StoryEditor

Apple predstavil plastový iPhone (video)

10.09.2013, 12:45
Sledovali sme online | Dnes je zlomový deň pre Apple. Prvýkrát predviedol svetu dva rôzne iPhony naraz.

Apple nakoniec všetky dohady potvrdil a v skratke ničím neprekvapil. Ukázal iPhone 5C, ktorý je vyrobený z jedného kusu polykarbonátu. Dostupný bude v piatich farbách spolu s rôznym špeciálne vyrobeným príslušenstvom. iOS 7 bude dostupný na stiahnutie už od 18. septembra. Spolu s tým dátumom Apple poskytne svoje aplikácie ako iMovie či Pages úplne zdarma. 

https://www.youtube.com/embed/gyarolYre3M

Plastový iPhone 5 = iPhone 5C

Zaujímavosťou však je, že ponúkne rovnaký používateľský komfort ako súčasný iPhone 5. Jeho hardvér je prakticky totožný, len je vložený v rozdielom tele. Nepôjde tak určite o žiadny druhoradý produkt, ale o smartfón s vysokým výkonom. Mnoho používateľov ale môže odradiť plastové telo, a tak si musia priplatiť za prémiový iPhone 5S, ktorý opäť posúva hranice, tento raz v bezpečnosti. 

Procesor - A6  (dvojjadrový)

 

Fotoaparát - 8 Mpx , Full HD video

 

Displej - 4 palcový, Retina, 1 136 x 640 bodov

 

Hrúbka - 8,9 mm

 

Hmotnosť - 132 gramov

 

Farby - biely, rúžový, žltý, modrý, zelený

 

Cena - 599 eur 16 GB , 699 eur 32 GB

(zdoj: apple.de) 

 

Zafírové sklo a dokonalejší fotoaparát = iPhone 5S

Skutočné pokračovanie iPhonu 5 je vo viacerých momentoch jedinečné. Apple ako prvý integroval do smartfónu pokročilý 64 bitový čip, ktorý disponuje aj lepším grafickým jadrom. Apple propaguje, že vďaka nemu bude možné vytvárať náročnejšie hry či aplikácie. Skvelým príkladom má byť aj fotoaparát. Ten dokáže zachytávať 10 snímok za sekundu v plnom rozlíšení či HD video so 120 snímkami za sekundu. Po nahraní videa môžete jednoducho zvoliť, ktorú jeho časť chcete štvornásobne spomaliť. Čip má rovnako pôsobiť aj na batériu, ktorá však podľa údajov dosahuje približne rovnakú výdrž ako pri iPhone 5. Otázne je aj to, či pri plnom výkone nebude nový čip A7 náročnejší na batériu a nevybije ju skôr než predchodca. 

https://www.youtube.com/embed/BAUs09jJZQQ

 

Sleduje váš pohyb

Novinkou je aj coprocespr M7, ktorý bude zachytávať v spolupráci s aplikáciou Nike + vašu pohybovú aktivitu. Obsahovať má množstvo senzorov a dokáže rozoznať, kedy chodíte alebo sa veziete v aute. Nová iSight kamera zostala na rozlíšení 8 Mpx. Apple nechcel zväčšiť počet Mpx, ale zväčšil celkovú veľkosť čipu a zapracoval na dynamickom rozsahu či stabilizácii obrazu. 

iPhone 5S prinesie do oblasti telefónov ďalšiu úroveň bezpečnosti. Nebude síce prvý telefón, ktorý je osadený čítačkou odtlačkov prstov, no Apple ju integroval spolu so systémom. Bezpečnosť je veľkou témou súčasnosti, a tak Apple uisťuje, že biometrické údaje (odtlačky prstov) zostanú zakódované len v telefóne. Rovnako sa nemajú nikdy dostať na servery Apple alebo kdekoľvek inam. Snímač umiestnený v tlačidle pod obrazovkou je chránený zafírovým sklom, ktoré je teoreticky nemožné poškriabať. Jedinou výnimkou je diamant.

https://www.youtube.com/embed/Fv5xk_f8qlo

Snímač je schopný prečítať odtlačok prstu okamžite a z ktoréhokoľvek uhlu a v akomkoľvek náklone prstu. Majiteľ iPhone 5S si môže do systému uložiť viacero svojich prstov, napríklad palec a ukazovák. Pomocou kontroly snímania odtlačkov prstov bude napríklad možné kupovať aplikácie v App Store. 

