastavil nový operátor, sú v porovnaní s konkurenciou nízke. Už podľa svojho názvu zatiaľ 4ka účtuje 4 centy za minútu hovoru, 4 centy za SMS správu a 4 centy za 1 MB. Výhoda je však najmä v tom, že tieto ceny sú platné v celej Európskej únii. A teda aj z Nemecka voláte na Slovensko za 4 centy a rovnako, naopak, tam, taktiež surfujete za 4 centy na MB.

Ďalšou zaujímavosťou je, že operátor neobmedzil platnosť nabitého kreditu. Ten je obmedzený platnosťou SIM karty, ktorá je aktívna 16 mesiacov od posledného dobitia kreditu. Rovnako operátor ponúka aj za jedno euro 1 GB dát. No pozor, len vo vlastnej sieti. Teda ak budete mimo 4G, účtuje sa klasický poplatok 4 centy. Dátový balík vám následne platí ešte 30 dní.

A teda hoci sme malá krajina, ktorá má len vyše päť a pol milióna obyvateľov, máme už štyroch operátorov. Veď také Nemecko má len troch. Ale pre koho je najlepší nový operáror 4ka? Viem si ho predstaviť v telefónoch mladých ľudí v školskom veku, prípadne vďaka platnosti kreditu v rôznych alarmoch alebo u starších ľuďoch, ktorí nepotrebujú vôbec riešiť internet. Navyše radi chodia na poštu, pretože väčšinu služieb vybavíte len tam. Hoci žijeme v roku 2015, operátor funguje bez služieb cez internet ako dobíjanie kreditu alebo e-shop. 

Čo potrebujete vedieť? 

Cena SIM karty so 4-eurovým kreditom – 4 eurá.

Volanie na Slovensku alebo v rámci EÚ – 4 centy/minútu.

Odosielanie SMS na Slovensku alebo v rámci EÚ – 4 centy/SMS.

Mobilné dáta na Slovensku alebo v rámci EÚ – 4 centy/1 MB.

Dátový balík 1 GB len v rámci siete 4ka – 1 euro (platnosť 30 dní).

Výšku kreditu zistíte najrýchlejšie naťukaním *55# do telefónu a vytočením čísla.

Volanie na infolinku 4ky je rovnako spoplatnené sumou 4 centy.

Kredit dobijete na pošte alebo vybraných predajných miestach.

01 - Modified: 2007-10-07 06:46:00 - Feat.: 0 - Title: Politkovskej vrah stále neznámy
01 - Modified: 2024-04-26 17:30:00 - Feat.: - Title: Brusel tlačí na optiku, 5G a stropuje ceny. Spôsobí lacnejšie hovory či SMS u našich operátorov? 02 - Modified: 2024-03-21 11:40:24 - Feat.: - Title: Orange vypol po 18 rokoch prevádzky 3G sieť. Nahradí ju 4G sieťou a rozšírením 5G 03 - Modified: 2024-02-14 12:24:46 - Feat.: - Title: Slovak Telekom potešil svojich zákazníkov. 5G sieť rozšíril do ďalších miest a obcí 04 - Modified: 2023-11-30 14:08:24 - Feat.: - Title: Orange zveruje svoje mediálne plánovanie a stratégiu agentúre EssenceMediacom 05 - Modified: 2023-11-03 15:51:49 - Feat.: - Title: Telekom rieši nepríjemné otázky za vianočným stolom. Ukazuje, že rešpekt je ten najkrajší darček
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 06:15