StoryEditor

Apple má mať záujem kúpiť Teslu, výrobcu elektromobilov

16.02.2014, 23:00
Autor:
dpidpi
Dohady rozvírilo spoločné stretnutie špičiek oboch spoločností.

Budúce ambície spoločnosti Apple majú byť zamerané na rôzne technológie, ktoré budú sledovať zdravie, systémy v autách či dokonca samotné elektromobily. Podľa správy denníka San Francisco Chronicle mal technologický gigant minimálne skúmať potenciál zakúpenia automobilky Tesla. 

Dokonca mali prebehnúť rokovania, na ktorých sa zúčastnil riaditeľ akvizícií za Apple, Adrian Perica a Elon Musk, výkonný riaditeľ Tesly. Stretnutia sa mal zúčastniť aj Tim Cook, ktorý je v súčasnosti výkonným riaditeľom spoločnosti Apple. „Práve najvyšší zastupitelia oboch spoločností majú ukazovať na dôležitosť rokovaní a eminentný záujem spoločnosti Apple o kúpu Tesly,“ uvádza denník. Čo by prakticky ani nebol problém. Odhadovaná hodnota Tesly je 25 miliárd dolárov, na čo by Apple so svojimi 158 miliardami na účtoch peniaze mal. 

Rokovania potvrdil nemenovaný zdroj až rok po ich ubehnutí. Odohrať sa mali takto začiatkom roka 2013. Oficiálne zastúpenie Tesly tvrdenia odmietlo komentovať a Apple na ne ani neodpovedal. Stretnutie však nemuseli mať podľa niektorých zdrojov macrumors.com len charakter zakúpenia celej spoločnosti, ale napríklad integrácie iOS produktov do Tesly. Apple v tom čase práve vytváral Siri či špecializované Apple mapy do áut. 

Tesla je ako Apple. V automobilovom priemysle

Nie je to ale po prvýkrát, kde sa spoločnosť Apple spomína so zakúpením výrobcu elektromobilov. Ešte koncom roka 2013 nastal malý mediálny rozruch, keď známy nemecký investičný analytik napísal otvorený list vedeniu Apple, aby kúpu tejto automobilky zvážila. 

Tesla je často označovaná ako Apple v automobilovom priemysle, dokonca táto spoločnosť pribrala viacerých zamestnancov práve od Applu. Má inovatívne produkty, ktorú chcú zmeniť svet, a tak predstava o tom, že Apple raz kúpi Teslu nie je vôbec pritiahnutá za vlasy. Navyše Steve Jobs už chcel navrhnúť vlastné auto iCar. 

Denník San Francisco Chronicle ďalej uvádza, že Apple v súčasnosti pokrýva množstvo patentov, ktoré súvisia s monitorovaním zdravotného stavu, napríklad srdcovo-cievnou činnosťou. Tie by sa mohli ukázať aj v hodinkách iWatch, o ktorých sa hovorí, že budú sledovať, podobne ako náramok Nike FuelBand, pohyb majiteľa a vyhodnocovať jeho kondíciu. Dokonca by systém mohol predpovedať infarkt či zlyhanie srdca.  

Zdroj: macrumor.com, sfgate.com

Snímky: Reuters, archív

01 - Modified: 2006-01-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Fopex Slovakia otvorí v Stakčíne novú halu
01 - Modified: 2024-04-24 07:23:20 - Feat.: - Title: Automobilke Tesla prudko padol zisk. Musk oznámil, že urýchli výrobu lacnejšieho elektromobilu 02 - Modified: 2024-04-23 15:39:06 - Feat.: - Title: Tesla zruší v megatovárni pri Berlíne tri percentá pracovných miest 03 - Modified: 2024-04-24 11:07:07 - Feat.: - Title: Tí, ktorí mu verili, dnes plačú. Ako nesadnúť Muskovi na lep 04 - Modified: 2024-04-22 09:46:46 - Feat.: - Title: Menej predajov, nižšie ceny. Tesla zlacnela na viacerých kľúčových trhoch 05 - Modified: 2024-04-22 09:06:00 - Feat.: - Title: Kým majitelia spia, Tesla vylepšuje. Nová aktualizácia prináša mnohé zaujímavosti
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 20:28