StoryEditor

Apple mení zásady. Po prvýkrát vstupuje do Androidu

08.06.2015, 22:39
Autor:
dpidpi
Okrem aktualizácie systému pre iPhony či počítače Mac Apple predstavil svoj nový stroj na peniaze. Apple Music.

Hudba sa dostane na nový level. Zabudnite na iTunes či Google Music. Apple to skúša inak. Od 30. júna spustí vo viac ako sto krajinách svoju úplne novú službu s názvom Apple Music. Tá nebude len streamovať hudbu cez internet, ale zakladá prakticky novú inteligentnú sociálnu sieť. 

Apple Music dá umelcom kanál, kde ich môžu všetci fanúšikovia, podobne ako na iných sieťach, sledovať. A práve oni sem dokážu pridávať svoje nové skladby, fotografie, videá či myšlienky miliónom ľudom. Apple sám označuje ešte nespustený nový Apple Music ako najväčšiu hudobnú sieť na svete. 

Okrem toho má dať táto služba priestor aj novým hudobným, kde sa budú môcť presadiť. Apple Music bude navyše obsahovať živé internetové rádio, ktoré bude vysielané z troch miest na svete (New York, Los Angeles, Londýn). Klasicky s moderátormi, ako to poznáte z bežného rádia. 

Zabudnite, že to bude zadarmo

Hudobná služba dá používateľom možnosť počúvať akúkoľvek z miliónov skladieb na iTunes . Novinka bude tiež inteligentne navrhovať, čo by ste mohli počúvať ďalej. A okrem toho sa má, podobne ako iné služby, prispôsobovať tomu, čo robíte. Teda ak pôjdete športovať, dostanete len hudbu, ktorá by mala patriť k tejto aktivite. 

Keďže sa stále rozprávame o firme s názvom Apple, zabudnite, že toto všetko bude zadarmo. Teda na prvé tri mesiace áno, no potom si musíte zaplatiť. A to celkom desať dolárov za mesiac. Dá sa odhadovať, že v našich podmienkach to namiesto desiatich dolárov bude desať eur. 

Toto však nie je prvý pokus Apple zmeniť svet hudby. S iTunes ako hudobným obchodom zabodoval, no v minulosti to skúšal aj so službou Ping. Tú ešte veľkolepo ohlásil Steve Jobs a rovnako to bola sociálna sieť. Po dvoch rokoch ju však Apple s neúspechom ukončil a viac na ňu neupozorňoval. 

Americká spoločnosť rozumie, že vo svete hudby sa ukrývajú milióny, a preto to skúša znova. A teraz omnoho lepšie, ako v minulosti.

Prvýkrát pre Android

Apple túto svoju novú službu Music dá do každého iPhonu, iPadu a počítača Mac. To však nie je všetko. Apple chce touto službou osloviť masovo milióny ľudí na svete, a tak pripraví aplikáciu na Windows, ale aj operačný systém Android. A toto je veľký zlom. Apple totiž nikdy žiadnu aplikáciu pre Android nepripravil.  

Nová služba, ktorú Apple predstavil na tlačovej konferencii, bola tou časťou, kde ukázal aj novinky pre iPhone či Mac.

App Store, obchod na sťahovanie aplikácií, má za sebou ďalšiu métu. Za sedem rokov si z neho používatelia stiahli už 150 miliárd aplikácií. Podľa Apple má navyše priemerný používateľ iPhonu 119 aplikácií, 850 sa ich celkovo stiahne za sekundu a spolu už zaplatil vývojárom 30 miliárd dolárov, čím stvoril úplné nové ekonomické možnosti. 

Nový systém pre iPhony, iOS 9, prinesie prakticky len malé vylepšenia. Tou lepšou správou je, že bude dostupný pre všetkých zadarmo, a to už od verzie iPhonu 4s či iPadu 2. Teda plnohodnotnej aplikácie sa dočkajú aj takmer štyri roky staré zariadenia. A to je vo svete smartfónov a tabletov veľmi neštandardné. 

Najväčšie novinky v novom systéme ukázali vylepšené poznámky či dokonalejšiu správu toho, čo robíte v novej špeciálnej obrazovke. 

