StoryEditor

24 hodín s novým iPhonom 6. Je to „tehla“

21.09.2014, 01:20
Má vynikajúci fotoaparát a skutočne veľký displej. Možno až príliš.

Nový iPhone 6 bude pre mňa výnimočný telefón. Je to prvý iPhone, ktorý som si zakúpil ihneď v prvý deň predaja, a môžem povedať, že aj posledný. Vystávať šesť hodín v rade, nespať celú noc a zaplatiť zaňho sumu, na ktorú robí priemerný Slovák celý mesiac, mi prišlo choré. (A to sme mali obrovské šťastie, niektorí tam nocovali už dva dni). 

To davové šialenstvo sa nedá opísať. Ľudia tam stáli, tlačili sa a predbiehali akoby vpredu rozdávali liek na rakovinu. Niečo neskutočné. Okrem toho, keď pracovník Apple vyhlásil pred obchodným centrom, že všetky iPhony sa vypredali (asi 30 minút po otvorení), dav nervózne vtrhol dnu. My sme mali šťastie, no v obchodných centrách po svete pri predajoch iPhonu zasahovala aj polícia. 

Veľký displej? Načo?

Ale späť k telefónu. Ako majiteľ iPhone 5 môžem povedať, že novinka je skutočne veľká. Pre zopakovanie iPhone 6 má 4,7 palcový displej. Už to nie je ten malý šikovný telefón do jednej ruky. Aj keď 4,7 palca nie je ešte nič extrémne, úprimne sa mi telefón drží horšie ako iPhone 5 či iPhone 5s. Snažiť sa musíte aj aby ste dosiali na okraj displeja, nehovoriac o protiľahlom rohu obrazovky. To už s malým prehmatom nezvládnete. Apple to síce vyriešil šikovným gestom, no ak by ste mali za každým dvakrát kliknúť na tlačidlo home, aby horná časť obrazovky „spadla“ o polovicu nižšie, „zbláznili by ste sa“. Očakávam však, že na veľkosť si časom zvyknem. Zatiaľ mi je ale úplne jedno, že mám väčšiu obrazovku. 

Vadí mi aj fotoaparát, ktorý nie je v tele smartfónu, ale výtrča z neho. A to vôbec po prvýkrát. Kazí to dizajn a očakávam, že sa poškodí. V prípade zakúpenej vzorky sa podpísalo aj to, že patrí k prvým vyrobeným kusom. Ak telefón stlačím v ľavom hornom rohu, tak v ňom niečo praská. Čo je na zariadenie za 800 eur „silná káva“.  

Exceletná kamera

Vyhovuje mi však hrúbka, iPhone 6 je veľmi tenký, na moje prekvapenie má výborný hlasitý reproduktor a špičkový fotoaparát. Kamera zaostruje bleskovo, zachytáva výborné video a režim zaznamenávania 240 snímkov v HD je bezkonkurenčný pre spomalené videá. Kvalitatívne stúpla aj druhá, predná kamera. Potešila ma tiež vylepšená výbava na prístup na internet či k sieťam operátorov. Prehliadanie webu sa zrýchlilo. Najmä ak máte doma moderný Wi-Fi router (ac) alebo LTE. 

Aplikáciám prechod na väčšiu obrazovku problém nerobí, no všimnete si, že písmo alebo ikony sú akosi väčšie. Nie je to nič zásadné, no s istotou prídu aktualizácie, ktoré využijú potenciál veľkého displeja lepšie.   

Toľko k postrehom za prvých 24 hodín používania nového iPhone 6. Je to v prvom rade skvelý telefón, ktorý však ukázal, že Apple už nie je ten, čo určuje trend. Rovnako iOS 8 už začína byť preplnený množstvom funkcií, ktoré pomaly pripomínajú Android. 

Opäť zmení svet

Apple sa skrátka tento rok prispôsobil sa trhu, ktorý chce tenké a veľké telefóny. Eso v rukáve ale ostalo. Novú revolúciu spôsobí Apple na poli mobilných platieb vďaka Apple Pay. Platiť mobilmi je možné vo svete už roky, no chýbal niekto, kto by priniesol funkčný koncept. A Apple je prakticky jediný, kto tomu dal bezpečnosť a jasný smer. 

Platiť telefónom si síce užijú zatiaľ len zákazníci v USA, no verím, že technológia dorazí aj na Slovensko, kde sú bezkontaktné platobné karty veľmi populárne. Apple to urobil veľmi múdro. Má čítačku prstov na overovanie totožnosti, poslednú generáciu čipov NFC a za sebou rad svetových gigantov, ktorí majú stovky miliónov zákazníkov a technológiu podporia. Navyše ju „odobrili“ aj spoločnosti, ktoré vydávajú platobné karty. 

Myslím, že niet pochýb o tom, aby som si už dnes trúfol povedať, že toto bude aj napriek mojim negatívam najúspešnejší iPhone v histórii. Navyše moje výčitky sú skôr bojom s používaním väčšieho telefónu. Predpokladám, že si na to rýchlo zvyknem. Najhoršou chybou, ktorú môžem právom vyčítať, nie je ani cena, ale fotoaparát, ktorý vyčnieva nad zadnú stranu. Apple je perfekcionistická firma, kde musí byť všetko dokonalé, no neviem, aký faktor musel zavážiť, že sa spoločnosť rozhodla, aby fotoaparát napriek tomu vytŕčal z tela. Vo svete sú aj tenšie smartfóny, ktoré majú snímač celý zabudovaný v tele. Vďaka za to, že fotografuje viac než výborne. 

Snímky: Reuters

01 - Modified: 2006-10-20 08:24:00 - Feat.: 0 - Title: Blair a Balkenende varujú pred hrozbou globálneho otepľovania
01 - Modified: 2022-03-04 11:51:18 - Feat.: - Title: Rusi sa už neposadia do švédskych sedačiek v teplákoch od Nike. Svoju činnosť pozastavuje v Rusku aj Airbnb 02 - Modified: 2021-11-28 18:19:35 - Feat.: - Title: Hľadáte bezdrôtové slúchadlá? Tu je náš pestrý výber do 200 eur 03 - Modified: 2021-10-29 13:26:40 - Feat.: - Title: S týmito telefónmi spravíte najlepšie fotky 04 - Modified: 2021-08-09 07:56:35 - Feat.: - Title: Apple vyráža do boja proti pedofílii: V iPhonoch chce hľadať fotky zneužívaných detí 05 - Modified: 2021-06-08 07:50:29 - Feat.: - Title: Apple predstavil veľké novinky. Vylepšená aplikácie FaceTime bude už aj pre Android
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 17:55