StoryEditor

Na web v meste zabudnite. Ak ste v „zlej“ kaviarni

17.03.2015, 23:00

Ste v širšom centre Košíc. Prídete do svojho obľúbeného podniku, objednáte si kávu a vytiahnete svoj chytrý telefón. Chcete si prečítať najnovšie správy, skontrolovať e-maily či zistiť, ako žijú vaši známi na Facebooku. A hoci máte vysokorýchlostný internet od spoločnosti, ktorá tvrdí, že pokrýva všetky krajské mestá, signál nechytáte.

Dôvod? Zrejme sa nachádzate v zlej kaviarni. Presne do takejto situácie sa môžete dostať v prípade, že ste sa stali zákazníkom nového telekomunikačného operátora Swan. Na našu otázku, aké pokrytie má operátor napríklad na Hviezdoslavovej ulici v Košiciach, zamestnanec ich trnavskej predajnej pobočky reagoval mimoriadne zaujímavo:„A je táto ulica veľmi dlhá?“

Vyhýbavé reakcie

Konkrétne na túto lokalitu sme sa pritom pýtali v momente, keď pracovník vyhýbavo reagoval na otázku o poskytovaní služieb v Bratislave, ako aj v metropole východu. „Bratislavu pokrývame, no nie všade,“ povedal. Napríklad Nobelova ulica, kde sídli redakcia HN, je s ich mobilným internetom úplne mimo hry, Haburská ulica v Ružinove je pokrytá len čiastočne.

Záver, ktorý nám z tohto celého vyplynul, teda znie: Posudzuje snáď Swan svoje pokrytie podľa toho, koľko metrov majú ulice, a ak je niektorá príliš dlhá, chytíme internet len do polovice?


Čítajte aj: Štvrtý operátor je bližšie. Ale ďaleko


Asistent služieb zákazníkom nám nevedel vysvetliť ani to, čo vlastne také čiastočné pokrytie v praxi znamená. Otáznik tak visí nad tým, či ide o výpadok siete v určitých častiach ulice, alebo o celkovo slabý signál.

Garancia len do konca roka

„Než si kartu zakúpite, je dobré si skontrolovať, či vybrané miesto pokrývame,“ poradil nám asistent zákazníckeho centra, aby zmiernil naše sklamanie. V praxi to znamená, že ak na mobile nájdeme sieť s názvom SWAN alebo 23103, nami vybrané miesto pokryté je.

Faktom však je, že kontrolovať dostupnosť siete na každom mieste, ktoré nám napadne na mobilné využitie, je riadny kus práce. Možné obmedzenia uvádza SWAN aj na svojom webe.

Tu nájdete tiež obrázok mapy pokrytia, pri ktorom nie je jasné, či body na nej označujú vysielače alebo oblasti pokrytia. K veci pokrytia uvádzajú aj menný zoznam miest. Bratislava a Košice v ňom sú. Osobne sme sa však presvedčili, že by bolo dobré tento zoznam rozšíriť o konkrétne ulice. Ešte viac by pomohla interaktívna mapa pokrytia namiesto obyčajného obrázka.

V pobočke v Trnave nás zneistili nielen v prípade pokrytia. „Službu vám vieme garantovať len do konca roka,“ vyhlásil asistent po otázkach o viazanosti. Čo bude na budúci rok, nám povedať nevedel.

01 - Modified: 2007-04-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V zbrojárskom biznise sa točia miliardy
01 - Modified: 2024-04-16 07:56:34 - Feat.: - Title: Z kancelárie výhľad na fabriky. Do Košíc mieri nové nákupné centrum, developer môže doplatiť na sivú lokalitu 02 - Modified: 2024-04-13 07:51:18 - Feat.: - Title: Vážna dopravná nehoda: V Košiciach sa zrazili dve autá, zranených je osem ľudí 03 - Modified: 2024-04-06 12:00:00 - Feat.: - Title: Vyvetraj si po voľbách hlavu. Skvelé miesta na výlet len na skok od Košíc 04 - Modified: 2024-04-02 10:42:16 - Feat.: - Title: Na Jakobyho ulici v Košiciach by mal vyrásť bytový komplex za 12 miliónov eur 05 - Modified: 2024-03-28 13:37:43 - Feat.: - Title: Polícia vyšetruje v Košiciach zber autovrakov, považujú sa za nebezpečný odpad
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 06:14