StoryEditor

Huawei si trúfa na Apple, novým telefónom. Toto sú novinky v IT

Štartuje IT udalosť roka, ktorá ukáže jedinečné smartfóny či nové trendy. IFA Berlín je v plnom prúde a my sme pri tom.

Nachádzame sa na výstavisku Messe Berlin, kde prvé spoločnosti odhaľujú svoje top produkty. Jasným tohtoročným trendom sú inteligentné hodinky či dokonalé fotoaparáty v mobilných telefónoch. 


Huawei si trúfa na Apple. Novým telefónom
Displej citlivý na tlak s jedinečným ovládaním. To sa očakáva, že ukáže Apple už 9. septembra. Mal byť prvý, no Huawei ho predbehol. Ukázal smartfón Huawei Mate S, ktorý zvládne teoreticky to isté. Displej rozoznáva silnejší dotyk oproti bežnému „poklepaniu“ a vďaka tomu dokážete ovládať rôzne funkcie silnejším stlačením displeja. Je to takmer rovnaký pocit, akoby ste stláčali klasické tlačidlo. Tento systém už Apple ukázal napríklad na hodinkách Apple Watch. 



Huawei Mate S však nevyniká len touto funkciou. Na zadnej strane má čítačku odtlačkov prstov a jeho konštrukcia je vyrobená z hliníka. Cez skener odtlačkov môžete nielen telefón odomykať, ale aj napríklad zachytávať fotografie. A aj kvôli novému trendu selfie snímok prešla rapídnym zlepšením predná kamera. Tá má až 8 Mpx. Zadný fotoaparát sa rovnako dostal do vyššej ligy. Dostal snímač od Sony s hodnotou 20 Mpx. 


Keďže toto je a bude aktuálne jeden z najlepších  telefónov od tejto čínskej spoločnosti, zodpovedá tomu aj výbava. Mate S dostal špičkový procesor či dostatočné množstvo operačnej pamäte. 


Telefonujú bez telefónu. Samsung predstavil „iné“ smart hodinky
Zbohom Android, zbohom obdĺžnikový displej. Samsung prináša novú generáciu inteligentných hodiniek. Gear S2 oficiálne predstavia práve dnes v Berlíne na výstave IFA. Samsung je priekopník v segmente inteligentných hodiniek, predstavil už niekoľko generácií. Avšak čísla predaja skôr sklamali než nadchli. 

Gear S2 však má ambíciu tento stav zvrátiť. Dôvody sú tri: iný dizajn, žiadny Android, ale vlastný operačný systém Tizen. Známy je napríklad z televízorov Samsung. Kórejský výrobca prišiel s tromi verziami inteligentných hodiniek.

Modely Gear S2 a Gear S2 Classic sa líšia dizajnom. Prvé sú určené pre aktívnych používateľov (šport), tie druhé skôr pre konzervatívnych a biznis používateľov. Tretie vyhotovenie Gear S2 3G umožňuje majiteľovi telefonovať – a to bez pripojeného smartfónu. Tieto hodinky sú totiž ako prvé na svete vybavené zabudovanou elektronickou kartou eSIM.
 



Všetky nové hodinky majú unikátne ovládanie pomocou otočného prstenca okolo okrúhleho displeja. Ten má rozlíšenie 360 × 360 bodov a je typu Super Amoled. Jeho uhlopriečka je pritom 1,2 palca. Výbava nových hodiniek zahŕňa hudobný prehrávač, WiFi, Bluetooth a NFC. NFC možno použiť aj pre platby Samsung Pay. Nechýba senzor pre meranie tepu či barometer. Hodinky zvládajú zobraziť notifikácie, e-maily a textové správy. Majú aj telefónny zoznam, plánovač, informácie o počasí, správy a tiež mapy a navigáciu.


Sony útočí na iPhone a Samsung. Šialeným rozlíšením displeja
Prelom leta a jesene je pre výrobcov mobilov výzvou. Ostáva pár dní do predstavenia nového iPhonu, s top novinkami prichádza aj Samsung. Ďalší prémiový výrobca, spoločnosť Sony, sa snaží držať krok. A možno – aj predbiehať. Na tohtoročnej IFA má verejnosti ukázať model Sony Xperia Z5. Pôjde v poradí o štvrtú top novinku po Z3plus, Z4 a Z4V – tie už Sony tento rok predstavil. 

