StoryEditor

Samsung ukázal špičkový supertelefón. Takto môže poraziť iPhone

02.03.2015, 02:25
Svetová premiéra Galaxy S6 ukázala, že Samsung radikálne mení stratégiu, a ide opäť správnym smerom.

 

 

 

Oblý displej, špičkové špecifikácie a úplná zmena stratégie. Nový Samsung Galaxy S6 konečne vyzerá ako vlajková loď, má prémiový dizajn a prvotriedne spracovanie.

To, čo Samsung dnes ukázal v Barcelone, ťažko nájdete u konkurenta v radoch Androidu. Navyše ukázal dve verzie, základnú a Edge so zahnutým displejom. 

 

Dá sa však predpokladať, že juhokórejská spoločnosť si za novinku nechá aj slušne zaplatiť. Oficiálna cena nebola ani len spomenutá, no odhaduje sa, že základný Samsung bude stáť 700 až 750 eur. 

Ak chcete špecialitu so zahnutou obrazovkou, cena bude ešte o 100 eur vyššia. Avšak základná verzia už nie je len malých 16 GB, ale priamo až 32 GB. Do telefónu tak uložíte omnoho viac fotografií, videí či dokumentov. 

Studená sprcha a facka

To však odkazuje aj na skutočnosť, ktorá bude mnohých používateľov veľmi „bolieť“. Samsung vo svojej novej vlajkovej lodi už nebude podporovať microSD karty. Má len svoju vlastnú vstavanú pamäť. Čo je prakticky pre chod telefónu len plusom. Bude rýchlejší.

Pre všetkých, ktorí boli roky zvykutí na malé a lacné rozšírenie pamäte pre fotografie a videá, to bude však horšie. Ja tento krok negatívne nehodnotím. Rovnako druhým pomerne radikálnym krokom pre niektorých zabudovaná batéria.

Doteraz ste si v každom Samsungu mohli okamžite vymeniť batériu, na čo narážali aj reklamy pri minulej vlajkovej lodi. Dnes je tomu koniec. 

Za obeť tejto funkcii padol dizajn, ale aj nová dostupná technológia. Samsung Galaxy S6 totiž už kedykoľvek dobijete bezdrôtovo. Teda ak máte špeciálnu nabíjačku, a tá najpravdepodobnejšie obsahom balenia S6-tky nebude. Avšak aj nevyberateľnú batériu hodnotím pozitívne. Konštrukcia telefónu je vďaka tomu veľmi pevná a obalená v kove. 

Konečne niečo, načo sa dá pozerať

Niektoré časti, ako vidíte na fotografiách, akoby vypadli iPhonu z oka. Dizajnovo je však novinka míľovými krokmi pred predchádzajúcim modelom. Galaxy S6 navyše ale nebude, práve kvôli prepracovanému vzhľadu, ani vodeodolná ako v minulosti. 

No na druhú stranu je tenšia než iPhone 6. Ale len o milimeter, a to pri verzii, ktorá nemá zahnutý displej. Oba nové Samsungy majú rovnakú výbavu. 

Zo špecialít, ktoré priniesli, sú pre používateľov najzaujímavejšie napríklad rýchlo nabíjanie telefónu. Podľa Samsungu sa nová S6 dobíja najrýchlejšie na svete. Za 10 minút ho nabijete na štvorhodinové používanie. 

„Galaxy S6 a Galaxy S6 Edge majú najlepšiu obrazovku na svete,“ povedal Justin Denison zo Samsungu. Super AMOLED obrazovka s veľkosťou 5,1 palca a rozlíšením 1440 x 2560 pixelov má byť to najlepšie, čo nájdete v mobilných telefónoch. 

Navyše ak si zakúpite model so zahnutou obrazovkou, máte ďalšie funkcie navyše. Napríklad notifikácie, rýchle zapínanie aplikácií či vyvolávanie kontaktov. Zaoblený displej vyzerá skutočne výborne a má zmysel.

Prehľadný systém

Okrem iného sa Samsung pochválil aj vlastným osemjadrovým procesorom, ktorý má byť najvýkonnejší v mobilných telefónoch. Prepracovaním prešla aj kamera. Tá dokáže snímať výborné zábery za zlých svetelných podmienok dokonca tak dobre, že Samsung na tlačovej konferencii otvorene porovnával s iPhonom 6 Plus. 

Ďalšou supernovinkou je Samsung Pay. Teda takmer totožný systém platenia mobilným telefónom, aký má Apple. Len s rozdielom, že ten sa volá Apple Pay. Kedy a kde ho Samsung spustí, neoznámil. 

Okrem nového dizajnu v telefónoch sa zmenil aj dizajn prostredia. Samozrejmosťou je nový Android, no Samsung mal konečne upraviť svoju verziu TouchWizu. Systém je prehľadnejší a svižný, no či je tomu skutočne tak, ukážu až prvé testy. 

To, čo Samsung ukázal, má zmysel. Je to skutočná evolúcia, ktorá naznačuje, kam sa bude uberať priemysel mobilných telefónov. A tým sú mobilné platby, zahnuté displeje a dokonalejšie fotoaparáty. 

Po osobnej skúsenosti hodnotím Galaxy S6 veľmi kladne a mám z neho oveľa lepší dojem, ako z predchádzajúceho modelu S5. Dá sa povedať, že Galaxy S6 bude motorom, ktorý reálne môže zastaviť prepad tržieb a dostať Samsung tam, kde bol. Ak úplne neprestrelí cenu a nebude si za Galaxy S6 pýtať viac, než za nový iPhone. 

Náklady redaktora v Barcelone hradí spoločnosť Samsung

Snímky: Autor

01 - Modified: 2007-03-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V skratke
01 - Modified: 2024-04-15 11:24:33 - Feat.: - Title: Samsung získa od Spojených štátov miliardy dolárov, má rozšíriť závod na výrobu polovodičov v Texase 02 - Modified: 2024-04-15 07:30:02 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov klesá. Apple zaostáva v predajoch smartfónov za Samsungom 03 - Modified: 2024-04-11 08:19:21 - Feat.: - Title: Na tovar z Temu sme sa dívali s hrôzou. Značková konkurencia je úplne inde 04 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Vyklápací smartfón, ktorý stojí polovicu ceny Z Flipu od Samsungu? Áno, ale nákup nebude jednoduchý 05 - Modified: 2024-04-10 14:00:00 - Feat.: - Title: Samsung obmedzí procesory od konkurencie. Použije svoje vlastné
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 20:22