StoryEditor

Cloud je najmä o dôvere gigantom

25.09.2014, 00:00

Prečo by ľudia mali veriť nejakému dátovému centru, ktoré sídli niekde v Amsterdame, a nie svojmu vlastnému serveru? Podľa Davida Chappella, známeho spíkra zo Silicon Valley, je odpoveď jednoduchá: Neverte hardvéru, verte firme, ktorá ho poskytuje. „Napríklad v službe Windows Update necháme Microsoft inštalovať do nášho osobného počítača veci, o ktorých ani nevieme, čo robia. Ako vieme, že nám nenainštalujú softvér na odpočúvanie či krádež dát? Nevieme. Jednoducho veríme Microsoftu, že to neurobí,“ vysvetľuje Chappell, ktorý je známy najmä ako nezávislý konzultant predovšetkým pre oblasť cloudu aj pre spoločnosti ako Microsoft či IBM.

Ohrozené pracovné miesta?
„Na jednej konferencii som sa mal stretnúť na jednom javisku s Billom Gatesom. Povedali nám, aby sme sa neprivítali podaním rúk. Bill Gates na to však zabudol a rozbehol sa ku mne s natiahnutou rukou. Ja som urobil to isté – obaja sme boli na to zvyknutí. Potom si však na to spomenul a ruku dal dolu. Ja som, samozrejme, spustil ruku tiež. Bolo to dosť trápne. Ale prišiel som na jednu dôležitú vec. Zmena sa prijíma ťažko. Ani sám Gates nebol taký flexibilný, aby opustil zaužívané zvyky. A s cloudom je to rovnako,“ dopĺňa Chappell. Vo svojej prezentácii v rámci utorňajšieho HN fóra preto kládol dôraz na dôveru. Kedysi sme predsa neverili ani kreditným kartám a dnes nimi platíme úplne bežne, a to dokonca aj na internete. „Každá novinka sa prijíma ťažko. Na druhej strane, kto má dosť odvahy a implementuje novinku skôr, poskytne mu to veľkú konkurenčnú výhodu. Postupne sa k nemu pridajú ďalší a napokon sa z inovácie stane štandard,“ dopĺňa Chappell.



Na Slovensku je cloud v podstate v plienkach a používa ho zatiaľ iba málo firiem. Čím skôr sa teda firma rozhodne presťahovať svoje dáta na cloud, tým lepšie na tom bude oproti konkurencii. Problém môže nastať s údržbou vlastných serverov, ktorá by v takomto prípade nemala byť potrebná. Správcovia siete sa tak obávajú, že sťahovanie „do oblakov“ ich môže stáť miesto. „Ja by som sa toho nebál. Sú typy dát, ktoré sa používajú iba v rámci firmy, často v rámci jednej budovy, napríklad redakčné systémy. A tie môžu ostať na vlastných serveroch, cloud ich bude iba zálohovať,“ ubezpečuje Chappell.

Dátové úniky
Zatiaľ čo Slovensko sa na veľký boom v oblasti cloudu iba pripravuje, svet ho už používa bežne. Či už je to elektronická pošta, Facebook, alebo aj cloud, kam si používatelia zariadení od Applu ukladajú svoje pesničky a fotografie. A práve iCloud v týchto dňoch čelí škandálu s uniknutými fotografiami, ktoré nemal nikto vidieť. „Tiež som počul o nahých snímkach mojej obľúbenej herečky Jennifer Lawrence. A napriek všetkému si nemyslím, že na vine bol cloud ako taký. Iste, cloud nie je dokonalý, ale rozhodne nie je horší ako technológie, ktoré používame doteraz,“ tvrdí David Chappell.
Cloud je podľa neho lepšie riešenie ako prevádzkovať si úložiská a servery svojpomocne. Ako príklad uvádza prípad Edwarda Snowdena. „Snowden dokázal vziať z cloudu NSA tisíce tajných dokumentov a nahrať ich na USB kľúč. Ak nedokážu zabezpečiť svoje dáta, dokážete to vy lepšie?“

