StoryEditor

Apple sa smeje z Microsoftu. Operačný systém ponúkne zadarmo

22.10.2013, 19:09
Apple predstavil nový, tenší iPad Air. Viac však prekvapil ponukou programov zadarmo.

Čo Apple predstavil? 

Pomerne klasická tlačová konferencia ukázala skutočne mnoho prekvapení. Tým najväčším sa však nestali ani nové iPady, ktorých aktualizácia bola prakticky očakávaná, ale nová cenová stratégia. 

Za nový operačný systém sa už nebude platiť

Apple bude distribuovať svoj operačný systém OS X pre počítače Mac zadarmo. A nezáleží na tom, či používateľ mal nainštalovanú poslednú verziu OS X. Cena za aktualizáciu sa v minulosti pohybovala na hranici 15 až 30 eur. Počítače, ktoré sa na nový systém aktualizujú, získajú mnoho nových funkcií, no navyše sa má zvýšiť ich výdrž a výkon.

Zadarmo sú aj aplikácie

Apple však okrem toho sprístupnil všetky aplikácie iLife (iPhoto, iMovie a Garage Band) a iWork (Pages, Numbers a Keynote) zadarmo. Navyše ich aktualizoval a posunul na 64 bitové verzie. Všetok nový softvér bude dostupný oddnes, a to rovnako pre iPhony, iPady či počítače Mac. Skrátka na poli Apple sa udiala malá revolúcia. 

To najlešpie od Apple

Profesionálny počítač Mac Pro, ktorý bude tým najlepším, čo vie Apple ponúknuť, dostal cenu a aj dátum predaja. Na pultoch predajní sa objaví v decembri s cenou od tri tisíc dolárov. Počítač je vhodný napríklad na editáciu 4K videa či pokročilú prácu s hudbou alebo fotografiami. Nový hardvér dostanú aj MacBooky Pro s Retina displejom, ktorým sa zvýšil výkon a zlepšila výdrž. Dokonca Apple zlacnil jeho 15 palcovú verziu. MacBooky Pro s Retina displejom budú rovnako dostupné už od dnešného dňa. Skôr však v USA, nie na Slovensku. 

Nová éra iPadu

Medzi najväčšie novinky iste patria aj nové iPady, kde veľká verzia získala nový názov. Takzvaný iPad Air bude len 7,5 mm hrubý a jeho hmotnosť dosiahne 400 gramov. Stáva sa tak najkompaktnejším veľkým tabletom. Apple výrazne zmenšil jeho rozmery a zvýšil jeho výkon. Retina obrazovka samozrejme ostala základom. Novým je 64 bitový procesor A7, ktorý má aj iPhone 5s. Očakávaný bol aj systém Touch ID, teda snímač odtlačkov prstov, ktorý sa ale nakoniec ukázal len ako podvrh. Apple ho neuviedol. iPad Air bude na Slovensku dostupný už od 1. novembra za cenu zrejme od 500 eur.

 

Malý - veľký iPad mini

Skutočne výrazným updatom prešiel malý iPad. Ten je vlastne kópiou veľkého brata. iPad mini dostal Retina obrazovku s rozlíšením 2 048 x 1 536. Poskytne tak najlepšiu obrazovku na trhu malých tabletov. Jeho hardvérová výbava je taktiež rovnaká ako pri iPade Air. Teda procesor A7 či 5 Mpx zadná kamera. Bude predávaný o sto eur lacnejšie ako klasický iPad Air. Jeho dostupnosť je oznámená vraj v priebehu novembra. 

Záznam z tlačovej konferencie


20:25 Tim Cook rekapituluje a ukončuje tlačovú konferenciu

V priebehu mesiaca a pol aktualizoval Apple takmer celé svoje portfólio. Na trh sa dostali iPhony a teraz nové iPady, Macbooky, aplikácie a operačný systém OS X Maverikcs.

20:20 Pad mini dostal Retinu diplej

2048 x 1536 je rozlíšenie, ktoré dostal nový iPad mini. Je to rovnaké rozlíšenie ako má iPad Air. Tak isto získal aj nový procesor A7 s 64 bitovou architektúrou. Nejedná sa tak o žiadneho slabšieho brata. iPad mini je zmenšenou verziou veľkého iPadu. Dostupný bude za 400 dolárov. Dodávaný bude v priebehu novembra. Predávať sa bude popri iPade mini prvej generácie.

20:15 Na Slovensku už 1. novembra

Dostal 64 bitový procesor, ktorý používa aj iPhone 5s. Jeho výkon je 8x vyšší než pri minulej generácii. Dostupná bude aj rýchlejšia Wi-Fi, lepší 5 Mpx fotoaparát s Full HD videom a 10 hodinovou výdržou. Jeho cena bude 500 eur.

20:08 Dnes je začiatok nového iPadu. Spoznajte iPad Air

„iPad sprostredkúva nový pohľad na svet.“ Apple vraj dnes ukazuje najväčší pokrok pri iPade. Má úplne nový dizajn, je ľahší a tenší. Dostal meno iPad iAir. Hrúbka je len 7,5 mm, čo je o 20 percent menej než predchádzajúca verzia. Hmotnosť dosahuje len 400 gramov, čo ho robí najľahším veľkým tabletom na svete.

