StoryEditor

Autá budeme ovládať hodinkami a nedovolia nám nabúrať

07.01.2015, 20:29
Svetová výstava elektroniky CES, ktorá sa koná v Las Vegas, ukazuje, čo tento rok zmení svet.

Je to jedna z najvýznamnejších udalostí v IT priemysle. Na výstave CES (consumer electronic show) sa odhaľujú svetové novinky a určujú trendy, ktoré poznačia celý rok 2015. Jedným z najväčších hitov tohtoročného veľtrhu elektroniky sú inteligentné hodinky, pokročilé automobily a smart zariadenia ako napríklad inteligentný kvetináč či bicykel alebo snowboard.

„Tento rok vidím, že 4K obraz je realitou. Všetci veľkí hráči v oblasti televíznej techniky majú 4K modely a zdá sa, že záujem o obrazovky rastie. 4K obsah sa v USA dá nájsť na takých službách ako je Netflix alebo YouTube. Rovnako stúpa takzvaný internet vecí, všetko je vzájomne prepojené.

Budeme mať domácnosť plne prepojenú na internet. Populárne sú zariadenia na ochranu domácnosti, možnosť vstupu na diaľku, ovládanie osvetlenia, kúrenia, možnosť pozrieť sa cez kameru domov.“ Uviedol pre HN Ondej Macko, šéfredaktor PC Revue, ktorý je priamo na výstave v USA.

Výstava každoročne priláka desaťtisíce ľudí a množstvo vystavovateľov. Avšak aj keď sa výstava týka najmä spotrebnej elektroniky, čoraz viac si ju všímajú aj automobilky, ktoré tu ukazujú svoje technické možnosti.

Objavil sa tu tak Mercedes, BMW či Audi. „Ukazujú sa tu hlavne elektromobily, ktoré sa dajú sami pristaviť, dokážu sami zaparkovať a vedia aj samostatne hlásiť poruchu,“ uviedol pre HN Macko. Navyše sa dajú naštartovať či privolať hodinkami.  

Toto ovládanie ukázalo BMW ale aj Hyundai.  Okrem toho zaujímavosťou tohto roka je fakt, že do segmentu mobilných telefónov, konkrétne smartfónov, vstupuje množsto výrobcov, ktorí nemajú s touto oblasťou takmer nič spoločné. Svoj telefón tu ukázal výrobca batérií Energizer, ale aj firma Kodak. Spravodajstvo z jednej z najvýznamnejších IT udalostí môžete sledovať aj na našom webe hnonline.sk.

Čo môžete vidieť na výstave? 

Smart hodinky, ktoré budete chcieť

Trend je jasne nastolený, tento rok bude v znamení smart hodiniek. Ak však nechcete s nimi vyzerať ako technologický „geek“ a milujete dizajn bežných ručičkových hodiniek, Activité Pop je odpoveďou pre vás. Okrem príjemnej ceny, len 150 dolárov, majú oproti štandardným smart hodinkám obrovskú výhodu.

Ich batéria vydrží až 8 mesiacov. A čo Activité dokážu? Vo vnútri majú zabudované množstvo senzorov, ktoré sledujú váš pohyb, kroky, beh, spánok či dokonca plávanie. Hodinky komunikujú bezdrôtovo s telefónom a jediný ukazovateľ na nich zobrazuje, koľko zo svojich denných limitov ste splnili. Napríklad si stanovíte, že chcete denne prejsť 10 tisíc krokov. 

Obrazovka vo výnimočnom balení

Ďalším jasným trendom, ktorý nás takmer doslova obklopí, sú zahnuté obrazovky. Už ich nájdete v televízoroch, telefónoch a teraz aj pri počítačoch. Monitor od HP sa môže pýšiť vynikajúcim dizajnom a špičkovými parametrami. Je to 34 palcový displej s vysokým rozlíšením - konkrétne 3 440 x 1 440 bodov a rozložením strán 21 : 9.

