StoryEditor

Kradne vám sused Wi-Fi? Otestuje sa

29.03.2015, 15:21
Možno ste to už zažili. Jedného dňa vám zrazu ide internet pomalšie, načítanie stránok trvá dlhšie a video z YouTube si nedokážete takmer ani pozrieť.

Ak sa vám sľubovaný rýchly internet po čase spomalil a vy nemáte tušenia prečo, možno máte veľmi šikovného suseda, ktorý využíva aj vašu linku. 

Samozrejme, dôvodov môže byť oveľa viac. Napríklad sa nespomalil internet, ale váš počítač, pretože v ňom máte „bordel“ (vírusy, ste obeťou botnetu), linku zaťažuje niekto z vašej domácnosti (napríklad dieťa, ktoré zdieľa s polovicou Číny päťdesiat hier cez torrenty) alebo je to skutočne len váš osobný dojem, že internet vám ide pomalšie „ako to bolo na začiatku“. 

Pozor na susedov

Každopádne, ak bývate v okolí internátov alebo máte vo svojej blízkosti technicky zdatných ľudí (hacknúť sieť dokáže aj dieťa), môže cez váš router (krabička, ktorá vám doma vyrába Wi-Fi), pretiecť omnoho viac obsahu, než si myslíte. 

Nato, aby ste si overili, či sa cez vás nesťahujú GB „legálneho“ obsahu a nie ste „nevedomky” súkromným poskytovateľom internetu pre ďalších 20 ľudí, existuje mnoho možností.

1. Môžete sa priamo pripojiť zo svojho routera a overiť si, koľko zariadení je na ňom pripojených. Áno, toto je zdĺhavá a komplikovaná činnosť, ktorej (takmer) nikto nerozumie. 

2. Úplne vypnite svoj svoj internet a sledujte reakcie okolia. Ak k vám príde zazvoniť sused, či je u vás všetko v poriadku, rovnako viete, na čom ste. 

3. Ok, teraz reálne riešenie. Stiahnite si tento jednoduchý program (Wireless Network Watcher), ktorý vám po preskenovaní siete ihneď ukáže, koľko zariadení máte pripojených vo vašej Wi-Fi sieti.

Program funguje len pri počítačoch s OS Windows. Doplnok vám stačí nainštalovať a po otvorení stalčiť „Scan Now“. Po vyhľadaní výsledkov vám utilita ukáže v tabuľke názvy počítačov, telefónov či tabletov, ktoré sa pripájajú na router. 

Ak vôbec neviete, či zariadenia, ktoré vám program ukázal, sú vaše, stačí si spočítať, koľko máte doma produktov pripojených na sieti. Nezabudnite na mobilné telefóny, tablety alebo tlačiareň.

Pokiaľ vám počet sedí, označte si v tabuľke, že tieto všetky produkty poznáte. Pri opätovnom spustení a skenovaní ich už nebudete musieť kontrolovať. 

A čo ak vám počet pripojených zariadení nevychádza? Ak ste nič neprehliadli, ihneď si svoju sieť zabezpečte iným heslom. V prípade, že ste doteraz žiadne nemali, je dobré nad ním porozmýšlať.

A určite si svoju sieť šifrujte, najlepšie pod WPA2. Ak neviete, ako to nastaviť, poraďte sa so svojim poskytovateľom internetu. Každý postup je iný na základe druhu vášho routera.   

Napadnutie je trestné

Ak ste však mali svoju sieť zabezpečenú heslom a niekto ho prelomil a „priživuje sa na nej“, či už zo zábavy, alebo vám skutočne „kradne“ internet, môžete porozmýšľať aj nad trestným oznámením alebo priestupkom.

Na Slovensku je podľa zákona č. 300/2005 (paragraf 247) takéto konanie mimo zákona. 

Na overenie počtu a druhu zariadení na vašej Wi-Fi sieti existujú dokonca aj aplikácie do mobilných telefónov. Stiahnite si Who is on my Wi-Fi pre Android alebo iOS (iPhone či iPad). Aplikácia vám ihneď ukáže, koľko zariadení je na vašej sieti spolu s ich označením. 

No len na základe ich IP. Pri výpise ignoruje vždy prvú položku so symbolom Wi-Fi. Je to váš router, ostatné zariadenia si buď overte, alebo jednoduchšie spočítajte.

Ak počet nesedí, okamžite si zmeňte svoje heslo na Wi-Fi sieť a postupujte, ako som spomínal vyššie. 

Pokiaľ máte napríklad počítač od Apple spolu s routerom rovnakej značky, nič si inštalovať nemusíte. Stačí vám otvoriť program či aplikáciu AirPort a všetky údaje o tom, kto je na vašej sieti, vidíte pred sebou. 

Základné pravidlá

Úplná ochrana voči zneužitiu neexistuje. Viete len znížiť možnosti napadnutia vašej siete. Pri Wi-Fi sieti fungujú v základe vždy tri pravidlá, ktoré ak budete dodržiavať, nikto vám internet kradnúť nebude. 

1. Vždy si chráňte svoju sieť tým, že ju šifrujete. V prípade, že nemáte na svojej Wi-Fi sieti ani len heslo, ktokoľvek môže sledovať všetko, čo robíte na internete. Nie je žiadny problém takto sledovať heslá, obsah, ktorý pozeráte, či kradnúť osobné údaje. 

2. Nikdy si nedávajte do svojej siete jednoduché heslá. A určite nech sa nezhodujú s vašim SSID (menom Wi-Fi siete).

3. Vždy si zmeňte základné prístupové heslo do routera. Ak vám už niekto napadne sieť a heslo vo vašom routeri je v základnom stave (na internete je celý zoznam hesiel), jediný komu nepôjde internet, môžete byť vy.

Útočník jednoducho zmení nastavenia, zahesluje sieť a vy sa nedostanete na ani svoju domácu linku. Jediné, čo vám ostane, je vyresetovať router a všetko nastavovať odznova či volať do spoločnosti, ktorá vám internet poskytla. 

Snímky:  techpp.com, Reuters, Archív 

01 - Modified: 2007-04-25 17:59:29 - Feat.: 0 - Title: Rozsudok v kauze nebankoviek má padnúť v piatok
01 - Modified: 2024-04-18 11:30:00 - Feat.: - Title: Pohlavie si budú môcť zmeniť už ako 16-roční. Švédsko jasnou väčšinou schválilo ľahšiu právnu tranzíciu 02 - Modified: 2024-04-17 12:49:11 - Feat.: - Title: Gruzínsky parlament schválil v prvom čítaní sporný zákon o zahraničnom vplyve. Opozícia hlasovanie bojkotovala 03 - Modified: 2024-04-11 08:30:00 - Feat.: - Title: Spojené štáty sa doslova vracajú do stredoveku. Súd rozhodol, že Arizona môže vymáhať 160 rokov starý zákaz potratov 04 - Modified: 2024-04-10 11:11:16 - Feat.: - Title: NIE znamená NIE. Česi schválili redefiníciu znásilnenia, pomôže obetiam trestných činov 05 - Modified: 2024-04-02 09:30:00 - Feat.: - Title: Autorka Harryho Pottera môže ísť do väzenia. Teším sa na zatknutie, reaguje na svoje vyjadrenia o transrodových osobách
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
21. apríl 2024 17:03