StoryEditor

Budúcnosť futbalu vyzerá lepšie ako videohra

28.10.2015, 23:00
Autor:
dpidpi
Aj vďaka technike vyhrali Nemci svetový šampionát vo futbale. Takto zmenia technológie svet.

Farmár vie, čo sa bude diať na jeho poli či pretekársky tím dokáže predpovedať poruchu na vozidle. Zozbierané dáta je možné už dnes použiť na neuveriteľné veci a aj vďaka nim „predpovedať budúcnosť“. Nemecká spoločnosť SAP ukázala, čo je možné vďaka modernej technike a okamžitému spracovaniu dát. 

Príklad za všetky je použite špeciálneho databázového serveru HANA, ktorý v dokáže v nemocniciach upozorniť doktorov na zdravotný stav pacientov. Dokáže to na základe zozbieraných dát z viacerých nezávislých vyšetrení. 

To čo trvalo dni, sú dnes sekundy

Sám ich následne porovná, vyhodnotí a ak nájde potenciálnu hrozbu, vie upozorniť doktorov. „Pacientom dokážu okamžite odhaliť chorobu na základe prediktívnej diagnostiky,“ povedal pre HN Peter Nechala, technický konzultant zo spoločnosti SAP. 

Tu sa však možnosti nekončia. Celý zásadný posun nastal vďaka rýchlosti. Moderná výpočtová technika dokáže aktuálne spracovať desiatky miliónov dát v reálnom čase, a to tak, že máte ihneď pred sebou výsledok. To, čo predtým trvalo dni, je dnes otázka sekúnd. 

Technológia využíva k výsledkom externé senzory, ktoré pomáhajú zaznamenávať rôzne údaje a tie následne podľa požiadaviek vyhodnocovať. 

Takto pomohol softvér aj nemeckým futbalistom. SAP má riešenie na využitie pri rôznych športoch, no práve futbal vyčnieva. Trávnik cielenie sníma viacero kamier, ktoré rozpoznávajú loptu a hráčov. 

Futbal ako videohra

Nová technológia umožňuje okamžite prehrať situáciu pri inkasovaní gólu, či už pri rozbore hry protivníka, na tréningu, alebo v rámci práve prebiehajúceho zápasu. 

Rýchlo sa tak zistí, ako sa konkrétny hráč pohyboval po ihrisku, prípadne ako riešil konkrétne herné situácie. Všetkému pomáha názorná grafika, ktorá práve robí z „obyčajného futbalu“ na pohľad až videohru. 

Tréner dokáže vidieť, kam môže hráč kopnúť loptu, koľko kilometrov nabehal, či ako pracuje v obrane a akú má úspešnosť pri nahrávkach. A to ihneď, nie po zápase. 

Ťažko sa to predstavuje, no práca s dátami dnes dokáže predpovedať správanie dopraveného systému, či odhaľuje možné chyby na autách. Celý kľúč je najmä v sile spracúvať obrovské množstvo dát v reálnom čase.

 

Technológie, ktoré zmenia svet IT

Farma z 21. storočia

Pestovanie obilia či kukurice sa dá dokonale preniesť aj do počítačovej podoby. Samozrejme, k dispozícii treba mať reálne polia, techniku a ľudí. Napriek tomu spravovať desiatky polí môžete len z počítača či dokonca z tabletu. Teda ak to „pritiahneme za vlasy“, je to takmer ako populárna hra FarmVille z Facebooku. 

Firma SAP ukázala manažérsky systém, ktorý prehľadne na mapách vyznačí, čo sa kde pestuje, a vďaka senzorom a predikcii môže majiteľ či prevádzkovateľ vidieť, čo sa práve na poliach deje. Samozrejme, nech je kdekoľvek na svete. 

Systém berie do úvahy dáta z počasia, techniky, ktorá sa môže po poli pohybovať, či z ďalších senzorov. Pohodlne cez dotykové prostredie je tak možné zadať úlohu a vidieť, ako sa vykonáva. „Následne je možné vidieť, kedy tam prišiel, kedy začal či ako prebiehala daná operácia,“ povedal pre HN Peter Nechala, technický konzultant zo spoločnosti SAP.

Na rôzne úlohy existujú určité predpoklady, teda treba ísť určitou rýchlosťou alebo postupnosťou, čo je možné nastaviť alebo vidieť na obrazovke. Rovnako tento systém diagnostikuje napríklad aj vozidlá, ktoré sú v správe, a vie dopredu povedať, kedy treba ísť na servisnú prehliadku.

Futbal s pohľadom do zákulisia

Ďalšou z radu obyčajných činností, ktoré dokážu na nepoznanie zmeniť technológie, je aj futbal. V tomto prípade ide o softvér, ktorý je pripravený pre trénerov. Ukazuje desiatky štatistík, grafických zobrazení o hráčoch alebo celých tímoch. 

Systém, ktorý firmu SAP za posledné roky v očiach verejnosti najviac preslávil, je určite príprava futbalového manažmentu pre nemecké národné mužstvo. Celý systém je však možné použiť v prípade akéhokoľvek tímu. Len treba mať, samozrejme, možnosti na jeho využívanie. 

