StoryEditor

Americké nákupné šialenstvo udrelo aj na Slovensku. Pozrite sa, čo ponúkajú obchody

27.11.2015, 09:15
Aj slovenské obchody si obľúbili americký zvyk takzvaného čierneho piatka, keď ponúkajú tovar za mimoriadne atraktívne ceny.

Čierny piatok sa považuje za začiatok predvianočnej nákupnej horúčky. V Severnej Amerike väčšina veľkých obchodných reťazcov začína obdobie výpredajov za výrazne znížené ceny. V USA to nie je oficiálny sviatok, ale niektoré jeho štáty dávajú v tomto termíne voľno štátnym zamestnancom.

Čierny piatok má u verejnosti veľkú ohlas, nakupujúci sú ochotní stáť hodiny v dlhých radoch a v okamihu otvorenia obchod „vziať útokom“, preplniť jeho kapacitu a vnútri horúčkovito súperiť o obmedzený počet kusov zlacneného tovaru. Občas dochádza k roztržkám, násiliu a zraneniam. Čierny piatok je kritizovaný ako sviatok konzumnej spoločnosti. 

Po Halloweene čierny piatok
Najmä niektorým slovenským internetovým obchodom sa tento sviatok natoľko zapáčil, že si ho prisvojili. Predajcom prinesie väčšie tržby, zákazníkom možnosť ušetriť, ale aj nakúpiť viac, ako plánovali. „Zákazník má v tomto období tendenciu nakupovať viac produktov, ako reálne potrebuje, a to čiastočne aj v dôsledku zliav.

Samozrejme však bude preferovať obchody, kde sa môže dostať k tovaru výhodnejšie,“ vysvetľuje stratégiu Filip Schwarz z internetového portálu shopalike.sk a dodáva, že hrubý odhad nárastu návštevnosti sa pohybuje v rozmedzí 30 až 40 percent. Pravdaže, závisí aj od zákazníckej štruktúry. Predaj by mal na druhej strane vzrásť približne o dvadsať percent.

Preteky v zľavách
„Plánujeme poskytnúť 15- až 20-percentnú zľavu na celý sortiment, objem bude limitovaný aktuálnym množstvom na sklade,“ hovorí Juraj Beráts z obchodu mabets.sk. E-shop spoločnosti Jysk ponúkne zľavy vo výške od 20 do 75 percent, avšak nie na všetky výrobky, ale len na niektoré kategórie. Ako napríklad podušky, obliečky, jedálenské stoličky alebo matrace.

„Oproti bežnému dňu sa nezmení nič, nasadíme však špeciálne promo bannery a zákazníkov upozorníme na zľavy na sociálnych sieťach a v newsletteri,“ hovorí Beráts. Firma Jysk sa zas chystá posilniť zákaznícky servis a predĺžiť čas, kedy budú operátori nakupujúcim k dispozícii.

Zľavy budú dosahovať až 80 percent aj v najväčšom obchode na Slovensku na stránke Alza.sk a zahrnú produkty naprieč celým sortimentom, teda nielen elektroniku, ale aj domáce spotrebiče, hračky, parfumy, šperky, športové potreby, drogériu a elektronický obsah. Dokopy by mali zákazníci nájsť až 40-tisíc zľavnených produktov.

Zmeny budete badať tiež na stránke shopalike.sk, ktorá slúži ako prostredník medzi viacerými internetovými obchodmi a zákazníkmi. „Zákazník bude mať k dispozícií špeciálny ,black friday‘ filter, ktorý mu umožní prehľadávať zľavnené produkty rozdelené do jednotlivých podkategórií,“ priblížil zmeny na ich webe Filip Schwarz.

Nie len friday
Internetové obchody na rozdiel od kamenných často predlžujú takzvaný čierny piatok až do pondelka. Niektoré obchody ponúkajú mimoriadne zľavy aj počas týždňa pred „najakciovejším“ piatkom. „Tento rok sme sa rozhodli zjednotiť platnosť ponuky na ,black friday‘ už od štvrtka, čiže od začiatku platnosti letáka, do nedele.

Rôzne termíny v jednom letáku sú pre zákazníkov zmätočné, a preto sme zvolili jednoduchší štvordňový variant, aby všetci v pokoji nakúpili,“ hovorí Peter Brányik zo spoločnosti Jysk. Podobne to je aj v Alza.sk, ktorá ponúka „black friday zľavy“ už od začiatku týždňa a končí s nimi až v nedeľu.

