StoryEditor

Apple prináša volania zadarmo (video)

19.09.2013, 18:02
Autor:
dpidpi
Prečítajte si päť dôvodov, prečo je výhodné prejsť na nový operačný systém iOS.

1. Volanie, písanie či posielanie fotografií zadarmo

Apple spojil všetky služby dohromady a tak videohovory, správy, zasielanie multimediálnych súborov či klasické hovory dokážete medzi Apple zariadeniami vykonávať úplne zadarmo. Bez poplatkov dokážete využívať tieto služby za predpokladu, že ste pripojení k Wi-Fi sieti. Ak ste mimo dosahu Wi-Fi, systém začne využívať predplatené dáta.

Jednoduchosť celého procesu mala byť vtom, že ste vôbec nemuseli zapínať akúkoľvek aplikáciu. To sa však nepotvrdilo. Hovor cez Facetime audio musíte manuálne zvoliť. Jeho kvalita záleží taktiež od internetvého pripojenia.

Ak už však voláte tak využívate kanál Applu, ktorý je omnoho bezpečnejší bež klasické volanie cez operátora. Podľa slov Applu, ktoré uviedol pre Forbes, sú tieto prenosy zašifrované, nedajú sa klasicky odpočúvať, a dokonca vraj ani samotná spoločnosť Apple nedokáže dešifrovať tieto údaje.

2. Staronový fotoaparát a prehliadate fotografií

Aplikácia pre fotoaparát prešla veľkým redizajnom, ktorý ponúkne viac možností a jednoduchšie ovládanie. Pri zachytávaní bude ihneď na výber zo štyroch možností, ako video, panoráma, klasická fotografia a takzvaný štvorec. Ten pridala spoločnosť Apple zrejme kvôli aplikácii Instagram a iným. Jednoduchšie si tak prispôsobíte kompozíciu. Okrem toho máte okamžite k dispozícii viacero filtrov s okamžitým náhľadom efektu.

Spolu s fotoaparátom súvisí aj nová galéria. Tá snímky automaticky organizuje podľa času a miesta, kde ste ich fotografovali. Rýchlejšie sa tak dokážete presúvať medzi stovkami fotografií a nájsť práve tú, ktorú ste hľadali.

 

3. Skratky á la Android

Vyťahovacia lišta, ktorá obsahuje viacero skratiek na spúšťanie Wi-Fi, Bluetooth či zapnutie leteckého módu, má svoju inšpiráciu v operačnom systéme Android. Vyťahuje sa však so spodnej, nie z vrchnej strany. Novinka urýchľuje ovládanie a je navyše veľmi šikovne zapracovaná do systému.

Zmenou prešla aj vrchná sťahovacia lišta. Tá je rozdelená do troch častí, kde ukazuje dnešné udalosti, zmeškané udalosti a všetky hlásenia.

 

4. Bezpečnosť

 

Nový systém obsahuje stovky opráv, medzi ktorými sú aj bezpečnostné záplaty. Mobilné telefóny sú čoraz častejšie na zozname útočníkov, ktorí chcú napríklad získať bankové údaje alebo inštalovať iný škodlivý softvér. Nová aktualizácia tak posilňuje aj bezpečnosť iOS zariadení.

5. AirDrop pre jednoduché zdieľanie

Zdieľanie súborov medzi telefónmi či tabletmi Applu bude konečne jednoduchšie. Všetko vďaka funkcii AirDrop. Tá využíva Bluetooth a Wi-Fi na prenos multimediálnych súborov. Po zapnutí funkcie uvidíte v možnostiach fotografie vašich priateľov, ktorých máte uložených v kontaktoch, a kliknutím na ne pošlete jeden či viacero súborov priamo im. Pre funkciu však musíte vlastniť minimálne iPhone 5, posledný iPad či iPad mini alebo iPod piatej generácie.

Rovnakou funkciou však disponujú aj počítače Mac, preto je nepochopiteľné, prečo Apple nedovolí zatiaľ posielať týmto spôsobom súbory z iPhonu na počítače Apple.

 

Nový iCloud ponúka zadarmo tvorbu dokumentov

Zmenou prešiel aj iCloud.com, ktorý ponúka nový dizajn, ale najmä funkcie. Online je možné vytvárať či editovať dokumenty, ktoré sú naďalej dostupné v počítači Mac, iPhone či iPade. Teda bez toho, aby ste si zakúpili programy Pages, Numbers alebo Keynote, môžete tvoriť prezentácie, tabuľky či texty. Niektoré funkcie sú však oproti klasickým verziám v počítači orezané. Chýba napríklad podpora slovenského jazyka.

Zdroj: Apple.com

menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 05:37