StoryEditor

Súboj roka: Apple Music vs. Spotify

26.07.2015, 00:00
Ak stále sťahujete hudbu „načierno“, ste out. Dnes za pár eur mesačne dostanete milióny skladieb a vynikajúce služby.

Výhody Apple Music:

Tri mesiace zadarmo

Výhodou Apple Music oproti Spotify je až trojmesačné obdobie, počas ktorého môžete službu bezplatne používať. Práve Apple má tak paradoxne zo všetkých známych služieb najdlhší čas bezplatnej verzie. A Apple nezvykne niečo rozdávať zadarmo. Zrejme odhaduje, že za ten čas si používateľ tak zvykne na všetky služby, že sa z neho ľahšie stane platiaci zákazník.

Alebo, naopak, máte možnosť presvedčiť sa, že Apple Music vôbec nepotrebujete. Spotify oproti tomu ponúka svoju prémiovú verziu zdarma len na 30 dní. Suma, za ktorú následne predávajú obe spoločnosti svoje služby, sa vôbec neodlišuje. Všade zaplatíte po šesť eur za mesiac.

Hudba na jednom mieste

Spotify je len streamovacia služba, kam si svoju hudbu nepridáte, no Apple Music je základná aplikácia v telefóne. Táto výhoda síce platí len pre používateľov Apple výrobkov, no značne môže úspechu Apple Music pomôcť.

Práve tým, keď už máte svoju hudbu v telefóne (iPhone, iPad, iPod) a chcete ju kombinovať s možnosťami streamovať z internetu ďalšiu. Tu máte všetko spojené v jednej aplikácii, ktorú dokáže používať aj hlasová asistentka Siri. Nemusíte sa kvôli tomu prepínať z jednej do druhej a naopak.

Nová sociálne sieť - Connect

Spotify a Apple Music používajú papierovo rôznu kvalitu hudby, no veľké rozdiely si nedokážete všimnúť (ak vôbec nejaké). A zrejme toto a ani Tayor Swift ako exkluzívny hudobník v Apple Music nebude pri výbere hrať zásadnú úlohu.

Čo už však môže rozhodnúť, je napríklad služba Connect, ktorá je špeciálnou sociálnou sieťou pre hudobníkov. Vidíte tu podobne ako na Facebooku špeciálny stream, kam svetové hviezdy pridávajú fotografie či statusy. Toto Spotify neponúka, no má šťastie. Connect sa zatiaľ výrazne nerozbehol a často v ňom aktuálne vidíte takmer stále rovnaký obsah.

Svetové rádio - Beats 1

Ďalšou exkluzivitou, ktorú má Apple, je napríklad unikátne navrhovanie hudby pre vás, ktoré funguje veľmi dobre, no čo vyniká najviac, je vlastné rádio. A nie je to najobyčajnejšie internetové rádio.

Vysiela z troch miest na svete, má moderátorov, ako hostí do šou si pozývajú hviezdy ako Kanye West či Jay Z a vysielajú takmer akúkoľvek populárnu hudbu. Rádio dostalo meno Beats 1 a ohlasy na túto službu sa zhodujú, že je to príjemné prekvapenie. Z obyčajného rádia je služba, ktorá dookola neopakuje rovnakú hudbu a je ďalším bodom, kde Apple vyhráva na Spotify.

Apple a lacný? Realita

Ak chcete využívať Apple Music ako rodina, čaká vás príjemné prekvapenie. Zatiaľ čo v Spotify by ste za päť členov v rodinnom balíku zaplatili 18 eur, v Apple Music je to o polovicu menej, teda deväť eur.

Paradoxne je teda Apple music lacnejší a opäť ponúka viac ako Spotify. V Spotify totiž služba funguje tak, že za každého nového člena platíte ďalšie tri eurá. Teda pri dvoch zaplatíte 9 eur, pri troch 12 eur a tak ďalej. Okrem miliónov skladieb, príjemného používateľského prostredia tak Apple vychádza aj v tejto možnosti ako lacnejšia alternatíva.

 

Výhody Spotify:

Nikdy nemusíte zaplatiť za hudbu ani cent

Po troch mesiacoch bezplatného využívania Apple Music čaká používateľov „stret“ s krutou a drahou realitou. Ak budete chcieť počúvať svoje playlisty, budete musieť americkému gigantu platiť.

Spotify je v tomto smere oveľa priateľskejšie. Zadarmo môžete navždy využívať všetky služby, vytvárať playlisty, zdieľať pesničky alebo si púšťať rádiové stanice podľa vašich preferencií. Jediným obmedzením bude, že musíte byť pripojený na internet. Ranné behanie pred prácou vám teda Spotify nespríjemní, ibaže by ste na sťahovanie pesničiek využívali dátové pripojenie. Druhou vecou, ktorú budete musieť strpieť, sú reklamy.

Tie zaznejú približne po každej piatej pesničke. Našťastie, reklamy sú spracované tak, aby čo najmenej vyrušovali. Nie sú hlasnejšie ako prehrávaná hudba a hrá v nich príjemný podmaz. Neznalý poslucháč má pocit, že počúva anglické rádio, a nie reklamu.