Lacné riešenie
David Chappell odporúča cloud najmä začínajúcim firmám. „Nové veci adoptujú novinku lepšie ako tie, ktoré už fungujú dlhšie,“ myslí si. Navyše je to oveľa lacnejší spôsob, ako sa dostať k výpočtovým kapacitám. Cloud totiž nie je kapitálový výdavok ako napríklad kúpa serveru, ale prevádzkový výdavok, už to samo osebe šetrí peniaze. Navyše ceny cloudových riešení stále klesajú. Napríklad jeden terabyte s tisíckami operácií denne vyjde na asi 120 eur mesačne. V cene je pritom zahrnutý firewall a iné systémy ochrany a šifrovania dát. „Okrem toho je tu predpoklad, že prevádzkovatelia cloudu poženú ceny nadol. Giganty ako Google, Amazon či Microsoft si to budú môcť dovoliť,“ dodáva.





Päť dôvodov, prečo začať používať cloud

Môžu to byť vaše fotografie, dokumenty alebo aj správy. Cloud, presnejšie povedané cloud computing, je model používania technológií, ktoré sú umiestnené na internete. Napríklad do firemného alebo vášho cloudu môžete vstúpiť prostredníctvom webového, kde máte prístup k poznámkam, emailu, kalendáru alebo akýmkoľvek údajom, ktoré niekde na internete uložíte. Základnou myšlienkou je efektivita, čo znamená, že k dátam sa dostanete odkiaľkoľvek a takmer už z čohokoľvek, napríklad aj z telefónu.

1. Zníži náklady
Nemusíte sa zaoberať stavaním domáceho data centra, ktoré spolu s odbornou podporou vo firme vyjde bez problémov na desiatky tisíc eur. Stačí len investovať do kvalitného pripojenia na internet.

2. Máte toľko výkonu, koľko chcete
V podstate máte k dispozícii neobmedzený úložný priestor či množstvo serverov. Nemusíte sa starať ani o prevádzku drahej techniky a navyše si viete napríklad nárazovo zvýšiť výkon, keď ho potrebujete.

3. Dostanete sa k nemu aj cez mobilný telefón
Svoje projekty môžete kontrolovať aj bez toho, aby o tom niekto vedel, a to aj zo služobnej cesty na druhej strane planéty. Do cloudu sa môžete dostať cez mobilné zariadenia, a tak napríklad upravovať úlohy či kontrolovať agendu doma vo firme.

4. Stratený notebook nie je problém
Ukradnutý či stratený počítač už nemusí predstavovať bezpečnostné riziko. Údaje, ktoré by niekto mohol zneužiť alebo ku ktorým sa chcete spätne dostať, sú bezpečne uložené mimo neho na internete.

5. Okamžité zdieľanie
Celej firme môžete ihneď poslať obrovské súbory na stiahnutie alebo im formou prezentácie ukázať novú stratégiu spoločnosti. Stačí ich len raz nahrať do vášho cloudu, kde ho nájdu všetci ostatní.

01 - Modified: 2006-10-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Otvorili cestu
01 - Modified: 2024-04-10 11:29:48 - Feat.: - Title: Hromadné prepúšťanie v Bratislave: O prácu majú prísť stovky zamestnancov IBM 02 - Modified: 2023-05-02 11:32:53 - Feat.: - Title: IBM prepustí až tretinu z 26-tisíc pracovníkov. Nahradí ich umelá inteligencia 03 - Modified: 2023-03-08 10:57:19 - Feat.: - Title: Dokážeme to spoločne 04 - Modified: 2023-01-26 07:50:39 - Feat.: - Title: Technologická firma IBM prepustí 3 900 zamestnancov, zbavuje sa niektorých aktív 05 - Modified: 2023-02-07 17:06:24 - Feat.: - Title: Microsoft rozširuje vzdelávacie programy
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 05:40