StoryEditor

Postarajú sa o vás najlepší lekári sveta. Vďaka dvom Slovákom

29.12.2014, 23:00
Aj vďaka Ivanovi Štefunkovi vás môžu vyšetriť svetoví odborníci. Vitajte vo svete istoty menom Diagnose.me.

Celý príbeh tejto prevratnej novinky sa začal jedným obrovským problémom a vôbec nebolo jasné, či je možné veriť na happy end. Známy podnikateľ Ivan Štefunko, ktorý zakladal napríklad pelikan.sk, Monogram Technologies či Neulogy, prestal ignorovať bolesti hlavy a navštívil lekára.

To, čo sa dozvedel, však čerstvého otca tak trochu položilo na lopatky – nález v strede hlavy vo veľkosti 3 x 3 x 2,9 centimetra, zle sformované cievy v tvare a veľkosti pingpongovej loptičky. A okrem toho nálezu prišiel ešte jeden úder – neistota.


Na začiatku musel lekárov Lukáš Alner presviedčať, dnes nadväzujú spoluprácu už ľahšie. Snímka: HN/Pavol Funtál.

Tichý zabijak sa volá neistota
Lekári sa totiž nevedeli dohodnúť, či ho operovať, alebo nie. Zákrok predstavoval veľké riziko. Ivan Štefunko sa teda začal obzerať a zisťovať, čo sa s tým dá robiť. Osem mesiacov posielal svoje vyšetrenia poštou lekárom po celom svete, no nedostal žiadnu odpoveď. Nebol si istý, či vôbec jeho snímky dostali, či ich videli, nevedel ich motivovať k tomu, aby skonzultovali jehi nález. Po ôsmich mesiacoch neistoty jedného odborníka našiel, nasledovala operácia v Prahe. Happy end bol však ešte veľmi ďaleko – stratil pamäť, musel sa naučiť znova napríklad aj rozprávať.

„Postupne sa však zotavil a vrátil sa do práce. Oboch nás to v tom momente prinútilo uvažovať o tom, že musí existovať lepší spôsob, ako konzultovať svoj zdravotný stav,“ vysvetľuje Lukáš Alner, dnes spoločník Ivana Štefunka, moment, ktorý ich prinútil vymyslieť niečo, čo môže ľuďom v podobnej situácii pomôcť. Sám zažil dlhé chvíle neistoty pri narodení svojho syna.
„Asi väčšina z nás by uvažovala a konala tak ako Ivan. My sme však hľadali spôsob, ako celý proces zjednodušiť.“ A tu sa začína príbeh s menom Diagnose.me.

Druhý názor z pohodlia obývačky
Vďaka odhodlaniu tejto dvojice môžete dnes aj vy cez online platformu Diagnose.me priamo kontaktovať viac ako 100 špičkových rádiológov z celého sveta. Stačí, ak vybranému špecialistovi pošlete snímky z vašich MRI, CT alebo RTG vyšetrení a do pár dní dostanete nezávislý odborný posudok a ďalšie odporúčania. 

„Lekári sú vyberaní a kontrolovaní Odbornou lekárskou komisiou, ktorá zároveň slúži ako poradný orgán a je medicínskym garantom celého projektu,“ vysvetľuje Alner, ktorý je napríklad aj jedným zo zakladateľov portálu zoznam.sk. A dodáva, že začiatky neboli ľahké, ale dnes už vďaka širokej základni dokážu motivovať mnohých špičkových odborníkov.

„Najväčší záujem je o druhý názor na vyšetrenia magnetickej rezonancie (MRI). Slovensko nie je výnimka. Najčastejšie sú požiadavky na vyšetrenia hlavy alebo chrbtice, čiže asi aj preto je to práve magnetická rezonancia.“ Zaujímavosťou je, že napríklad v Ázii je najpoužívanejší stále klasický röntgen. Cena je, samozrejme, tiež faktor, ktorý často rozhoduje – ceny za druhý názor sa pohybujú od 50 do 200 eur.
 


HNonline vám teraz prináša možnosť získať druhý názor svetových
odborníkov s 10 percentnou zľavou.
Stačí, ak pri objednávke posudku na stránke www.diagnose.me zadáte kód HNONLINE.
Špeciálna ponuka platí do konca februára 2015.
Viac informácií nájdete TU.




Najväčší záujem hlási Anglicko
Za prvé mesiace od spustenia služby má tím Slovákov na konte už vyše tisíc registrovaných používateľov. „Najviac požiadaviek je zo západnej Európy, konkrétne z Veľkej Británie,“ spresňuje Alner. Zvyšok pochádza z rôznych krajín sveta od Holandska cez Nemecko či Austráliu až po Rusko, Saudskú Arábiu, Taiwan alebo Kambodžu. „Veľa záujemcov je i zo Slovenska, preto sme sa rozhodli službu zlokalizovať aj do slovenčiny. V praxi to znamená, že aj slovenskí pacienti už môžu v slovenčine konzultovať svetových lekárov.“

A zaujíma vás, či druhý názor hľadajú viac muži alebo ženy? Prvá odpoveď je tá správna. „Dlhodobo však vnímame najväčší záujem o španielskeho profesora Villanovu, ktorý je skvelý odborník na oblasť neurorádiológie.“ Aj to podľa Alnera potvrdzuje fakt, že krajina pôvodu nehrá takú rolu, ako práve profesijné skúsenosti daného odborníka.


Známy podnikateľ Ivan Štefunko zakladal už mnoho firiem, k tomuto startupu ho priviedla vlastná skúsenosť. Snímka: HN/Peter Mayer. 

Slováci si tiež chcú byť istí
Za zmienku stojí aj príbeh dvojročného dievčatka. Jej rodičia si pred operáciou hlavy chceli overiť druhý názor. Pediatrička Silvia Jakstiene im napísala detailnú správu, potvrdila diagnózu i určený postup. Podľa rodičov navyše upozornila aj na pár drobností, ktoré v pôvodnej lekárskej správe neboli.

„Okrem toho im odporučila skonzultovať ešte jeden alternatívny postup pred operáciou. Dúfam, že sme aspoň trocha mohli pomôcť k úspešnej liečbe,“ uzatvára Alner. Plány do budúcnosti sú pre tento projekt pomerne jasné – zamerať aj na východnú Európu a Áziu, kde chcú osloviť napríklad čínsky trh.



 

01 - Modified: 2007-02-02 10:56:00 - Feat.: 0 - Title: Petrovi Gaburovi bezprostredne vylúčenie z klubu nehrozí
01 - Modified: 2024-04-16 19:01:34 - Feat.: - Title: Nie len ráno, ale aj večer by ste sa mali držať niekoľkých rituálov: Zistite, ako správne zakončiť deň 02 - Modified: 2024-04-16 11:44:33 - Feat.: - Title: Nepriatelia, ktorí bránia nášmu organizmu v dôležitom hormonálnom tanci 03 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Sú generiká také bezpečné ako originálne lieky? Mnohí nad nimi váhajú, kolujú o nich mýty 04 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Obchod so spánkom. Koľko stoja zdravé sladké driemoty 05 - Modified: 2024-04-11 22:00:00 - Feat.: - Title: Onkologička: Muži majú horšiu prognózu rakoviny prsníka ako ženy
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 23:34