Objavujte nepočuté

Spotify nie je vôbec len o vašich zbierkach a playlistoch, ale najmä o objavovaní hudby. Mojou obľúbenou funkciou je vytváranie rádií na základe vlastných zoznamov skladieb, ktoré počúvam.

Stačí si zvoliť napríklad playlist, kapelu alebo album a na základe neho vám Spotify poskladá personalizovanú hudobnú stanicu, kde budú hrať štýlovo podobné pesničky. Počas počúvania môžete (ale nemusíte) dávať skladbám palec hore alebo dolu, čím systém ďalej prispôsobuje výber hudby určený len pre vás.

A okrem iného, Spotify využívajú hudobníci na celom svete. Môžete si napríklad pozrieť, aký playlist počúva práve spevák, gitarista či basák vašej obľúbenej kapely.

Vyššia kvalita hudby poteší

Čísla hovoria jednoznačne, ak ste audiofil, tak choďte jednoznačne do Spotify. Apple totiž ponúka hudbu v kvalite 256 kbps, kým švédska streamovacia služba ide ešte vyššie, a to až na 320 kbps.

Namiesto kapiel priatelia

Sociálna sieť Connect od Applu neponúka o nič viac ako Twitter alebo Facebook. Považujem ju preto za zbytočnosť. Viac sa mi páči prepojenie s priateľmi napríklad z Facebooku, ktoré ponúkajú Švédi. Keďže práve priatelia ma denne inšpirujú hudbou, ktorú počúvajú, ich novými playlistmi a objavmi. Koniec koncov, aspoň sa máme pri pive o čom rozprávať. Takto napojená sociálna sieť je rozhodne lepšia, ako vidieť tie isté príspevky od obľúbených kapiel na Facebooku, Twitteri či Connecte.

Priateľské používateľské prostredie

Pustiť si Apple Music večer v posteli môže poriadne bolieť. Biela obrazovka svieti naozaj nepríjemne. A ako to už u Američanov z nahryznutého jabĺčka býva, opäť zvíťazil dizajn nad funkcionalitou. Pridať pesničku, ktorú práve počúvate do playlistu alebo vytvoriť nový, je náročná úloha hodná inžiniera z odboru mechatroniky.

Kým v Spotify vám na to stačia doslova dve kliknutia, tak pri konkurencii musíte playlist najprv vytvoriť v zložke Moja hudba, potom opäť nájsť pesničku a až následne ju do playlistu pridať. Prečo robiť niečo jednoducho?

Nechcete Apple ani Spotify? Toto ponúka konkurencia

Google Music
Hudobná služba od spoločnosti Google prišla na Slovensko v roku 2014. Dnes ponúka podobne ako iné služby 30 dní prístupu zadarmo, okolo 30 miliónov skladieb a váš priestor pre 50-tisíc skladieb, ktoré si môžete uložiť do vlastného
cloudu. Hudbu následne môžete počúvať cez mobil, tablet alebo počítač.

Cena: 5,49 eura

Deezer
Francúzska hudobná služba si na Slovensku našla viacerých partnerov. Aktuálne ponúka 35 miliónov skladieb a aplikácie na takmer všetky, aj napríklad staršie smartfóny od Nokie. Rovnako tu nájdete tisíce internetových rádií či texty ku skladbám. Deezer je v prémiovej verzii 30 zadarmo.
Cena: 5,99 eura

Tidal
Špeciálna nová služba, ktorá vznikla len koncom roka pod hlavičkou umelcov. Špecialitou Tidalu je možnosť priplatiť si za mimoriadnu kvalitu. Hudba bude náročným poslucháčom distribuovaná v bezstratovom formáte a v kvalite, ktorá pri týchto službách nemá konkurenciu. Tidal okrem iného sprístupňuje aj hudobné videá.
Cena: od 5,49 eura

01 - Modified: 2007-07-31 13:30:00 - Feat.: 0 - Title: Barto: Inflačný cieľ NBS by mal byť splnený v tomto aj budúcom roku
01 - Modified: 2024-04-11 14:00:00 - Feat.: - Title: Apple ukázal, že prejsť na iPhone 15 z predchodcu nemá zmysel 02 - Modified: 2024-04-01 08:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Obľúbený herec zo seriálu Stranger Things dobyl svetový rebríček Spotify. Vytvoril song, ktorý si už určite počul aj ty 03 - Modified: 2024-03-20 14:05:22 - Feat.: - Title: Systém na porovnávanie cien v obchodoch by mal byť do konca roka, oznámil Kamenický 04 - Modified: 2024-03-08 07:05:50 - Feat.: - Title: Súboj lacných dvojičiek z Číny nemá jasného víťaza. Poradíme vám, ktorý je vhodný pre vás 05 - Modified: 2024-01-09 10:25:00 - Feat.: - Title: Analýza jazdeniek na Slovensku: V roku 2023 ceny stúpli, áut v ponuke však bolo viac
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 06:01