StoryEditor

Všetky oči na ňu. Barcelona ukazuje trendy budúcnosti

03.03.2015, 06:00

Len pár dní po skončení najväčšieho karnevalu v brazílskom Riu sa včera začala ďalšia svetová šou. Tentoraz si však na svoje prídu nadšenci technológií. Brány totiž otvoril už desiaty ročník podujatia Mobile World Congress v Barcelone. Najhorúcejšie „vychytávky“ tu predstavuje viac ako dvetisíc firiem z celého sveta. Pozrite sa, čo okrem novinky od Samsungu zaujalo.



Hodiniek pribúda. Stavili aj na „klasiku“
„Odpovedali sme na požiadavku klientov z celého sveta. Pýtali si smart hodinky, ktoré by mali nadčasový dizajn,“ vyhlásil šéf spoločnosti Huawei Richard Yu, keď predvádzal novinku z dielne svojej spoločnosti. Sú nimi smart hodinky, ktoré akoby z oka vypadli klasickým mechanickým predkom. Na prvý pohľad je rovnaký aj ciferník. A to vďaka vysokokvalitnej grafike kruhového displeja s uhlopriečkou 1,4 palca.
Trh s chytrými hodinkami, na ktorých sa dá prečítať SMS správa, e-mail či dokonca telefonovať, sa pritom poriadne zahusťuje. Včera v Barcelone predstavila smart hodinky aj LG.
Svetové technologické firmy ako Apple, Sony či Samsung sa snažia čím skôr odtrhnúť kus z rastúceho koláča. A je o čo sa pobiť. Kým vlani sa na svete predalo približne 30 miliónov smart doplnkov, v roku 2018 to môže byť podľa odhadov viac ako 170 miliónov. Podstatnú časť z toho majú tvoriť práve hodinky.

Virtuálna realita je na vzostupe
Rodiaci sa technologický fenomén Oculus našiel konkurenta aj v Barcelone. Spoločnosť HTC predstavila okuliare pre virtuálnu realitu s názvom Vive (na snímke). Je to prvý podobný kúsok z dielne už tradičného výrobcu mobilných telefónov z Taiwanu. „V novom a poprepájanom svete sú nevyhnutné aj iné produkty ako smartfóny,“ vysvetlil finančný riaditeľ HTC Chia-Lin Chang. Experti očakávajú, že táto novinka môže zamiešať karty v hernom biznise.
Avšak technologické giganty zaujímajú tiež „odľahčené“ verzie okuliarov pre virtuálnu realitu. A to napriek tomu, že priekopník v tomto smere, americký Google, len prednedávnom zmrazil svoj projekt Google Glass. Konkurenti to využívajú a rozbiehajú konkurenčné produkty. V Barcelone napríklad Microsoft ukázal novinku HoloLens. O oči zákazníkov a „ľahší prístup“ k ich mozgu sa snaží aj Sony so SmartEyeglass.

Pamäťové karty „narastú“
Známy výrobca pamäťových kariet SanDisk má našliapnuté k tomu, aby vyriešil dlhodobý problém technologických nadšencov – málo pamäte v digitálnych telefónoch či smartfónoch. Na tohtoročnom podujatí Mobile World Congress predstavila americká spoločnosť micro SD kartu pre mobilné zariadenia s neuveriteľnou kapacitou, ktorá nemá na svete konkurenciu. Na kartu s 200 gigabajtmi sa zmestia desaťtisíce kvalitných fotografií či týždne hudobných záznamov. Ak sa aj karta naplní, prenesenie dát do počítača by nemalo trvať dlhšie ako pol hodiny. Jedinou nevýhodou je, že väčšina mobilov a fotoaparátov dnes nedokáže zaobchádzať s pamäťovými kartami väčšími ako 128 gigabajtov. Cena novinky by mohla atakovať hranicu 200 amerických dolárov.

Barcelona si prilepší o pol miliardy
Nielen fanúšikovia technológií si prídu na svoje vďaka prestížnemu podujatiu v metropole Katalánska. Veľké plus to bude znamenať aj pre samotnú Barcelonu. Do miliónového mesta totiž prúdia desaťtisíce návštevníkov zo zahraničia. Aj oni pomôžu vytvoriť približne dvanásť a pol tisíca pracovných príležitostí a do tamojšej ekonomiky prinesú takmer pol miliardy eur. Taký je prínos tohtoročného podujatia Mobile World Congress pre ekonomiku Barcelony. Hlavný organizátor technologického sviatku John Hoffman včera v Španielsku povedal, že vďaka desiatim ročníkom si ekonomika kráľovstva prilepšila celkovo o tri miliardy eur. A vďaka podujatiu si našlo prácu celkovo až 75-tisíc ľudí. Na tohtoročnom veľtrhu sa predstavia približne dve tisícky firiem a pobijú sa o pozornosť štyroch tisícov novinárov. Podľa Hoffmana bude tento ročník rozhodne najnavštevovanejší a najúspešnejší v histórii podujatí.

01 - Modified: 2024-04-18 19:39:05 - Feat.: - Title: Barcelonu trápi sucho, sprevádzkujú tam druhú odsoľovaciu stanicu 02 - Modified: 2024-04-15 11:24:33 - Feat.: - Title: Samsung získa od Spojených štátov miliardy dolárov, má rozšíriť závod na výrobu polovodičov v Texase 03 - Modified: 2024-04-15 07:30:02 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov klesá. Apple zaostáva v predajoch smartfónov za Samsungom 04 - Modified: 2024-04-11 08:19:21 - Feat.: - Title: Na tovar z Temu sme sa dívali s hrôzou. Značková konkurencia je úplne inde 05 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Vyklápací smartfón, ktorý stojí polovicu ceny Z Flipu od Samsungu? Áno, ale nákup nebude jednoduchý
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 03:58