StoryEditor

Najlepšie displeje má Apple či Nokia

24.05.2013, 00:10
Výrobcovia si rozdelili za najpokrokovejšie obrazovky na trhu. Zapôsobil iPad, Nokia Lumia 920 či nový Sharp.

Kanadský Display Week patrí k menej známym veľtrhom, ale tento ročník priniesol veľa noviniek. Samsung v Kanade ukázal displej pre 13 palcové notebooky s najvyšším rozlíšením na svete. Aj napriek obrovskému počtu zobrazovacích bodov, 3200 x 1800 (5,7 milióna bodov) sľubuje tridsaťpercentné zníženie spotreby.

Ďalšiu zaujímavú a nečakanú novinku si prichystal výrobca mobilných procesorov Qualcomm, ktorý investoval do technológie MIRASOL a teraz ukázal displej, ktorý ponúka rozlíšenie 2560 x 1440 na uhlopriečke 5,1 palca a spotreba je dvadsaťpercentná v porovnaní s LCD. Má to jediný háčik - obraz je podobný elektronickému atramentu s tlmenými farbami.

Veľtrh SID 's Annual International Symposium, Seminar and Exhibition, skrátene Display Week, v stredu vyhlásil tohtoročné ocenenie pre najlepšie technológie a produkty v odbore informačných displejov. Najúspešnejšou firmou sa stal finančnými problémami zmietaný Sharp, ktorý získal jednu zlatú a jednu striebornú cenu z celkovo šiestich cien v troch kategóriách, vrátane tej najcennejšej - zlatej ceny za displej roka.

Displejom roka je podľa organizácie SID (Society for Information Display) IGZO displej od Sharpu použitý v telefóne AQUOS Zeta SH-02E, ktorý vďaka použitiu prvkov indium, gálium, zinok a kyslík výrazne znižuje spotrebu displejov a umožňuje uchovanie obrazu aj bez prísunu energie po dobu niekoľkých hodín.

Strieborné ocenenie v kategórii displej roka získala možno prekvapivo neznáma čínska spoločnosť Shenzhen China Star Optoelectronics Technology (TCL) za UltraHD obrazovku s uhlopriečkou 110 palcov (280 cm) - najväčší televízor s rozlíšením 3840 x 2160 bodov. Porota ocenila aj vysoký jas, kvalitné farebné podanie a spotrebu pod 1100 W.


Zlato pre iPad, striebro pre Nokiu

V kategórii „využitie displeja“, ktorá v podstate hodnotí celé zariadenia, vyhral zlatú cenu iPad s retina displejom od Applu. Porota oceňuje, že Apple stanovil nový štandard pre jemnosť rozlíšenia 10 palcových displejov, perfektné vykreslenie písma aj grafiky bez ohľadu na veľkosť a pozorovací uhol.

Striebornú trofej si odniesla Nokia za telefón Lumia 920, ktorý priniesol displej s radom vylepšení. Patrí medzi ne vyšší kontrast, lepšia čitateľnosť písma pri posune obrazovky a nový typ dotykovej vrstvy, ktorá umožňuje ovládať telefón aj v rukaviciach. Porota ocenila tiež dobrú čitateľnosť displeja na slnečnom svetle.

Potenciál pre budúcnosť

V kategórii súčiastok a technológií pre displeje získala najvyššie ocenenie spoločnosť QD Vision za optické komponenty Color IQ - optické nanokryštály, ktoré zvyšujú farebný rozsah, ktorý sú displeje schopné zobraziť. Tieto súčiastky ako prvý používa vo vybraných modeloch televízorov Sony.

Strieborné ocenenie potom získal Sharp za technológiu Moth-Eye. Prínos tejto technológie spočíva v znížení spotreby vďaka tomu, že nie je nutné zvyšovať jas. Sharp počíta s jej využitím aj u mobilných zariadení, okuliarových skiel alebo výkladov.

Mimo ocenené produkty sú na veľtrhu k videniu napríklad ohybný 5 palcový AMOLED displej od LG, špeciálne odolné sklo Corning Lotus XT pre displeje s vysokým rozlíšením, ktoré má zvýšiť výťažnosť výroby moderných obrazoviek vďaka tomu, že je pri tepelnom spracovaní stálejšie.

iHned.cz

Snímky: Otakar Schön, Sharp

menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 06:01