Uznávaný IT portál Digitaltrends.com dokonca špekuluje o príchode verzií Xperia Z5 Compact či Xperia Z5 Plus alebo Premium. O tom, že v Berlíne sa v týchto dňoch bude „niečo diať“, píše Sony aj na svojom Facebooku. Svetové IT portály poukazujú najmä na model Z5 Plus alebo Premium, ktorý by mal dostať 5,5-palcový displej v 4K rozlíšení. To znamená rozlíšenie neuveriteľných 3 840 x 2 160. Áno, 4K videá – to sú tie, ktoré začal obmedzene ponúkať YouTube. A váš počítač ich má problém prehrať. 



Ak sa v Berlíne potvrdia všetky „rumours“, Japonci by za sebou nechali iPhone aj nové Samsungy. Minimálne pokiaľ ide o rozlíšenie displeja pri najlepšom modeli.  V každom prípade, na oficiálnom twitterovom účte Sony sa pred pár dňami objavila teasingová fotka smartfónu s tým, že na výstave IFA predstaví nový hardvér. Čo v preklade znamená – nový(é) telefón(y).

Viac informácií z veľtrhu sa dozviete v ďalších dňoch na HNonline.sk a v Hospodárskych novinách.
 

Od kazety cez CD po DVD. To všetko svetu ukázal Berlín
Znie to neuveriteľne, ale IFA, výstava spotrebnej elektroniky, má už vyše 90-ročnú históriu. Prvýkrát sa v Berlíne konala v roku 1924. A málokto z jej dnešných zahraničných návštevníkov vie, že IFA je skratkou pre nemecké Internationale Funkausstellung, teda vo voľnom preklade „medzinárodná rádiová výstava“. 
Berlínska IFA je jedným z top IT eventov na svete a každý rok mimoriadne očakávanou udalosťou. Pre odbornú, ale aj laickú verejnosť. A, samozrejme, pre nás novinárov. 
Na udalosti v berlínskej „Messe“, teda na výstavisku, sa každý rok s napätím očakávajú top novinky svetových výrobcov. Mnohí svoje inovácie ukazujú svetu práve tu. Skalnou výnimkou je Apple, ktorý napríklad svoje iPhony predstavuje zvyčajne pár dní po skončení IFA. A na opačnom konci zemegule. A premiéru tu nemajú ani iné produkty s logom jablka. Jednoducho, žijú si vlastným životom.
Mimochodom, na IFA sa svetu po prvýkrát ukázali „vecičky“, ktoré menili celú novodobú históriu. 

Napríklad:
1931: Fyzik a vynálezca Manfred von Ardenne predstavil systém prenosu obrazu pomocou katódovej trubice. Inými slovami – televízor.
1935: Na IFA verejnosť prvýkrát uvidela magnetofón.
1963: Philips svetu ukázal prvý kazetový nahrávač.
1975: Z Berlína prišla novinka – teletext.
1981: Sú tu kompaktné disky. Áno, „cédečko“ sa tiež narodilo na IFA.
1989: Berlín odkazuje svetu: sú tu autotelefóny a mobily.
1991: IFA ukazuje, čo je to minidisk a prepisovateľné CD.
1997: DVD prehrávače, digitálne kamery.
1999: Je tu formát MP3. A opäť sa ukázal v Berlíne – spolu s mobilmi, ktoré sa konečne dokážu pripojiť na internet cez WAP.

 

Na ceste redaktorov sa podieľali spoločnosti Orange a Huawei.

01 - Modified: 2007-09-07 12:28:11 - Feat.: 0 - Title: Najväčšiu perspektívu v baníctve má povrchová ťažba stavebných hmôt
01 - Modified: 2024-04-15 11:24:33 - Feat.: - Title: Samsung získa od Spojených štátov miliardy dolárov, má rozšíriť závod na výrobu polovodičov v Texase 02 - Modified: 2024-04-15 07:30:02 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov klesá. Apple zaostáva v predajoch smartfónov za Samsungom 03 - Modified: 2024-04-12 04:48:59 - Feat.: - Title: Po útoku Hamasu Berlín finančne podporí preživších holokaust žijúcich v Izraeli 04 - Modified: 2024-04-11 08:19:21 - Feat.: - Title: Na tovar z Temu sme sa dívali s hrôzou. Značková konkurencia je úplne inde 05 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Vyklápací smartfón, ktorý stojí polovicu ceny Z Flipu od Samsungu? Áno, ale nákup nebude jednoduchý
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 15:01