A čo dokáže zmeniť takáto technika vo futbale? Nemcom mala dopomôcť k zisku pohára na majstrovstvách sveta. Ak by ste sa na obrazovku, ktorá vyhodnocuje a zobrazuje všetky údaje, zadívali, mysleli by ste si, že ide o hru. V skutočnosti však budete vedieť všetko o svojich, ale aj o súperových hráčoch na poli.

Ako sa pohybujú, kam si nahrávajú či akí sú úspešní. Sledované sú desiatky parametrov, ktoré sa vyhodnocujú na základe toho, kde je lopta a kde je hráč. SAP túto technológiu ukazovala ešte minulý rok aj Slovenskému futbalovému zväzu. 

„Je to určite vynikajúca spätná väzba pre trénera. Toto je systém, ktorý hráčov, obrazne povedané, vyzlečie donaha a dá nielen trénerovi, ale aj im možnosť odhaliť silné a slabé stránky a priestor na ďalšie zlepšovanie sa,“ povedal vtedy Martin Ševela, tréner AS Trenčín.

Štadión, o ktorom viete všetko

Ďalšou so šikovných aplikácií, ktoré dokážu narábať s dátami, je správa štadióna. Celý systém spolupracuje s mobilnými telefónmi, kde majú používatelia nainštalovanú aplikáciu a dokážu tak odosielať spätnú väzbu. Možno teda napríklad okamžite nahlásiť konflikt medzi divákmi alebo dlhé čakanie na toaletu. Možnosti tejto správy sú prakticky neobmedzené a všetko je najmä na tvorcoch aplikácie.  

Je možné tak zobrazovať „celkovú náladu“ na štadióne, hodnotiť služby a dávať tipy, čo zlepšiť. Gro dát z aplikácie síce ide priamo od ľudí, no systém na štadiónoch dokáže využívať mikrofóny, kamery či Wi-Fi, aby dokázal odhadnúť, kde sa ľudia nachádzajú  

Dopravu zmení internet

Automobily budú čoskoro pod vplyvom techniky čoraz dokonalejšie a najmä plnšie elektroniky. Mnohé autá už teraz na diaľku komunikujú a vedia o sebe odosielať určité dáta. Takýto systém vie napríklad pomôcť v prípade nehody, no funguje aj ako skvelá navigácia. Pokiaľ sa teda auto blíži do veľkej dopravnej zápchy, jeho systém zvolí inú trasu. A toto sa v Nemecku pomaly stáva realitou. Navyše je takto možné monitorovať viacero parametrov. Od bŕzd až po činnosť motora a servisné intervaly. 

Automobily okrem takto odoslaných dát o ich rýchlosti a činnosti začnú čoskoro komunikovať aj medzi sebou. A zozbierané údaje „posunú“ napríklad autu, ktoré ide za vami. Teda napríklad môžu upozorniť na nehodu, auto záchrannej služby, ale aj poľadovicu či zhoršené podmienky viditeľnosti. 

Svet F1 cez obrazovku

Možnosti predikcie vďaka dátam poskytuje SAP aj pri súťažiach F1. Priamo vo formule sa nachádzajú desiatky čipov, senzorov a kamier, ktoré tieto dáta posielajú ďalej na spracovanie. Spolu ich je 120 a sledujú všetko od činnosti motora, tlakov, napätia, bŕzd či, samozrejme, rýchlosti. Pilot má na sebe ďalšie, ktoré monitorujú jeho zdravotný stav. 

Za jediné preteky sa spracuje asi 3 TB dát (pre predstavu: je to asi miesto, ktoré by vám zabralo približne 5 000 filmov – nie v HD). A systém musí tieto dáta spracovať z každého hľadiska. O tom aute (formule) viete na diaľku prakticky všetko. Tento spôsob aktuálne využíva tím McLaren, ktorý okrem dát z pretekov môže využívať aj historické údaje a „vidieť dopredu“, čo je možné od pretekov očakávať. Pomáha tak rozhodovať sa v kritických chvíľach. 

01 - Modified: 2007-10-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nasdaqu vzrástol zisk
01 - Modified: 2024-04-16 16:51:58 - Feat.: - Title: Slovan hľadá novú jednotku. Belasí potrebujú brankára aspoň na tri sezóny. Borjana však fanúšikovia „žrali“ 02 - Modified: 2024-04-15 18:50:05 - Feat.: - Title: Expert na Bundesligu pre HN: Leverkusen trafil pri posilách jackpot. Kľúčom k titulu bol aj kouč či mentalita 03 - Modified: 2024-04-13 16:27:25 - Feat.: - Title: Slovan Bratislava získal rekordný štrnásty titul majstra Slovenska 04 - Modified: 2024-04-13 13:47:12 - Feat.: - Title: Slovenský brankár Dúbravka s piatym čistým kontom, Newcastle nedal šancu Tottenhamu 05 - Modified: 2024-04-13 07:47:39 - Feat.: - Title: VIDEO Fanúšik v Saudskej Arábii zbičoval futbalistu. Po prehratom zápase mu spôsobil poriadne rany na chrbte
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 21:24