StoryEditor

Zabudnite na Full HD. Toto sú televízory zajtrajška

24.10.2013, 04:09
Boli sme si pozrieť výrobu televízorov, ktoré už dnes využívajú nový štandard. Oboznámte sa s pojmom: 4K.

Je skoré ráno a my dostávame posledné inštrukcie, ako sa máme pri výrobnej linke správať a na čo si dávať pozor. Výslovne je zakázané fotografovanie a až po podpísaní vyhlásenia vstupujeme do hál, kam sa bežný človek nedostane.

Spoločnosť Panasonic nám vo svojom závode v Plzni ukázala, ako sa skladajú televízory v hodnote niekoľkých tisícok eur. Ich najväčšou devízou je obrazovka s rozlíšením 4K alebo inak povedané Ultra HD. Na porovnanie, displej obsahuje až štyrikrát viac zobrazovacích bodov než Full HD. Výsledný obraz je tak omnoho jemnejší a dokonalejší.

Keďže ide o spoločnosť z Ázie, popravde, čakal som „smrteľné tempo“ pracovníkov za pásom. Opak bol však pravdou. Najlepšie kúsky techniky sú skladané veľmi precízne a vyzeralo to, že zamestnanci sa príliš nenaháňajú.

Veľké televízory, ktoré sa celé skladajú ručne, sú len pomaly posúvané na špeciálnych vozíkoch. Výroba špičkových 4K televízorov, ktorá trvá približne 30 minút, má viacero prísne strážených tajomstiev. Napríklad panely sú kvôli kvalite testované a zohrievané určitý čas na neznámu teplotu.

Celý proces je niekoľkonásobne kontrolovaný, avšak aj tu sa môže stať chyba. A tak na obrazovkách vidia pracovníci okrem denného plánu aj to, komu naposledy spadla skrutka na obrazovku a akú škodu tým spôsobil. Spoločnosť v Plzni okrem 4K televízorov vyrába aj iné modely, napríklad menšie LCD či obrovské plazmy. Na otázku, či sa ich výroba končí, však nebola konkrétna odpoveď. Panasonic ako líder v tejto oblasti iste ťažšie znáša prepady predajov za posledné roky.

Najväčší televízor, ktorý sa tu vyrába, dosahuje uhlopriečku 103 palcov, teda 261 centimetrov, a za deň ich zamestnanci podľa objednávky zmontujú päť až desať. Je to prakticky druhý najväčší televízor, ktorý Panasonic ponúka a stojí niekoľko desiatok tisíc eur.

Slováci sú všade

Závod okrem skladania súčiastok navyše vyrába aj základné dosky pre televízory, ktoré sú vlastne tou najdôležitejšou súčasťou moderných TV. Prakticky konkurenčné značky môžu používať aj rovnaký zobrazovací panel, no gro tvorí práve systém, ktorý ho ovláda. Možno o tom ani neviete, no ak pozeráte na vybrané druhy Panasonic televízorov, máte pred sebou obrazovku od LG.

Okrem faktu, že sa v Plzni používajú najmodernejšie stroje na výrobu televíznych súčiastok, som sa dozvedel, že v danom závode pracuje aj množstvo Slovákov. Teda aj príkladné referenčné modely, za ktoré sú často televízory od Panasonicu považované, vznikajú tiež pomocou slovenských rúk.

Snímky: Panasonic, cnet.com

01 - Modified: 2005-08-05 10:06:22 - Feat.: 0 - Title: Šatan novou posilou Islanders
01 - Modified: 2023-09-26 15:00:49 - Feat.: - Title: Na strednej škole v Plzni unikla neznáma látka, evakuovali štyristo ľudí 02 - Modified: 2023-09-13 08:40:05 - Feat.: - Title: VIDEO Česká väznica plná pervitínu sa objaví v sérii na Netflixe. Tá ukazuje najtvrdšie väzenia na celom svete 03 - Modified: 2023-08-10 09:00:00 - Feat.: - Title: Kreativita mu rozhodne nechýba. Bezdomovec z Plzne sa rozhodol prečkať noc vo verejnej sušičke na prádlo 04 - Modified: 2023-05-18 11:38:18 - Feat.: - Title: Panasonic plánuje minimálne dve nové továrne na batérie v Severnej Amerike 05 - Modified: 2023-01-18 12:47:12 - Feat.: - Title: Česká rieka vyplavila zohavené telo Slováka. Muž nemal hlavu ani genitálie
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 17:50