StoryEditor

Počítač nechajte doma. A namiesto kníh si pribaľte čítačku

26.06.2014, 09:25
Autor:
dpidpi
Prácu nechajte doma. Pozrite si povinnú výbavu dovolenkára, ktorá by nemala chýbať vo vašej batožine. Okrem pasu, peňazí a dobrej nálady je to týchto

1. Vytrhnutie z reality – Slúchadlá

Či už chcete spať v lietadle alebo počúvať hudbu na pláži, slúchadlá sú jedným z najuniverzálnejších doplnkov na prázdninách. A navyše sa do nich oplatí investovať. Pocit z vychutnávania obľúbenej hudby v špičkovej kvalite je často na nezaplatenie a vytrhne vás z reality.

Na dovolenku sú vhodnejšie slúchadlá, ktoré nie sú bezdrôtové, kvôli závislosti od batérie a sú malé alebo majú aspoň skladaciu konštrukciu. Navyše pri dlhších letoch už často môžete používať pri sledovaní filmov v lietadlách vlastné slúchadlá.

2. Nenoste knihy ani počítač – Tablet a čítačka

Ak to skutočne nie je nutné, určite so sebou neberte na dovolenku počítač. Okrem toho, že vám môže pripomínať prácu, je ťažší a väčší ako tablet. Navyše si idete oddýchnuť. A pokiaľ nechcete stratiť kontakt s realitou, občas si pozrieť internet, zahrať hru alebo prelistovať elektronickú knihu, nie je nič lepšie ako šikovný dotykový tablet.

Tieto zariadenia majú výbornú výdrž, jednoducho sa používajú pri cestách a dokonca sú už aj odolné proti vode či prachu. Úplne bez problémov ich môžete so sebou nosiť na pláž či do hôr, skrátka kamkoľvek.

Nič sa nevyrovná pocitu čítať klasickú vytlačenú knihu, ale na dovolenku rozhodne nepatria. Zbytočne vám zaberú miesto a ťažšie sa prenášajú. Kvalitná čítačka funguje bez dobíjania aj mesiac a obrazovkou pripomína klasický papier. „Neťahá“ vám oči a pohodlne čítate aj večer bez dodatočného osvetlenia. Navyše máte okrem jednej knihy prístup k stovkám ďalších.

3. Zabijú čakanie a rezervujú hotel – Aplikácie

Nájdete najlepšiu reštauráciu, viete, kedy majú otvorené vedľa v múzeu alebo ako sa dostanete do hotela. Áno, príliš sa spoliehame na moderné technológie a navyše nie sme v prílohe záhradkár, a tak prečo to nevyužiť, ak máte tieto možnosti.

Mnoho situácií sa tak dá elegantne vyriešiť len s telefónom alebo tabletom v ruke. Presne na tieto príležitosti sme pre vás pripravili malý výber desiatich aplikácií do zahraničia a spôsob, ako si vopred overíte, do akého rezortu sa chystáte. Vyhnete sa tak množstvu viac-menej nepríjemných prekvapení.

4. Pre náročných – Fotoaparát

Na dovolenku by som si rozhodne nebral obyčajný kompaktný fotoaparát, pokiaľ nemá odolnú konštrukciu. No výber síce o niečo väčšieho, no o to lepšieho fotoaparátu, môžem len odporučiť. Nezáleží na tom, či to je „zrkadlovka“, ultrazoom alebo má malé telo a vymeniteľné objektívy.

Telefóny na ich schopnosti nemajú a ak viete s týmto fotoaparátom zaobchádzať, pokojne si z dovolenky môžete odniesť snímku, ktorú si dáte aj vytlačiť na plagát či obraz.

Okrem toho, ak nosíte so sebou fotoaparát, výrazne šetríte batériu na telefóne, ktorá je často v zahraničí veľmi cenná.

5. Univerzálnejší ako švajčiarsky nožík – Smartfón

Vyzváňajúci mobil s pracovným číslom nechajte doma, rovnako ako nastavenú automatickú odpoveď na e-mailovom účte. Každý má právo „vypnúť“. Ten svoj, teda súkromný, si však na stolíku doma nenechajte.

Okrem bezpečnostných dôvodov vám poslúži ako videokamera, fotoaparát, mapa, mp3 prehrávač, herná konzola či slovník. Skutočne ten kus plastu, prípadne hliníka, je dnes univerzálnejší ako švajčiarsky nožík.

Na trhu existuje množstvo druhov a pokiaľ je váš telefón odolný proti prachu, prípadne má kvalitný fotoaparát, je to len ďalšie plus ho zobrať.

6. Vyriešte závislosť – Externý zdroj

Všetky tie tablety či smartfóny sú vynikajúcim pomocníkom, teda, kým fungujú. Po vybití môžu slúžiť ako veľmi drahé ťažidlo na papier, zbraň alebo prípadne podľa dnešného trendu aj ako raketa na stolný tenis. Neoceniteľným pomocníkom je tak externá batéria, ktorá dokáže nabíjať telefón prakticky kdekoľvek.

Už sa vám tak nestane, že nebudete mať selfie s miestnou atrakciou len kvôli tomu, že ste neustálym snímaním vybili batériu.

Externé batérie stoja rádovo od dvadsať eur až po stovky. Všetko závisí od kapacity alebo značky. Niektoré vám nabijú telefón ledva raz, iné zas aj päťkrát, všetko závisí od mAh batérie. Teda čím vyššie číslo, tým lepšie, no s ním narastá aj veľkosť či cena. Niektoré výkonné batérie dokážu nabíjať aj notebook alebo iné nabijú telefón aj s pomocou solárnych panelov.

7. Vhodná do každej zásuvky – Univerzálna redukcia

Ušetríte sa nepríjemného prekvapenia, že v Británii, Spojených štátoch alebo Dubaji majú iné koncovky do elektrickej siete. Máloktorý hotel má drahé univerzálne zásuvky, kde, naopak, vložíte prístroj s akoukoľvek koncovkou do elektrickej zástrčky. Redukcie stoja pár eur, naproti tomu v cudzine ich často kúpite aj za päťnásobnú cenu.

Najideálnejšie je vlastniť univerzálnu redukciu, ktorá sadne do každej zásuvky na svete a nemusíte pred dovolenkou či dokonca pracovnou cestou hľadať cez Google, či máte správny adaptér. Aby ste ho pred cestou nezabúdali, stačí ho vložiť do kufra a nikdy ho nevyberať.

Snímky: mww.com, hdw.eweb4.com, publicceo.com

01 - Modified: 2006-07-12 06:04:00 - Feat.: 0 - Title: Predseda irackého špeciálneho tribunálu podľahol rakovine
01 - Modified: 2024-04-25 12:03:56 - Feat.: - Title: Samsung prináša podarenú štýlovku. Pokúsi sa s ňou uspieť na trhu, kde sa mu dlho nedarí 02 - Modified: 2024-04-24 07:12:44 - Feat.: - Title: Vysoký výkon, skvelé objektívy a zaujímavé príslušenstvo. Takto to vyzerá, keď sa z mobilu stane fotoaparát 03 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Vyklápací smartfón, ktorý stojí polovicu ceny Z Flipu od Samsungu? Áno, ale nákup nebude jednoduchý 04 - Modified: 2024-04-09 22:00:00 - Feat.: - Title: Toto sú najpredávanejšie telefóny všetkých čias. Vládne im roky sa trápiaca značka 05 - Modified: 2024-04-03 10:44:04 - Feat.: - Title: Výkonný tablet z Číny sa začne predávať začiatkom budúceho týždňa. Prinesie silné parametre za prijateľnú cenu
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 13:35