Na Slovensku až v zime

Zmenou je aj dostupnosť novinky. Obmenou prešla čierna verzia, ktorá bude mať šedý hliníkový obal, úplnou novinkou je zlatá verzia. Zlou správou pre fanúšikov je ale dostupnosť novinky. Tá bude na Slovensku až v priebehu decembra. Na kľúčové trhy ako USA, Čína, Veľká Británia či Nemecko sa dostane novinka už o budúci týždeň, a to za približne rovnakú sumu ako sa predával iPhone 5. 

Procesor - A7  (64 bit)

 

Fotoaparát - vylepšený 8 Mpx , Full HD video, 120 snímkov pri HD 

 

Displej - 4 palcový, Retina, 1 136 x 640 bodov

 

Hrúbka - 7,6 mm

 

Hmotnosť - 112 gramov

 

Cena - 699 eur 16 GB, 799 eur 32 GB, 899 eur 64 GB

(zdroj: apple.de)

 


 

20:15 Tlačová konferencia sa skončila

Tim Cook uzavrel tlačovkú konferenciu, ďakujeme za pozornosť.

20:07 Na Slovensku až v decembri

Apple oznámil dostupnosť, kde je možné iPhone 5C predobjednávať už od 13. septembra. Štart predaja sa uskutoční v Číne. iPhone 5S sa k nám dostane až behom decembra. Deväť vybraných krajín ho obdrží už 20. septembra. Najbližšie je Nemecko či Francúzsko. 

20:06 Poznáme ceny

Zdá sa, že cenová ponuka bude pre USA rovnaká ako pre iPhone 5 pred rokom. Za 16 GB verziu zaplatia 199 dolárov, za 32 GB 299 dolárov a za 64 GB 399 dolárov.

20:05 iPhone 5S sníma odtlačky prstov

Apple integroval do tlačidla nový snímač odtlačkov prstov, ktorý prečíta údaje z akéhokoľkvek uhlu a v dostatočnom rozlíšení. Pomocou neho bude možné napríklad platiť za aplikácie. 

19:52 Dokonalejší fotoaparát

Novinka od Apple dostane fotoaparát s optickou stabilizáciou obrazu, možnosťou snímať 10 snímok za sekundu. Objavila sa hláška „väčšie pixely - lepšie fotky“, teda neočakáva sa nárast z ôsmich megapixelov. Kamera bude ďalej zachytávať videá v HD pri 120 snímkoch za sekundu, čo umožní vytvárať spomalené videá. Zmenil sa aj LED blesk, ktorý má pomôcť kvalitnejším snímkam. Objektív dostal vyššiu svetelnosť (2,2) a senzor sa zväčšil o 15 percent. 

19:45 Apple sa inšpiroval Samsungom

iPhone 5S bude obsahovať špeciálny čip M7, ktorý bude zaznanemávať vašu pohybovú aktivitu počas dňa. Systém bude spolupracovať s aplikáciou Nike+. Ukazuje sa aj, že nový iPhone 5S dostal obrovský nárast výkonu. Oproti prvej verzii sa procesor zrýchlil 40násobne a grafický čip 56násobne. Na snímkach nového telefónu je taktiež patrné, že sa zmenil home button. Očakáva sa potvrdenie snímača odtlačkov prstov. 

19:35 iPhone 5S bude v troch farbách a s dual LED bleskom

Klasický nástupca iPhone 5 sa už podľa dohadov označoval ako iPhone 5S. Všetky neoficiálne informácie sa teda potvrdili, dokonca aj tie o zlatej farbe. iPhone 5S bude dostupný v troch farebných vyhotoveniach. Ako prvý smartfón vôbec bude používať ako 64 bitový procesor a zrejme sa tak stane najvýkonnejším zariadením na trhu.  

Snímky: theverge.com

19:30 iPhone 5C je z plastu

Dohady sa potvrdili a iPhone sa rozdelí. „Tento rok nahradíme iPhone 5 nie jedným, ale až dvoma zariadeniami,“ povedal Phil Shiller. iPhone 5C je vyrobený z polykarbonátu a bude dostupný vo viacerých farebných kombináciách, konkrétne v piatich(zelená, biela, žltá, modrá a červená). Cena pri dvojročnom kontrakte má byť pre Američanov 99 dolárov pri 16 GB verzii a 199 dolárov pri 32 GB verzii.

