StoryEditor

Nové telefóny "šmírujú". Niektoré Androidy majú predinštalovaný spyware

16.09.2015, 18:27
Autor:
HNstyle.skHNstyle.sk

Neporušené originálne balenie ešte nemusí znamenať, že kupujete úplne nový smartfón v stave, v akom opustil továreň. Antivírusová spoločnosť totiž v desiatkach nových smartfónov odhalila predinštalovaný špionážny softvér. Podozrenie padá na nepoctivých distribútorov, píše idnes.cz.

V súvislosti s neoprávneným zásahom do továrenského firmwaru vydala nemecká spoločnosť G Data varovanie pred nepoctivými obchodníkmi. Táto spoločnosť už vlani upozornila na obdobnú situáciu týkajúcu sa čínskeho smartfónu Star N9500, keď u neho odhalila priamo z továrne predinštalovaný malware v podobe trojanu Android.Trojan.Uupay.D maskovaný za obchod Google Play.

Avšak oproti tejto minuloročnej kauze sa tá existujúca týka výrazne vyššieho počtu telefónov. Špionážny softvér bol nemeckou spoločnosťou odhalený totiž pri takmer troch desiatkach smartfónov s Androidom, nevynímajúc ani telefóny svetovo známych výrobcov ako Xiaomi, Huawei a Lenovo. Menej známymi značkami sú potom Alps, Concorde, DJC, Sesonn a Xido. Napospol ide o modely predávané na ázijských trhoch, niektoré sú však dostupné aj v Európe.

Rovnako ako v minulom prípade je aj tentoraz predinštalovaný spyware priamou súčasťou firmwaru telefónov. Maskuje sa obľúbenými aplikáciami ako napríklad Facebook či Google Drive. Jeho odstránenie je teda bez rootnutia (získanie úplnej kontroly nad mobilom, pozn. red.) a s tým spojenej straty záruky nemožné.



Výrobcovia sú v tom pravdepodobne nevinne
Podozrenie pritom nepadá na výrobcu. Podľa spoločnosti G Data tieto nekalé praktiky s väčšou pravdepodobnosťou ukazujú skôr na nepoctivých obchodníkov z radov nezávislých dodávateľov či na niekoho zainteresovaného v distribučnom procese. Vylúčiť však nemožno ani úmyselný zásah štátnych spravodajských služieb. Dáta o užívateľovi najčastejšie slúžia k účinnejšiemu zacieleniu reklamy. Podľa produktového manažéra spoločnosti G Data Christiana Geschkata sa pritom počet nových smartfónov vybavených špionážnym softvérom z roka na rok zvyšuje a rastie aj počet škodlivých aplikácií.

Len v druhom tohtoročnom štvrťroku analyzovali odborníci denne 6 100 nových malwarov zameraných na smartfóny s Androidom, teda o takmer 25 percent viac oproti prvému štvrťroku 2015. Len za tohtoročný prvý polrok bol odhalený rekordný počet nových vzoriek malwaru, presiahol jeden milión. Spoločnosť G Data odhaduje, že počet špionážnych aplikácií do konca tohto roka prekoná dva milióny.



Spyware umožňuje hackerom napríklad odpočúvať hovory, prezerať históriu webového prehliadača, nazerať do zoznamu kontaktov, kopírovať fotografie, nahrávať konverzácie pomocou mikrofónu, čítať a bez vedomia užívateľa aj rozosielať textové správy. Bezpečná nie je ani komunikácia prostredníctvom rôznych chatov ako sú napríklad Skype, Viber či WhatsApp. Užívateľovi mnohokrát nepomôže ani inštalácia antivírusového softvéru, spyware ho mnohokrát účinne blokuje.

Problém majú aj ďalší výrobcovia
Vyššie menované spoločnosti pritom nie sú jedinými, ktoré sa s problémom predinštalovaného spywaru stretávajú. Napríklad tento rok v marci odhalila americká antivírusová spoločnosť Bluebox malware u nového, originálne zabaleného smartfónu Xiaomi Mi4 LTE. Čínsky výrobca sa k tomu vtedy vyjadril v zmysle, že išlo iba o vysoko kvalitný falzifikát jeho topmodelu.

Koncom minulého roka bola rovnakému problému vystavená aj spoločnosť Coolpad. Americká firma Palo Alto Networks odhalila predinštalované "zadné vrátka" hneď pri dvadsiatich androidových smartfónov tohto čínskeho výrobcu. Ušetrené neboli ani špičkové modely. Hackeri tak mohli získať citlivé dáta desiatok miliónov používateľov z Číny a Taiwanu, na ktorých trhy Coolpad smartfóny dodáva.

01 - Modified: 2007-09-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ako celý podvod fungoval
01 - Modified: 2022-03-25 11:54:19 - Feat.: - Title: Túto appku si radšej okamžite vymaž. Kradne citlivé údaje 02 - Modified: 2020-06-27 19:11:37 - Feat.: - Title: Stratený telefón? Môžete ho nájsť podľa tohto návodu za pár sekúnd 03 - Modified: 2019-07-18 08:14:45 - Feat.: - Title: Populárna aplikácia FaceApp ohromila celé Slovensko. Vyskúšajte si, ako budete vyzerať o 40 rokov 04 - Modified: 2017-08-15 07:52:19 - Feat.: - Title: Zavírené komunikačné aplikácie sa dostali do obchodu Googlu. Môžete ich mať aj vy 05 - Modified: 2017-05-18 06:37:27 - Feat.: - Title: Objavili sme zabijaka Applu. Výsledok vás prekvapí
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 18:16