Je to formát, ktorý sa používa najmä v kinách, a tak filmy budú nepochybne vyzerať na tomto displeji výnimočne. Navyše je to jeden z úplne prvých produktov, ktorý ponúka zahnutú obrazovku pre váš počítač. Tá však paradoxne môže spôsobovať problémy, napríklad televízory so zakrivenou obrazovkou nedokážu ukázať „rovný“ tenisový kurt alebo futbalové ihrisko. Skrátka čiara, ktorá je v skutočnosti rovná, sa javí na zakrivnej obrazovke ako mierne ohnutá. 

Kvetináč, ktorý sa pripojí na váš telefón

Inteligentné už dávno nie sú len telefóny či teraz hodinky alebo dokonca žiarovky. V tomto roku si pokojne môžete kúpiť aj smart kvetináč. Ten bude komunikovať prostredníctvom aplikácie s vašim telefónom, automaticky zo vstavaného zásobníka dolievať kvetinu či sledovať jej rast a zdravie.

Teda ak pôjdete nabudúce na dovolenku, už nemusíte dávať susedom kľúče, aby vám poliali kvetiny. Kvetináč to vybaví za vás. Novinku na výstave CES ukázal spoločnosť Parrot.

Sony dá milovníkom hudby to najlepšie

Mobilné telefóny či MP3 prehrávače „zabili kvalitnú hudbu“. Sony však prináša na trh zariadenie, ktoré si aj s extrémnou cenovkou nájde svojich zákazníkov a dá milovníkom hudby, takzvaným audiofilom, to, čo žiadajú. Kvalitnú a neskreslenú reprodukciu muziky. Zariadenie Sony zaradilo do legendárneho radu Walkman a dostalo označenie NW-ZX2.

Špecialitou je prehrávanie formátov ako FLAC, AIFF či špeciálne prispôsobené ovládanie. Okrem toho tento prehrávač dokáže pracovať s Wi-Fi, Bluetooth či NFC. A cena? Tá je vyššia než najdrahší iPhone. Kúpite si ju v tomto roku za približne tisíc eur. 

BMW, ktoré nenabúrate

Autá budú stále prepracovanejšie, inteligentnejšie, ale aj zložitejšie. BMW integrovalo na ukážku do svojho elektromobilu BMW i3 špeciálne systémy, ktoré človeku nedovolia napríklad na parkovisku nabúrať. „Choď a nabúraj toto BMW,“ dostal redaktor theverge.com ako úlohu. Nepodarilo sa.

Auto sleduje svoje okolie dokonale v akomkoľvek uhle a dokáže za pomoci senzorov a radarov bezproblémov nehode zabrániť. Okrem toho špeciálne BMW i3 dokázalo samostane šoférovať alebo prísť ako na zavolanie. Stačilo len na smart hodinkách potrvrdiť, že chcete, aby sa automaticky odparkovalo.

 

Snímky: HP, Reuters, theverge.com, archív

01 - Modified: 2007-02-09 10:00:00 - Feat.: 0 - Title: Žena, ktorá si pomýlila autobus, sa stratila na 25 rokov
01 - Modified: 2024-04-16 05:30:00 - Feat.: - Title: Sony predstavila slúchadlá a reproduktory novej série. Prinesú silný zvuk a mohutné basy 02 - Modified: 2024-04-17 14:00:00 - Feat.: - Title: Sony pristúpi k razantnému kroku. Zo svojho vlajkového smartfónu odstráni vlastnosť, ktorá ho robí výnimočným 03 - Modified: 2024-04-04 14:22:29 - Feat.: - Title: Fico sa bojí čierneho scenára. Sľúbený plán nedoručil, namiesto toho dáva investorom desiatky miliónov eur 04 - Modified: 2024-03-25 13:00:00 - Feat.: - Title: Umiernenejší dizajn? BMW odhalilo svoje SUV budúcnosti, vyrábať sa bude budúci rok 05 - Modified: 2024-03-21 11:22:31 - Feat.: - Title: Automobilke BMW sa darí, vykázala nárast tržieb za posledné obdobie aj za celý minulý rok
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 04:19