StoryEditor

Veľká recenzia iPhonu 6: Jeho hanbu skrýva aj Apple

25.09.2014, 00:00
Vyskúšali sme najočakávanejší mobilný telefón tohto roka. iPhone 6 priniesol veľké sklamanie, no ukázal aj to, že Apple sa podrobil konkurencii.

Myslím, že ak by Steve Jobs žil, nikdy by iPhone v takej podobe, v akej je teraz, nepustil do sveta. Je to otrepaná hláška, ktorú si môžete prečítať takmer pod každým článkom o iPhone, ale teraz je to vôbec po prvýkrát, keď si to myslím aj ja. On totiž dostal upadajúcu firmu do pozície najhodnotnejšej na celom svete. A to len preto, že produkty Applu boli vždy inovatívne a technicky na špičke.

Fotoaparát ako hanba?
Takže v prvom rade má iPhone 6 veľmi podivný dizajn zadnej strany telefónu. V kútiku duše som stále dúfal, že naživo bude telefón krajší než na všetkých fotografiách, ktoré som predtým videl. A nie, nie je. Napríklad nevzhľadné a hrubé plastové pásy, ktoré oddeľujú antény, zostali.

To, čo však naozaj prekáža a čo by Jobs určite nedovolil, je vytŕčajúci fotoaparát na zadnej strane. Či už z hľadiska dizajnu, alebo praktickosti. Ak ste čítali knihu alebo videli film, budete súhlasiť so mnou, že by určite skúšal dostať ten „foťák“ do tenkého tela až dovtedy, kým by tam jednoducho nebol. Okrem toho, ak sa pozriete na oficiálne snímky iPhonu 6 od Applu z bočnej strany, žiadny vytŕčajúci fotoaparát tam nie je. Žeby sa za to sami hanbili?



Začal som teda negatívne, ale presne taký bol môj prvý dojem. Viac-menej znechutený som vybral iPhone 6 z krabičky a sledoval, čo som to vlastne za 800 eur kúpil. Áno, presne tak. Ak ste si doteraz mysleli, že nás za články Apple platí, bohužiaľ, vašu konšpiračnú teóriu vyvrátim. Apple je asi najhoršia spoločnosť, ktorá Slovensko úplne ignoruje. To už skôr zoženiete na test telefón z Číny než nový iPhone.

Väčšie neznamená lepšie
Ale späť k smartfónu. Novinka dostala do vienka väčší displej, konkrétne 4,7-palcový, s ktorým je používanie zábava, ale aj trápenie. V prvom rade internet, fotografie alebo videá sa na veľmi kvalitnom displeji pozerajú výborne, no ovládanie jednou rukou je zložitejšie a ťažšie ako pri minulej generácii.

Na iPhone 6 sa lepšie píšu texty, a ak chcete kliknúť na vrchnú časť obrazovky, kam však takmer nedosiahnete, môžete využiť šikovné gesto. Stačí dvakrát kliknúť na základné tlačidlo a obrazovka spadne dolu. Je to geniálne riešenie, ktoré však po chvíli omrzí a radšej budete telefón prehmatávať, ako sa uklikať na smrť. Myslím, že rozhodnutie dať väčšiu obrazovku iPhonu len pomôže a osloví tak mnoho ďalších zákazníkov. Mne sa však telefón ovláda horšie.



Systém je vyladený na „jedna mínus“, ponúka množstvo nových funkcií, no stalo sa mi, že už nejaká tá aplikácia spadla. Okrem toho ak telefón zvoní, vy ho dvihnete a už dávate k uchu, zvoní ešte asi jednu sekundu. Nechápem prečo. Po čase som si všimol, že telefón zvoní, kým na obrazovke neprebehne krátka animácia s tlačidlom slúchadla. Je to veľmi mätúce.

Pár pozitív
To, prečo svoj iPhone budete radi využívať, je náhrada fotoaparátu a kamery. Snímky z novinky sú výborné a kamerový záznam ukážkový. Zaostrovanie je presné, rýchle a fotografie vyzerajú dobre aj v podmienkach, kde nie je veľa svetla. Napríklad na párty. Snímač odtlačkov prstov tiež funguje bezchybne a za šesť dní používania som ani raz nevyťukával heslo na obrazovke.ň


Ak by ste nový iPhone postavili medzi konkurenciu, v špecifikáciách by vyzeral zastarano. Síce ukrýva najmodernejší procesor, no pre mnohých je to len „slabé dvojjadro“. Omyl. Práve tento procesor s grafickým jadrom prinesie vďaka systému Apple na iPhone 6 hry, ktoré budú podobné tým na konzolách. Výkonu je v tomto prípade na rozdávanie.



Malé zlepšenie nastalo aj pri výdrži batérie, no nečakajte revolúciu. iPhone 6 by však mal prežiť jeden veľmi náročný pracovný deň. Dva ani v tom najlepšom sne. Mód na extrémne šetrenie batérie ako pri konkurencii s Androidom nečakajte.
A či už milujete, alebo nenávidíte selfie, Apple zdokonalil aj prednú kamerku o kvalitnejší snímač. A pridal aj dlho očakávanú funkciu samospúšť. Trvalo iba sedem rokov, kým to kalifornská spoločnosť začala považovať za dôležité.

