StoryEditor

Microsoft zabil Internet Explorer a ukázal revolučný Windows 10

22.01.2015, 00:51
Autor:
dpidpi
Budete ho ovládať hlasom, ale aj stylusom. Nový Windows dostal konečne špičkové funkcie.

Microsoft sa po rokoch opäť poučil a ukázal Windows, ktorý by chcel mať vo svojom počítači každý. Žiadne pokusy s dizajnom a ani odoberanie či „skrývanie“ funkcií. 

Okrem toho sa Microsoft inšpiroval Applom a sprístupní svoj Windows 10 zadarmo pre všetkých, kto už má prechádzajúcu verziu Windows 8.1 alebo dokonca aj Windows 7. Avšak musíte si svoj systém po vydaní nového Windowsu 10 aktualizovať do jedného roka. *

Raketový úspech

Dá sa odhadovať, že Microsoft týmto krokom prakticky zabezpečil raketový nástup nového Windowsu do praxe. Na jeseň bude zadarmo dostupný pre stovky miliónov počítačov. Okrem toho si zabezpečil to, že používatelia budú ľahšie a rýchlejšie prechádzať na ďalšie nové verzie.  

Obrovskou novinkou nového systému je, že Microsoft „zabije“ svoj neslávne známy prehliadač Internet Explorer. Nový prehliadač dostal zatiaľ pracovné meno Spartan. Ten začína podobne ako v minulosti Chrome. Bude to jednoduchý, rýchly prehliadač, no dostal aj neobyčajnú funkciu. 

Napríklad ak máte dotykový displej, dokážete si na stránku poznačiť prstom alebo stylusom nejaký text, ktorý naň rukou napíšete. Napríklad ako na telefónoch Samsung Galaxy Note. Spartan má však aj použiteľnejšie vychytávky. 

Ak do prehliadača napíšete „Weather“, ukáže vám ešte bez prístupu na inú stránku aktuálne počasie v malom vyskakovacom okne. Rovnako to funguje aj s inými výrazmi. Nový prehliadač je výborným doplnkom do nového Windowsu. 

Počítač môžete ovládať hlasom

Microsoft sa však nie len inšpiroval, ale aj inovoval. Zatiaľ čo Apple ešte Siri do počítačov nepustil, Microsoft svoju vlastnú hlasovú asistentku už áno. Coratana bude súčasťou Windowsu 10. Počítač tak prakticky budete môcť ovládať aj hlasom. 

Na prezentácii bolo demonštrované, že Cortana bez problémov vyhľadá napríklad v počítači špecifické súbory s prezentáciami, fotografie alebo napíše mail, zatiaľ čo vy pracujete v Exceli. Všetko jednoducho a rýchlo. 

Microsoft okrem toho pridal do Windows 10 aj želané tlačidlo Štart. Pred pár rokmi ho zrušil so slovami, že ho takmer nikto nepoužíval. 

Nové tlačidlo Štart nahradí na bežných počítačoch viac-menej odmietanú ponuku dlaždíc, ktoré sa nestretli s pozitívnym ohlasom. Najmä na počítačoch bez dotykovej obrazovky, kde stavali klávesnicu a myš do pozadia. 

Windows bude sledovať, čo hráte

Windows 10 bude však iný. Do popredia sa opäť dostane klasické ovládanie. Ponuku s dlaždicami budú vidieť najmä majitelia konvertibilných tabletov. Systém sám rozpozná, kedy je k nemu pripojená aj klávesnica a tomu prispôsobí aj ovládanie. 

Keďže PC je platforma, kde sú veľmi obľúbené aj hry, Microsoft prišiel s novou aplikáciou Xboxu, ktorá sleduje, čo hráte alebo čo hrajú vaši priatelia. Podobne ako Steam. Microsoft navyše pripravil aj možnosť streamovať hry z Xboxu do počítača. 

Windows 10 sa však bude týkať aj mobilných telefónov. Tie prinesú vďaka spoločným aplikáciám dokonalejšie prepojenie s počítačom. 

Tlačová konferencia priniesla aj iné prekvapenia. Microsoft ukázal vlastnú obrovskú obrazovku, ktorá bude pracovným nástrojom najmä vo firmách, a tiež predviedol úžasné okuliare. 

Windows 10 je novým začiatkom

Takzvané HoloLens sú vlastne okuliare, ktoré majú vytvárať „hologramy“. Prakticky sa jedná o okuliare, ktoré pracujú vo veľmi pokročilom režime s rozšírenou realitou. Podobne ako Epson Moverio, ktoré sme testovali (viac tu). 

Cez okuliare sa tak pozeráte cez priehľadný displej, kde okolo seba môžete vidieť rôzne predmety. HoloLens rozoznávajú ruky, majú spolupracovať s počítačom úplne bezdrôtovo a všetok výpočtový výkon je ukrytý vo vnútri. 

Na záver prišiel na pódium šéf Microsoftu Satya Nadella a oznámil, že Microsoft chystá nové výrobky na trh, napríklad ako špičkové smartfóny. Rovnako ubezpečil, že Microsoft neberie na ľahkú váhu, že Windows používa na svete jeden a pol miliardy ľudí, a navyše chce, aby ľudia mali Windows radi. 

Podľa noviniek, ktoré boli uvedené na tlačovej konferencii, sa zdá, že to neboli prázdne slová a štart nového Windowsu 10 bude určite niečim výnimočným. 

Snímky: Reuters, archív

Zdroj: cnet.com, theverge.com, 

* informácia o dostupnosti Windows 10 bola upravená

01 - Modified: 2007-02-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: O líbyjskej rope rozhodne komisia
01 - Modified: 2023-02-07 17:06:24 - Feat.: - Title: Microsoft rozširuje vzdelávacie programy 02 - Modified: 2021-10-05 12:04:55 - Feat.: - Title: Microsoft spustil nový operačný systém Windows 11 03 - Modified: 2020-12-18 17:21:19 - Feat.: - Title: Desať vychytávok Windowsu 10, o ktorých možno neviete 04 - Modified: 2019-11-12 10:56:59 - Feat.: - Title: Kvíz, ktorý vás aj niečo užitočné naučí. Poznáte klávesové skratky? 05 - Modified: 2019-11-11 11:02:10 - Feat.: - Title: Najlepšia klávesová skratka, ktorú nepoznáte. Snímku obrazovky orežete za sekundu
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 13:34