20:03 A je tu iPad

Tim Cook ukazuje štatistiky predajov iPadu. Dodnes sa ich predalo okolo 170 miliónov

20:00 Všetky aplikácie sú zadarmo

Ťažko povedať, či má Apple už toľko peňazí, že na tom nezáleží, ale dnes uvoľnil približne 20 aktualizovaných aplikácií, ktoré boli v minulosti platené, no oddnes sú zadarmo. Na stiahnutie sú rovnako oddnes.

 

19:55 Takmer všetky aplikácie od Applu budú 64 bitové 

Apple prináša nové verzie iMovies, Garage Band a iPhoto. Rovnako pre iOs alebo aj OS X. Dostanú nový dizajn, budú rýchlejšie a rovnako získajú nové možnosti. Projekty tak môžete začať tvoriť napríklad na telefóne v novom iMovie, no dokončíte ho na počítači doma. Vďaka iClodu.

19:46 Aplikácie iLife

Apple prináša nové verzie iMovies, Garage Band a iPhoto. Rovnako pre iOs alebo aj OS X. Dostanú nový dizajn, budú rýchlejšie a rovnako získajú nové možnosti. Projekty tak môžete začať tvoriť napríklad na telefóne v novom iMovie no dokončíte ho na počítači doma. Vďaka iClodu. 

19:35 Počítač pre profesionálov Mac Pro sa dočkal predaja. Už v decembri

Najlepší počítač od Apple, ktorý bude tvoriť vrchol ponuky, vstupuje do predaja s cenou 3000 dolárov. Vhodný je na najťažie a najnáročnejšie procesy ako napríklad spracovávanie 4K videa, fotografov a hudobných producentov. Pracovať s ním majú už profesionálne filmové či hudobné štúdia. Vyrábať sa bude v USA. 

19:30 Nové MacBooky Pro s Retinou

Aktualizácie sa dočkali aj posledné MacBooky Pro s Retina displejom. Zvýšená je výdrž na deväť hodín, dočkali sa nových procesorov od Intelu a zrýchlenej pamäte. Ceny nových MacBookov s Retinou sú takmer totožné ako minulý rok. Zlacnenia sa dočkala 15 palcová verzia. Dostupné budú oddnes.

 

19:25 Apple sa smeje z Microsoftu. Svoj operačný systém ponúkne zadarmo

Malá revolúcia. Aj tak by sa to dalo nazvať. Apple ponúkne svoj nový operačný systém zadarmo. Čo je úplne neštandardné. Navyše nový operačný systém bude dostupný na stiahnutie už dnes. Používatelia nie sú nejako obmedzovaní. Teda nie je podmienkou mať počítač s posledným operačným systémom Mountain Lion.

19:20 Ukáža nového systému

Používatelia môžu používať Apple mapy či čítať knihy cez iBooks. Nové sú upozornenia, prepracovania sa dočkalo aj Safari či súborový systém, ktorý obsahuje tagy. Kalendár môže ukazovať miesta na mapách, kde sa majú udalosti konať spolu s počasím či vzdialenosťou od miesta konania.

19:15 Nový operačný systém pre počítače Mac

Počítače s novým operačným systémom majú dosahovať väčšiu výdrž. Pri novom MacBooku Air to má byť až o hodinu viac. Zmeny sa dočkal aj systém spracovania operačnej pamäte či integrovaných grafických kariet. V každom ohľade majú byť počítače s novým systémom rýchlejšie a „lepšie odladené“.

19:10 Reč je o počítačoch Mac

„Chceme vyrábať najlepšie počítače na svete.“ dodáva Tim Cook. Rekapituluje výhody tejto platformy. Označuje platformy konvertibilných notebookov.

19:03 Tlačová konferencia začala

Na pódiu je Tim Cook, výkonný riaditeľ spoločnosti Apple a začína rekapitulovať čísla. Štart iPhonu sa vraj podaril na jednotku. Spokojný je Tim Cook aj s tvrdením editora The Wall Street Journal, ktorý označil iPhone 5s za najlepší smartfón na trhu.

18:55 Sledujete online

Tlačovú konferenciu je možné sledovať v priamom prenose, pokiaľ vlastníte Apple TV alebo počítač Mac. Pozerať ju môžete na tejto adrese

 

Snímky: Reuters, Apple stream

01 - Modified: 2005-08-03 15:17:00 - Feat.: 0 - Title: Time Warner zaznamenal v 2. štvrťroku stratu 321 miliónov USD
01 - Modified: 2024-04-12 07:26:47 - Feat.: - Title: Apple čoskoro spustí výrobu čipov M4. Chce nimi vybaviť počítače Mac 02 - Modified: 2022-03-04 11:51:18 - Feat.: - Title: Rusi sa už neposadia do švédskych sedačiek v teplákoch od Nike. Svoju činnosť pozastavuje v Rusku aj Airbnb 03 - Modified: 2021-11-28 18:19:35 - Feat.: - Title: Hľadáte bezdrôtové slúchadlá? Tu je náš pestrý výber do 200 eur 04 - Modified: 2021-10-29 13:26:40 - Feat.: - Title: S týmito telefónmi spravíte najlepšie fotky 05 - Modified: 2021-08-09 07:56:35 - Feat.: - Title: Apple vyráža do boja proti pedofílii: V iPhonoch chce hľadať fotky zneužívaných detí
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 07:48