StoryEditor

BlackBerry porazí v biznise aj slávny iPhone

16.04.2015, 11:00
Odvážny, ale napriek tomu veľmi elegantný dizajn, štvorcový displej a hardvérová klávesnica, ktorá súčasným telefónom chýba. BlackBerry Passport.

Odvážny, ale napriek tomu veľmi elegantný dizajn, štvorcový displej a prvok, ktorý súčasným telefónom chýba. BlackBerry Passport sa totiž môže ako jeden z mála pochváliť klasickou hardvérovou, čiže tlačidlovou, klávesnicou. A toto je v súčasnosti jediný zástupca v top segmente, ktorý vám túto možnosť vôbec ponúkne. Skrátka nemá konkurenciu. 

Špecialitou BlackBerry sú už roky biznis telefóny. Síce túto spoločnosť trend smartfónov s veľkou obrazovkou a operačným systémom Androidom či iOS takmer položil, stále dokáže ponúknuť to, v čom je najlepšia. A tým je komunikácia. 


Prečítajte si aj: Toto je 5 najlepších biznis smartfónov. Drahé, ale aj cenovo dostupné


Foto: Flickr - Maurizio Pesce
 

Späť k počiatkom

Síce to vždy chce trochu cviku, naučiť sa písať na klávesoch po rokoch na telefóne s dotykovou obrazovkou, no výsledok by mal stáť za to. Pre maily, správy či chat  je to pre mnohých používateľov neoceniteľná pomoc. Klávesnica na Passporte má v základe tri riadky. Tie sa však dajú ešte rozšíriť o ďalšie znaky na displeji. 

A práve displej je ďalšia špecialita. Má 4,5 palca, ale špeciálny pomer strán, ktorý je vlastne štvorec. Na obrazovku sa tak do riadka zmestí viac obsahu a textu. Jednoduchšie sa editujú tabuľky a prehľadné je aj napríklad prezeranie emailov. Displej je, samozrejme, pod odolným sklom a má vysoké a netypické rozlíšenie – 1 400 × 1 400 pixlov. 

 

Gestá sú základ

BlackBerry Passport poháňa špeciálny operačný systém, ktorý poskytuje pri ovládaní „jednoduché skratky“. Cez gestá na displeji môžete telefón jednoducho odomknúť či zobraziť si všetky aktuálne spustené aplikácie. Špecialitou telefónu je takzvaný BlackBerry Hub, kde sa vám zobrazujú všetky dôležité informácie vrátane komunikácie. Ihneď tak napríklad máte prehľad, kto sa s vami chcel skontaktovať. 

Svet smartfónov však dnes ovládajú najmä aplikácie. Samotné BlackBerry ich síce mnoho nemá, no dokáže kľúčovú vec. A to spúšťať tie androidové, ktorých sú tisíce. Passport dostal prístup do špeciálneho obchodu Amazonu, kde nájdete takmer všetky populárne aplikácie. Ak ste však šikovný, dostanete do telefónu aj základný obchod pre všetky smartfóny s Androidom – Google Play, kde sú takmer všetky aplikácie, no nie je to podporovanou funkciou. Platí však, že niektoré nedostupné aplikácie budú slabosťou tohto biznis smartfónu. Od batérie zázrak čakať nemusíte, no deň s vami určite zvládne. Ak nepatríme medzi ľudí, ktorí majú v ruke telefón každých päť minút, dotiahnete to aj na dva dni bez dobíjania. 

Fotoaparát neprekvapí, hardvér poteší

Ďalšou slabosťou, ktorá však nie je rozhodujúca pri biznis telefóne, je fotoaparát. Má síce 13 Mpx čip, ktorý dokáže používať optickú stabilizáciu a snímať plynulé Full HD video so 60 snímkami za sekundu, ale nie je to špička. Je dobrý, no rozhodne sa nezaraďuje medzi fotomobily. 

Čo sa týka hardvérovej výbavy, Passport patrí medzi výkonné mobilné telefóny na trhu. Poháňa ho totiž štvorjadrový procesor zo spoločnosti Qualcomm. Tomu navyše pomáhajú aj slušné 3 GB pamäte RAM a grafika Adreno 330. Tieto údaje znamenajú, že takmer všetko vám na Passporte pôjde plynulo a spoľahlivo. Toto BlackBerry patrí tabuľkovo medzi najlepšie smartfóny na trhu.

Passport je tak vďaka unikátnej konštrukcii, dizajnu či možnostiam jedným z najlepších smartfónov pre biznis, ktorý si môžete vybrať. Stačí si chvíľku zvyknúť na nový typ ovládania a pripraviť sa na obmedzenie pri aplikáciách. 

01 - Modified: 2007-05-11 08:41:00 - Feat.: 0 - Title: Dzurindovi v Nemecku udelia Medzinárodnú cenu F.A. Hayeka
01 - Modified: 2022-02-13 10:01:11 - Feat.: - Title: Retro recenzia: Pozrite si netradičný telefón. Legendárna firma už skončila s jeho podporou 02 - Modified: 2022-02-03 09:06:05 - Feat.: - Title: Koniec jednej éry. BlackBerry necháva časť svojich mobilov napospas osudu 03 - Modified: 2022-01-03 13:30:46 - Feat.: - Title: Kedysi im patrila významná časť trhu. Čo sa stalo s BlackBerry? 04 - Modified: 2021-02-15 10:49:58 - Feat.: - Title: BlackBerry chystá nový smartfón. Typická klávesnica má byť samozrejmosťou 05 - Modified: 2020-08-19 21:38:22 - Feat.: - Title: BlackBerry ohlasuje návrat. Chýbať mu nebude typická črta
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 20:37