Celkovo by mal iPhone dostať „viac inteligencie“. A tak ak sa ráno zobudíte, bude presne vedieť, aké aplikácie si chcete pozrieť, či po príchode do fitness centra spustí po pripojení slúchadiel samostatne vašu obľúbenú hudbu. Ale ani americký gigant nie je perfektný a učí sa od konkurentov. 

Niečo od Samsungu

Apple sa nechal inšpirovať od Googlu napríklad upozorňovaním na schôdzky, ku ktorým musíte prejsť cez pól mesta a hrozí vám, že ich kvôli dopravnej zápche nestihnete. Od Samsungu sa zas naučil multitasking. 

Apple totiž priniesol do tabletov možnosť pracovať v dvoch oknách vedľa seba či na popredí všetkých aplikácií prezerať videá.  

Zaujímavou funkciou je overovanie čísla. Ak vám niekto zavolá a vy nemáte jeho číslo náhodou uložené, iPhone okamžite prezrie maily a ak nájde zhodu, zobrazí, kto vám telefonuje. Šikovné. 

Jednou z dôležitých zmien by malo byť aj predĺženie výdrže, a to vraj asi o hodinu bežného používania. Okrem toho by mal iPhone obsahovať aj, ako množstvo konkurentov, šetriaci mód, ktorý predĺži používanie telefónu asi o tri hodinky. Teda nič svetové. 

Zmenou prešli tiež mapy, ktoré síce ponúknu navigáciu vo verejnej doprave, no nie na Slovensku. Rovnako hlasová asistentka by mala byť inteligentnejšia a rýchlejšia pri vyhľadávaní. Nové jazyky sa ale nenaučila. 

Mac sa chcel premeniť na herný stroj

Celkovo Apple svoje systémy skôr dolaďoval a v mnohom pridal funkcie, ktoré už konkurencia má. Pozitívnou správou je, že sa zmenší aj aktualizácia. Nebudete musieť tak vymazať polovicu obsahu iPhonu, aby ste prešli na nový systém. 

Novinky na pódiu patrili aj počítačom Mac, hodinkám Apple Watch či službe Apple Pay. A práve tá mieri do Európy. Konkrétne zatiaľ len do Veľkej Británie. 

Počítače dostanú nový systém El Capitan (opäť pomenovanie podľa hory v Yosemitskom národnom parku), ktorý dostane dokonalejšiu správu s otvorenými oknami. 

Podobne ako vo Windows ich bude možné rýchlo rozdeliť na polovicu obrazovky. Mac dostal navyše dokonalejšie vyhľadávanie, samozrejme, po anglicky, či lepšiu mailovú aplikáciu alebo celkové zrýchlenie systému. 

Komicky vyzerala časť konferencie, kde sa Apple snažil presvedčiť, že Mac je herný nástroj. Síce vylepšil jeho vlastnosti, no nedosahuje také možnosti a kvality, ako v tomto prípade počítače s Windowsom. 

Časť konferencie venovaná hodinkám ukázala nové možnosti obrazoviek s časom či podporu vstavaných aplikácií už v hodinkách. Ich zdĺhavé načítanie by to tak malo zastaviť. 

Celkovo Apple obkukával, vylepšoval a ničím nešokoval, okrem služby Apple Music. Tá má výborné predpoklady pre reálny vplyv na svet hudby. Má podporu umelcov, obrovskú základňu a potenciál vytlačiť iných hráčov. 

Snímky: Reuters

01 - Modified: 2007-06-20 21:10:54 - Feat.: 0 - Title: Merkelová predloží účet
01 - Modified: 2024-04-12 07:26:47 - Feat.: - Title: Apple čoskoro spustí výrobu čipov M4. Chce nimi vybaviť počítače Mac 02 - Modified: 2022-03-04 11:51:18 - Feat.: - Title: Rusi sa už neposadia do švédskych sedačiek v teplákoch od Nike. Svoju činnosť pozastavuje v Rusku aj Airbnb 03 - Modified: 2021-12-12 22:58:26 - Feat.: - Title: iPhone 13 mini je malá raketa 04 - Modified: 2021-11-28 18:19:35 - Feat.: - Title: Hľadáte bezdrôtové slúchadlá? Tu je náš pestrý výber do 200 eur 05 - Modified: 2021-10-29 13:26:40 - Feat.: - Title: S týmito telefónmi spravíte najlepšie fotky
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 02:28