„Nový“ Apple
iPhone 6 môžem teda na záver hodnotiť ako sklamanie, ale aj nový začiatok. Každý druhý, kto ho chytil do ruky, si myslel, že Apple skopíroval dizajn Samsungu a že toto skrátka nie je iPhone. Áno, ani mne sa nepáči až tak ako predchádzajúci model, ale postupom času si začínam zvykať. „Vnútorne“ som prijal väčšiu veľkosť a začínam (opäť) so svetom veľkých telefónov, ktoré považuje majorita za najlepšie. Inak by Apple určite nemenil veľkosť svojho top telefónu. iPhone 6 vás teda v konečnom dôsledku nesklame, len zarazí. Po týždni ho však už nebudete chcieť pustiť z ruky a bude to opäť ten jednoduchý a špičkový telefón, ktorý chcete nosiť vo vrecku. 


Snímka: HN/ Peter Mayer

 

iPhone 6
Obrazovka: 4,7 palca
Rozlíšenie: 750 × 1 334 bodov
Procesor: Apple A8, dvojjadro 1,4 GHz, 64 bitov
Operačná pamäť: 1 GB RAM
Fotoaparát: 8 Mpx, Full HD video
Pamäť: 16 až 128 GB
Prístup na internet: Wi-Fi a LTE
Rozmery: 138 × 67 × 6,9 mm
Hmotnosť: 129 g

 

Ceny nových iPhonov
iPhone 6  16 GB – 699 eur
iPhone 6  64 GB – 799 eur
iPhone 6  128 GB – 899 eur
iPhone 6  Plus 16 GB – 799 eur
iPhone 6  Plus 64 GB – 899 eur
iPhone 6  Plus 128 GB – 999 eur

Dostupnosť u nás
Smartfóny prídu na Slovensko oficiálne až vtedy, keď sa Apple sám rozhodne. On si určuje, kedy a kde pošle ďalšie dodávky. Podľa našich operátorov prvé kusy môžu zákazníci čakať niekedy v októbri, no priklonili sa skôr k záveru mesiaca. Ich počet bude na začiatku veľmi obmedzený.


iPhone novinky

Aplikácie pre iPhone 6
Už aj nový iPhone má desiatky prispôsobených aplikácií. Medzi tie, ktoré by ste mali vyskúšať, určite patrí nové iMovie s dokonalejšími možnosťami a lepšou správou na väčšom displeji. Ak chcete vidieť potenciál nového iPhonu 6, stiahnite si aj Epic Zen Garden. Je to ukážka grafických možností tejto novinky. Po novom si môžete už zmeniť aj klávesnicu, skúste preto aplikáciu Swype.

Predalo sa ich už 10 miliónov
Apple si pripísal ďalší rekord. Za víkend sa predalo celkovo až desať miliónov nových iPhonov 6 a iPhonov 6 Plus. A to sa predaj odohrával len v desiatich krajinách po celom svete. Novinky tak prekonali minuloročný predaj iPhonu 5s a iPhonu 5c. Zákazníci ukázali, že aj napriek obrovskej zmene dizajnu a veľkosti sú poniektorí ochotní aj pár dní spať pred predajňou Applu a následne dať za iPhone celú sumu. 

iPhone 6 Plus sa vo vrecku ohýba
Tenké hliníkové telefóny majú problém. Niektorí majitelia veľkého iPhonu 6 Plus sa sťažujú, že sa im hliníkové telo vo vrecku spolu s obrazovkou ohlo. A ohybná obrazovka rozhodne nie je tajná funkcia nového iPhonu. Mäkké hliníkové telo sa môže podľa prvých testov svetových redakcií vo vrecku pod tlakom skutočne deformovať. Či sa Apple nejako s problémom vyrovná, nie je známe.

Predaj v Rakúsku štartuje zajtra
Ak stále túžite po novom iPhone a do Nemecka je vám cesta príliš dlhá, za hranicami sa už zajtra otvorí nový trh. Apple začne dovážať prvé iPhony už do Rakúska, kde ich bude predávať prostredníctvom operátorov a certifikovaných predajní. Ceny za novinky budú rovnaké ako v Nemecku, no očakáva sa, že na začiatku príde do obehu len veľmi obmedzené množstvo.

01 - Modified: 2006-10-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Boj o gymnázium: Štát vs. cirkev
01 - Modified: 2022-03-04 11:51:18 - Feat.: - Title: Rusi sa už neposadia do švédskych sedačiek v teplákoch od Nike. Svoju činnosť pozastavuje v Rusku aj Airbnb 02 - Modified: 2021-11-28 18:19:35 - Feat.: - Title: Hľadáte bezdrôtové slúchadlá? Tu je náš pestrý výber do 200 eur 03 - Modified: 2021-10-29 13:26:40 - Feat.: - Title: S týmito telefónmi spravíte najlepšie fotky 04 - Modified: 2021-08-09 07:56:35 - Feat.: - Title: Apple vyráža do boja proti pedofílii: V iPhonoch chce hľadať fotky zneužívaných detí 05 - Modified: 2021-06-08 07:50:29 - Feat.: - Title: Apple predstavil veľké novinky. Vylepšená aplikácie FaceTime bude už aj pre Android
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 04:28