StoryEditor

Facebook najviac špehujú Američania

28.08.2013, 13:20
Na polovicu všetkých sledovaných ľudí sa v uplynulom polroku pýtala americká vláda.

Facebook dodržal slovo a išiel s kožou na trh. Zverejnil správu, ktorá odhaľuje počet žiadostí jednotlivých krajín o dáta svojich používateľov. Nejde pritom o zanedbateľné čísla. Za prvý polrok prijala najväčšia sociálna sieť až 38- tisíc podnetov zo 71 krajín sveta.

Vyše polovica z nich smeruje z Bieleho domu, slovenská vláda sa o svojich obyvateľov zatiaľ nezaujímala. "Transparentnosť a dôvera sú základné hodnoty Facebooku. Snažíme sa ich pretaviť do všetkých našich služieb, vrátane reagovanie na vládne požiadavky," povedal právnik Facebooku, Colin Stretch.

Dáta nad zlato
Čísla prichádzajú krátko po obvineniach, že Facebook ochotne poskytuje bezpečnostným agentúram citlivé dáta. „Chceme, aby naši používatelia pochopili povahu a rozsah požiadaviek, ktoré dostávame,“ bráni sa Stretch.

Podľa správy Facebook vyhovel takmer 80 percentám žiadostí, ktoré podrobne preskúmal. Väčšina z nich sa týkala trestnej činnosti, napríklad lúpeží a únosov. „Ide najmä o poskytnutie základných údajov o odberateľovi, ako sú meno, adresa a doba, za ktorú službu využíva. Iné žiadosti môžu požadovať protokoly IP adresy alebo skutočný obsah účtu,“ vysvetľuje Stretch s tým, že pri vybavovaní žiadostí postupujú podľa prísnych kritérií. „Mnohé z nich vraciame, ak zistíme nedostatky.“ Detaily jednotlivých žiadostí zverejnené neboli, v budúcnosti sa to však plánuje.

Poliaci s odretými ušami
Zaujímavosťou je, že slovenská vláda zatiaľ od Facebooku nijaké údaje nevyžadovala. O niečo viac skúseností má susedné Poľsko, ktoré sa pýtalo na vyše 150 svojich občanov. Sociálna sieť však vyhovela len necelým desiatim percentám jeho žiadostí. Z okolitých krajín boli vo vymáhaní údajov najúspešnejší Česi. Získali informácie až o 60 percentách občanov, ktorí im boli podozriví.

Rekordéri v špehovaní občanov
Počet vyžiadaných účtov a v zátvorke podiel úspešných žiadostí v percentách
Spojené štáty americké 20 000-21 000 (79%)
India 4 144 (50%)
Spojené kráľovstvo 2 337 (68%)
Taliansko 2 306 (53%)
Nemecko 2 068 (37%)
Francúzsko 1 598 (39%)
Poľsko 158 (9%)
Rakúsko 41 (17%)
Maďarsko 24 (36%)
Česko 13 (60%)
Slovensko 0
Ukrajina 0
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 04:49