StoryEditor

Microsoft zarába na Androide. Platí mu 20 výrobcov

27.04.2013, 00:30
Licenčné poplatky za porušované patentky dosahujú denne približne 7 miliónov dolárov.

HTC bojuje na patentových súdoch s Nokiou, no aspoň už sa nemusí báť sporov s Microsoftom. HTC totiž ako prvý výrobca telefónov s Androidom uzavrel zmluvu o licencovaní patentov Microsoftu pre telefóny s Androidom, a to práve pred tromi rokmi. Za tú dobu získal Microsoft licenčné poplatky už vyše od dvadsiatich výrobcov telefónov s konkurenčným operačným systémom.

Pribudlo aj ZTE

Najnovšie firma oznámila, že na zoznam spoločností platiacich za použitie patentov Microsoftu v zariadeniach s Androidom pribudol piaty najväčší výrobca smartfónov na svete - ZTE. Microsoft tak má podľa svojej vlastnej analýzy trhu zisk z viac ako polovice všetkých predaných smartfónov s Androidom. V USA to je to dokonca až na úrovni 80 percent. Pred týždňom uzavrela zmluvu s Microsoftom aj firma Hon Hai, ktorá je materským koncernom Foxconnu. 

Denne 7 miliónov

Microsoft oficiálne neoznámil výšku príjmov, ktoré má z licencovania svojich patentov na zariadeniach s Androidom, no najčastejšie sa uvádza číslo okolo desiatich dolárov za telefón. Ak platí, že sa denne aktivuje 1,5 milióna zariadení s Androidom a MS má príjmy z polovice z nich, získa každý deň viac ako sedem miliónov dolárov, a to len z licenčných poplatkov. 

Zo známych výrobcov telefónov licenciu od Microsoftu nemá Motorola Mobility, ktorá je dcérskou firmou Googlu, teda výrobca operačného systému Android. 

Snímky: archív 

iHned.cz

menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 13:37