StoryEditor

Toto je zapaľovač, ktorý vás donúti prestať fajčiť

14.05.2014, 00:33
Autor:
dpidpi
Je inteligentný, počíta vám cigarety, stopuje čas koľko bez nich vydržíte a komunikuje s telefónom.

Veci okolo nás „dostávajú rozum“ a po hodinkách alebo vidličke Hapifork to je zapaľovač. Novinka menom Quitbit vám bude ako varovanie ukazovať, koľko ste za deň vyfajčili cigariet alebo naopak, ak sa rozhodnete prestať, na povzbudenie napríklad koľko peňazí za cigarety ste ušetrili. Je to nápad dvoch vývojárov, ktorí chceli nájsť jednoduchý spôsob ako prestať fajčiť. „Stretli sme sa na vysokej škole a obaja sme boli fajčiari. Keď som sa snažil prestať, kamarát sa ma stále pýtal koľko som už za deň spotreboval cigariet, vtedy som si uvedomil, že je to skvelý spôsob ako znížiť závislosť na cigaretách až postupne prestať“, uviedol Kuji, jeden z dvojice vývojárov. Svoj projekt tak teraz umiestnili na populárnom serveri kickstarter.com, kde požadujú 50 tisíc dolárov na začiatok sériovej výroby. 

Hi-tech zapaľovač navyše stále komunikuje so smartfónom a špecializovanou aplikáciou. A tá jeho schopnosti maximálne rozširuje. Dokážete si tak napríklad nastaviť, že za jeden deň chcete vyfajčiť maximálne desať cigariet. Po prekročenom počte vám ich už viac zapaľovač nedovolí zapáliť. Ten naviac nepracuje s otvoreným ohňom a nie je tak závislý na rôznych plynových či benzínových náplniach. Cigarety zapaľuje prostredníctvom cievky, ktorá sa okamžite nahreje. Je tak dobíjateľný, a pri bežnom používaní ho treba nechať raz za týždeň nabiť cez microUSB kábel. 

Prezradí koľko a ako často fajčíte

Navyše pokiaľ patríte k tým, čo často strácajú zapaľovače, tento vás nato, že ho nechávate na stole upozorní. Vďaka telefónu, ktorý zistí, že ho nemáte vo svojej blízkosti. Tvorcovia však došli so svojimi plánmi pomerne ďaleko. Pomocou aplikácie chcú vytvoriť akúsi sociálnu sieť fajčiarov, kde môžete medzi priateľmi zdieľať svoje úspechy alebo aj naopak neúspechy v tomto zlozvyku. Sledovať koľko vyfajčíte tak už môžu všetci. Telefón vám ukáže aj štatistiky kedy a koľko cigariet najčastejšie vyfajčíte. Prehľadne tak v kalendári uvidíte svoje „kritické“ dni alebo hodiny. 

Samotný zapaľovač je však väčší oproti štandardu. Rozmermi prerastie aj slávne Zippo, no tie neobsahujú na svojom tele grafický displej. Rovnako aj jeho hmotnosť 72 gramov či hrúbka 1 cm je nad pomery. Futuristický zapaľovač však obsahuje Bluetooth 4.0, pomocou ktorého komunikuje s iOS alebo Androidom. Jeho cena sa v predpredaji na Kickstarteri uvádza na 69 dolároch. Ak by ste si ho chceli nechať poslať až na Slovensko, musíte si priplatiť ešte 10 dolárov, a tak vás to v konečnom dôsledku bude stáť 57 euro. Čo je na zapaľovač „luxusná cena“, no na druhú stranu dostanete ho v decembri, teda originálny vianočný darček pre blízkeho už môžete mať kúpený v máji. Podivné ale je, že vývojári dali do obehu, ktorý si je možné zakúpiť predom, veľmi málo zapaľovačov. Teda na sumu 50 tisíc dolárov nevystačia.

Zdroj: kickstarter.com

Snímky: quitbitlighter.com

01 - Modified: 2006-05-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Slováci ešte žijú, štvrťfinále je reálne
01 - Modified: 2021-01-15 21:57:44 - Feat.: - Title: Praktická drobnosť, ktorá uľahčí život v dobe covidu. Lepí sa na mobil 02 - Modified: 2016-01-30 14:53:24 - Feat.: - Title: Sľubujú navždy čisté džínsy, na internete vyzbierali státisíce 03 - Modified: 2015-11-24 13:11:34 - Feat.: - Title: Od ľudí získali milióny, slávny Kickstarter ich však zrušil. Pozrite sa prečo 04 - Modified: 2015-08-20 09:33:31 - Feat.: - Title: Vďaka tomuto zariadeniu už nikdy nič nestratíte 05 - Modified: 2015-08-19 08:31:43 - Feat.: - Title: Overili sme si, že do toho ísť
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 18:00