Výbava telefónu má byť totožná s iPhonom 5. Teda 8 Mpx fotoaparát, štvorpalcová Retina obrazovka a procesor A6.

 

theverge.com

19:20 iOS 7 už 18. septembra

Nový operačný systém iOS 7 bude dostupný už od 18. septembra a samozrejme bude zadarmo. Stiahnuť si ho môžu majitelia iPhonov 4 a vyššie, iPadu 2 a vyššie, či iPadu mini a iPodu Touch piatej generácie. 

19:15 Tlačová konferencia začala

Apple sa rozhodol skomplikovať život novinárom a fanušíkom a po live streamoch, kde prestavil v minulosti iPhone 5, iOS 7 či nový Mac Pro túto tlačovú konferenciu online nevysiela ani pre majiteľov Apple zariadení. V súčasnosti Apple prezentuje svoje úspechy spojené s iTunes Festivalom, ktorý je možné sledovať online v 100 krajinách.

 


Novinky od spoločnosti Apple budú pre iPhone v celej jeho histórii najzásadnejšie. Nielenže dostane operačný systém, ktorý prvý raz kompletne zmení jeho podobu, jeho telofóny sa navyše rozdelia na dve produktové línie. Síce sa všetko nesie v rovine dohadov, no za posledné roky sú tieto zatiaľ neoficiálne informácie často skutočné a Apple ich na svojej tlačovej konferencii len potvrdí.

 

Prvýkrát z plastu

Obrovskou zmenou bude uvedenie lacného iPhonu 5C. Apple sa tak vlastne prispôsobí trhu a naskočí na trend Samsungu či HTC, ktoré svoje vlajkové lode vyrábajú aj v „lacnejšej verzii“. iPhone 5C by mal obsahovať štvorpalcový displej s rovnakou obrazovkou, ktorú poskytuje aj súčasný iPhone 5. Jeho hardvérová výbava bude na úrovni iPhone 4S, no bez používania hlasovej asistentky Siri. Rovnako bude telo iPhonu 5C vyrobené z plastu. Dostupný by mal byť až v piatich rôznych farbách za celkovú sumu približne 400 eur. Aké obmedzenia pripravil Apple iPhonu 5C, zatiaľ nie je zrejmé. Zariadenie však bude mať rovnaký dizajn ako klasický iPhone a, samozrejme, bude používať aj konektor Lighting.

Zoberie vám biometrické údaje

Od „drahého“ iPhonu sa čakávajú bežné fakty ako zvýšenie výkonu, zlepšenie výdrže batérie či dokonalejší fotoaparát. Novinkou však bude integrovanie čítačky odtlačkov prstov do hlavného tlačidla na čelnej strane. Technológia má prevyšovať súčasné čítačky najmä svojou rýchlosťou a spoľahlivosťou. Nemalo by sa tak stávať, že by používateľ čakal na skenovanie prsta. Najväčším vizuálnym rozdielom bude zrejme použitie dvoch LED diód na zadnej strane. Dizajn by mal zostať v totožnej forme ako iPhone 5. Displej tak ostane na úrovni štyroch palcov, otázne však zostáva jeho rozlíšenie. Apple ponúka rovnakú jemnosť displeja (326 ppi) už od čias iPhonu 4 a v súčasnosti zaostáva za konkurenciou. Do dvojice farieb iPhonov (čierna a biela) má podľa dohadov pribudnúť aj zlatá. Pôjde však len o farbu, nie vyhotovenie zo zlata, ako napríklad v minulosti ponúkala Nokia.

Možno už 25. septembra

Najväčšou renováciou od čias prvého iPhonu prejde aj operačný systém. iOS 7 ponúkne kompletne prepracované a nové vizuálne prostredie, ktoré bude mať mnoho nových možností a bude podporovať aj beh viacerých aplikácii súčasne. iOS 7 bude dostupný na stiahnutie pravdepodobne v deň vydania iPhonu 5C a 5S. Ten sa odhaduje na 25. septembra. V rovnaký deň by sa mohli začať predávať nové iPhony aj na Slovensku.

https://www.youtube.com/embed/UxaH7pn-t_k

Tvoria rady

Ako každý rok, aj tento sa už prví záujemcovia začali zhromažďovať pre obchodmi Apple. Chcú tak byť prví, ktorí si nový iPhone kúpia alebo niekoľkonásobne drahšie predajú.

Očakávajte náš online prenos tlačovej konferencie už o 19.00 hod.

Snímky: Reuters, Apple

menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 21:07