StoryEditor

Mladý slovenský dizajnér vytvoril práčku do vrecka. A očaril špičku dizajnu

27.12.2014, 13:11
Príbehy úspešných Slovákov, ktorí menia svet. Výber z mimoriadnej prílohy Hospodársky novín.

Záber na londýnske Business Design Centre: osem stolíkov a za každým stojí mladý dizajnér a vynálezca. A na stolíku zvláštne zariadenie. Celkom skraja nervózne prešľapuje aj Slovák Adrian Mankovecký. Spolu so sedmičkou najlepších z celého sveta čaká na verdikt v súťaži Electrolux Design Lab. A spolu s ním jeho Portable Spot Cleaner. Za zdanlivo sofistikovaným názvom sa skrýva... práčka. No nie hocijaká, ale prenosná, a teda aj ultra malá. Poľahky ju vmestíte do dlane. Alebo ešte lepšie do vrecka.

Napätie vrcholí, porota vyhlasuje postupne tretie, druhé a nakoniec prvé miesto. A práve pomyselné víťazné vavríny smerujú nad hlavu mladého Slováka, ktorý v prvých sekundách po vyhlásení jeho mena váha, či náhodou len zle nepočul.

Dobije ma... cukornička

Ale nie, je to pravda a meno Adrian Mankovecký sa razom dostáva do povedomia dizajnérskeho sveta. Electrolux Design Lab je síce súťaž pre začínajúcich „vynálezcov“, no s veľmi prestížnym cvengom. Z víťazných návrhov by sa raz mohli stať inovatívni a veľmi užitoční pomocníci. Minipráčka mladého Slováka je toho priam ukážkovým príkladom. „Ja sám som typ, čo veľmi často robí škvrny, a tak som začal hľadať riešenie,“ hovorí Adrian Mankovecký.

Ako študent navyše veľmi dobre vie, ako ťažko sa niekedy zháňa klasická práčka. Tá jeho je preto naozaj drobná. Veľkosť však nie je hlavný tromf, ktorým očaril medzinárodnú porotu. Ale tiež čisté línie a najmä... „používam kombináciu dvoch technológií – negatívnych iónov a pary,“ vysvetľuje. Podľa druhu vybranej škvrny použije jednu z nich alebo obe. A čo ďalej? „Okrem toho funguje na biobaterky, ktoré čerpajú energiu z obyčajného kryštálového cukru,“ pokračuje Mankovecký. Zaplesá teda aj srdce ekológa.

Z outsidera víťaz

Napriek nesporným kvalitám ocenenie mladíka prekvapilo. „Už to, že som sa dostal medzi finálovú osmičku, bolo pre mňa tak trochu nadplán. Úprimne, pri pohľade na ostatné návrhy som si myslel, že som jasný outsider,“ spomína Adrian Mankovecký.

Témou ročníka totiž boli domáce spotrebiče a mobilita, teda pomerne široký rozsah možných nápadov. Ten Adrianov bol naozaj originálny. „Snažím sa veľmi nenadväzovať na existujúcich dizajnérov a ich nápady, to sa môže človeku niekedy vypomstiť,“ dôvodí.

Malá prenosná práčka nie je jediným jeho zaujímavým nápadom. Len konkrétne pre túto súťaž vytvoril napríklad aj loptu, v ktorej sa pri pohybe perie oblečenie alebo zahrievací flexibilný pás.

Od áut k drobnejším veciam

Pôvodne sa však Adrian chcel venovať oblasti, v ktorej je Slovensko tak trochu malou svetovou veľmocou. Autám. Nie však ich montovaniu, ale navrhovaniu. „Na začiatku som chcel dizajnovať dopravné prostriedky, vzniklo aj niekoľko prototypov,“ spomína. „Ale potom ma to omrzelo. Nevidel som v tom nijaký význam, tak som začal robiť dizajn, ktorý má nejaký účel.“

Aj keď, malú odbočku si predsa len doprial. Rok po úspechu s minipráčkou navrhol v rámci stretnutia európskych dizajnérskych vysokých škôl Audi Design UNIverse elegantný aerodynamický drevený model pre auto tejto značky.

Čo je Portable Spot Cleaner? Prenosný čistič škvŕn.

Inovácia, ktorú privíta každý cestovateľ – prenosná práčka. Vopred nainštalované čistiace programy sú k dispozícii pre rýchle a jednoduché použitie. Stačí do seba napojiť dve časti do seba, vložiť odev, vybrať vhodný čistiaci program a stroj urobí všetku prácu za použitia negatívnych iónov a pary. Napájaný je batériou z kryštálového cukru, vďaka čomu ho možno použiť prakticky kdekoľvek na svete. Ide o ekologické riešenie, ktoré oslobodzuje zákazníka od bežnej statickej práčky a poskytuje mu viac slobody a voľného času. Rieši každodenný problém so škvrnami.

Snímky: Elecrolux, archív

01 - Modified: 2007-02-01 05:13:00 - Feat.: 0 - Title: Gordon Brown nesúhlasí s oživovaním euroústavy
01 - Modified: 2024-04-23 09:10:00 - Feat.: - Title: Opel odhalil kompletne prepracované rodinné SUV. Väčšie, štýlovejšie a nielen elektrické 02 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Takto sme mali fičať Bratislavou: Pozrite si archívne zábery a vizualizácie nepostaveného metra 03 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 04 - Modified: 2024-04-10 09:34:39 - Feat.: - Title: Opel znovuzrodil ikonický model Frontera. Výroba bude na Slovensku, na off-road však zabudnite 05 - Modified: 2024-04-10 09:03:57 - Feat.: - Title: Minulosť a budúcnosť ľanu a konopy: Látky, ktoré nevyšli z módy od praveku
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 18:28