Nakupujete online v zahraničí? Týchto päť vecí by ste mali ovládať

Lacná elektronika z e-shopov, pozor na colné poplatky
Zákazníci e-shopov z Ázie alebo aj z Ameriky často zabúdajú na to, že produkty zakúpené mimo krajín Európskej únie podliehajú clu. To znamená, že ak si kúpite telefón za 160 eur z Číny alebo hodinky za 75 eur z Ázie, tak si ešte priplatíte. V prvom prípade clo a DPH a v druhom len DPH.

Zásielky z krajín mimo EÚ predkladajú pracovníci pošty na colné konanie, v rámci ktorého sa robí röntgenová, prípadne fyzická kontrola zásielok. Fyzická kontrola prebieha tak, že colník určí pracovníkovi pošty, ktorú zásielku chce skontrolovať. Pracovník pošty za prítomnosti colníka môže zistiť obsah poštovej zásielky. Daň z pridanej hodnoty zaplatíte pri dovoze tovaru v tom prípade, ak jeho hodnota presahuje 22 eur. Tak ako sme zvyknutí, je to 20 percent zo sumy výrobku.

Od cla sú oslobodené všetky produkty, ktorých hodnota je nižšia ako 150 eur. Ak zakúpený tovar je drahší, tak okrem DPH zaplatíte colníkom aj štandardný colný poplatok 2,5 percenta zo sumy tovaru. V niektorých prípadoch sa môže suma colného poplatku mierne líšiť v závislosti od dovážaného tovaru a účelu použitia.

Pri doručení zásielky môžu byť zo strany pošty vyberané aj iné poplatky, ktoré nesúvisia s činnosťou colnice (napríklad poplatky uhrádzané pošte za poskytnutie zastupovania v colnom konaní, nedostatočné poštovné a podobne).

Ako platiť nižšiu daň a CLO pri dovoze
Colníci po doručení tovaru na Slovensko určujú, ktoré zásielky pravdepodobne podliehajú colným poplatkom, teda dani z pridanej hodnoty a clu. Vás následne prostredníctvom pošty alebo kuriéra, ktorý vám tovar má doručiť, vyzvú na zdokladovanie ceny produktu. Na jej základe vám budú vypočítané poplatky.

Dajte si pozor, aby ste nedokladovali cenu tovaru napríklad aj s poštovným. Keď si kúpite povedzme mobilný telefón za 140 eur a necháte si ho priviezť kuriérom za 30 eur a nezdokladujete oba náklady zvlášť, tak zaplatíte DPH zo sumy 170 eur a priplatíte aj colný poplatok 2,5 percenta.

Ak si objednávate viacero kusov z jedného tovaru alebo viacero tovarov, je niekedy rozumné rozdeliť ich do viacerých zásielok. Napríklad si budete objednávať päť kusov hodiniek po 20 eur. Ak si ich objednáte každé zvlášť, vyhnete sa plateniu dane aj clu. Ak ich budete mať v zásielke spolu, zaplatíte DPH.

Nenechávajte objednávky na poslednú chvíľu
Bezplatné doručenie tovaru, ktorý nakúpite v ázijských e-shopoch alebo cez e-bay, je veľmi príjemná výhoda oproti konkurencii napríklad na Slovensku. Avšak nesie to so sebou aj celý rad nevýhod. Doručenie tovaru trvá približne tri pracovné týždne.

Je pravda, že niekedy tovar príde aj skôr, ale bežné sú dlhšie čakacie lehoty. Preto ak objednávate tovar s bezplatným poštovným dnes, už riskujete, že do Vianoc nepríde. Ak toto riziko nie ste ochotní teraz podstúpiť, zostáva vám jediná možnosť – nechať si tovar doviezť kuriérom.

Využiť kuriérske služby?
Ak si zo zahraničia objednávate drahší tovar, ako napríklad telefón, tablet alebo niečo krehké, tak využitie kuriéra stojí určite za zváženie. A to z viacerých dôvodov.

Po prvé, pri zaobchádzaní s tovarom viac veríme práve kuriérom, pre ktorých je doručovanie cenných tovarov ich chlebom, ako napríklad singapurským poštovým úradníkom.

Po druhé, tovar budete mať takmer isto o pár dní na Slovensku. Počas celej jeho prepravy ho môžete sledovať cez internet a mať tak prehľad, kde sa presne nachádza.

Po tretie, v prípade drahšieho tovaru vybaví kuriérska spoločnosť za vás všetky opletačky na colnici. Pošle vám fotografiu tovaru alebo zásielky z colnice so všetkými informáciami. Vy e-mailom spätne pošlete potrebné doklady – screenshot platby za produkt a fotografiu splnomocnenia na zastupovanie v colnom procese. A hotovo.

Kúpili ste telefón a chcete reklamovať chybu
Nielen telefóny z Ázie nesúce neznáme mená značiek, ale aj modely z najvyšších tried svetových výrobcov sa môžu pokaziť alebo rozbiť. Ak nechcete kupovať nové zariadenia, jedinou možnosťou je servis.

Ak nedošlo k poškodeniu vašou chybou, tak úplne bezplatnej reklamácie sa dočkáte len u predajcov, ktorých nájdete na Slovensku. „V prípade reklamácie telefónov ázijských značiek ako Meizu postupujeme rovnako ako pri všetkých ostatných produktoch. Telefón môžu zákazníci vrátiť osobne v ktorejkoľvek našej predajni alebo zaslať ako balík do centrály spoločnosti,“ vysvetľuje Šárka Jakoubková z internetového obchodu Alza.

„Prihlásite sa pod svojím kontom do obchodu a podáte tiket, v ktorom napíšete číslo objednávky a opíšete chybu. Po konzultácii s technikom, ktorý posúdi, či môže ísť o chybu zariadenia alebo o chybu spôsobenú používateľom, vás vyzveme na ďalšie kroky,“ vysvetlili nám v servisnom centre predajcu ázijských telefónov to2c.

„Štandardne vyzveme zákazníka aj na odfotenie alebo natočeniu chyby, ak sa to dá,“ dovysvetlil bežný postup zástupca obchodu DealExtreme.

Ak internetový predajca uzná, že ide o oprávnenú reklamáciu, čo je podľa ich slov vo väčšine prípadov, zákazník zariadenie zašle späť do Ázie. Avšak poštovné hradí sám. Zaslanie balíka do Číny Slovenskou poštou a prvou triedou s poistením do 100 eur vás vyjde približne na 18 eur. Predajca vám potom opravený telefón pošle späť zadarmo. 

Internetové nákupy Slovákov: čínsky Aliexpress predbehol domáce e-shopy 
Zdá sa vám, že väčšina ľudí počas roka alebo pred Vianocami nakupuje v slovenských e-shopoch? Opak je pravdou, čo dokazuje analýza najväčšej slovenskej internetovej banky mBank, ktorá skúmala viac ako 750-tisíc platieb kartou uskutočnených za posledný rok na internete.

Tretinu platieb kartou na internete tvoria platobné portály ako PayPal či GoPay. Nasledujú stránky spojené so zábavou a s tipovaním, kam mierilo 26 percent všetkých platieb. V tejto oblasti je lídrom slovenský Tipos, nasledovaný B365, Tipsportom a Fortunou.

Z celkového objemu internetových transakcií smerovala do elektronických obchodov takmer štvrtina (24 percent) platieb. Prekvapením bolo najmä zistenie, že čínsky Aliexpress je z hľadiska internetových platieb najpoužívanejším e-shopom u slovenských zákazníkov. Na porovnanie – Aliexpress dosiahol triapolnásobne vyšší obrat priamych platieb ako jeden z najväčších e-shopov na Slovensku, Alza.sk.

Vysoko je aj americký Amazon – Slováci sa tak očividne neboja nakupovať v zahraničí a neprekáža im ani spravidla dlhšia lehota dodania tovaru. Ostatné domáce e-shopy s výnimkou Mall.sk sa do TOP15 rebríčka nedostali.

01 - Modified: 2007-11-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Správna rada fondu chce Brízovu hlavu
01 - Modified: 2024-04-17 20:14:52 - Feat.: - Title: Do sporu kontrolórov a vodární vstúpil Ústavný súd. Andrassy kauzu vyostril, hovoril o sektárskych praktikách 02 - Modified: 2024-04-11 14:41:18 - Feat.: - Title: Trhy vrátane slovenských ostro reagovali na udalosť v Amerike. Lagardová naznačila nový kurz Európy 03 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Času dlhopisov bránia výkonné akcie 04 - Modified: 2024-04-10 18:00:00 - Feat.: - Title: Akcie sa odtrhli od súvah centrálnych bánk 05 - Modified: 2024-04-06 14:40:24 - Feat.: - Title: Akciové trhy v Číne a Hongkongu za tri roky padli o takmer päť biliónov dolárov
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 19:38